4 причини да пиете топла вода вместо студена

Да пиете топла вода има благотворно въздействие върху целия организъм.Тялото ви ще бви бъде благодарно, ако обърнете внимание на тези съвети
4 причини да пиете топла вода вместо студена
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Обикновено не пиете топла вода, а студена, особено през горещите месеци. Въпреки това, може да да промените начина, по който приемате живителната течност поради следните причини.

Да пиете топла вода вместо студена има много предимства, които ще разгледаме в тази статия.

1. Топлата вода е много полезна за вашата храносмилателна система

храносмилателната ви система ще ви бъде благодарна, ако пиете топла вода

Да пиете топла вода може да помогне на  храносмилателната ви система.

Студената вода помага за втвърдяването на мазнината в храната. Тя също така забавя храносмилането. Но топлата вода има обратния ефект.

  • Ако решите да пиете чаша топла вода, ще бъде много по-лесно за вас бързо да смилате храната си. По този начин оптимизирате процеса на усвояване на хранителните вещества. Също така избягвате други проблеми като запек.

2. Тя е идеална грижа за вашата дихателна система

Пиенето на топла вода може да бъде много по-полезно за дихателната система, отколкото студената.

Студената вода възпалява лигавицата. Също така увеличава риска от инфекции на дихателната система, както и от проблеми с гърлото.

  • Да пиете топла вода е от значение, ако ви боли гърлото и трябва да намалите дразненето му.
  • Полезна е , ако страдате от респираторни заболявания.Помага и ако се опитвате само да се отървете от  сутрешната сухота в устата.

3. Тя стимулира правилното функциониране на вашата имунна система

ако пиете топла вода, ще разширите кръвоносните съдове

Студената вода води до свиване на кръвоносните съдове. От друга страна, да пиете топла вода, помага в разширяването на кръвоносните съдове.

В резултат на това се увеличава циркулирането на кръвта в органите и тъканите. Благодарение на това лесно действие можете да се отървете от токсините много по-бързо и да прочистите тялото си.

4. Топла вода и нервната система

Главоболието понякога е причинено от ниски температури. Доказано е, че пиенето на студена вода може да има подобен ефект.

Ако имате тенденция да страдате от мигрена, пиемайки студена вода, рискувате да предизвикате криза.

От друга страна, ако пиете топла вода, ще усетите благотворно влияние: тя ви помогне да облекчите болката и да намалите крампите.

Други съображения

да пиете топла вода си има своите предимства

Трябва да имате предвид, че ежедневно трябва да пиете топла вода, като препоръчваното количество е 6 до 8 чаши.

  • Ако не го правите, ще затрудните функционирането на различните органи. Те включват черния дроб, бъбреците, храносмилателната и имунната система.
  • Благодарение на водата, ще смажете ставите. Също така ще увеличите съпротивата на вашите сухожилия.
  • Също така, ако сте сигурни, че пиете препоръчваното количество вода всеки ден, ще намалите вероятността от появата на бъбречни камъни.

В същото време намалявате вероятността за инфекции на пикочните пътища.

  • Да пиете топла вода, може да се окаже основен съюзник следване на диета,тъй като намалява апетита. В същото време тя помага на организма да преобразува по-ефективно мазнините.

Ако пиете топла вода (по 1 чаша ) 10 минути преди хранене, ще изпитвате по-малък апетит. Освен това, топлата вода е най-добрият съюзник срещу задържането на течности.

В същото време, да пиете топла вода може да ви помогне да предотвратите множество проблеми. Ако тялото ви не е хидратирано правилно, това ще доведе до по-висока концентрация на токсични вещества и канцерогени.

Те обаче се елиминират чрез урината, ако сте правилно хидратирани.

Да бъдете правилно хидратирани помага да предпазите тялото си. Това също така ви помага да поддържате подходящите нива на киселинност. Хидратирането забавя процесите на стареене в тялото.

Така че, обърнете внимание на всичко това. Здравните експерти препоръчват да пиете 6 до 8 чаши вода всеки ден. Това е най-добрият начин да поддържате тялото си хидратирано и правилно функциониращо.

И е по-добре да пиете топла вода!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Iglesias Rosado C., Villarino Marín A. L., Martínez J. A., Cabrerizo L., Gargallo M., Lorenzo H. et al . Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2018  Nov  06] ;  26( 1 ): 27-36. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es.
  • Mattsson, P. (2001). Headache Caused by Drinking Cold Water is Common and Related to Active Migraine. Cephalalgia21(3), 230–235. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.2001.00211.x

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.