4 плодни дръвчета, които можете да отглеждате у дома

Противно на това, което хората си мислят има много дървета, които можете да отглеждате у дома. Отглеждането на плодни дръвчета у дома придава колорит и спокойствие на дома ви.
4 плодни дръвчета, които можете да отглеждате у дома

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Искате ли домът ви да бъде пълен с чист въздух и положителна енергия?  Ако е така трябва да отглеждате растения в дома си. Освен класическите саксийни цветя има и няколко красиви плодни дръвчета, които лесно можете да отглеждате в дома си.

Това е чудесен вариант, който ще ви донесе радост и ще си имате органични плодове. Ако сами си отглеждате органични плодове у дома ще избегнете голямото количество химически вещества в плодовете, предлагани в големите търговски вериги.

Грижата, която ще полагате за дръвчетата е всъщност грижа за самите вас. Грижата за растенията ще ви откъсне от другите отговорности и тревоги.

Градинарството ви осигурява идеална възможност за борба срещу стреса , тъй като осъществявате връзка с нещо живо, без някой или нещо да застава между вас.

Ако все още не сте опитвали да се занимавате с това ви предлагаме да го направите. Това е отличен начин да си починете, да се откъснете от реалността и да се грижите за нещо красиво.

Но не всички плодови дръвчета са подходящи за отглеждане в дома ви. Днес ще ви предложим няколко от най-подходящите варианти. По този начин ще избегнете притесненията си, че растенията, които искате да отгледате няма да виреят в домашни условия.

 Най-подходящите плодни дръвчета за отглеждане у дома

1.Кафява турска смокиня

Смокиновите дървета са красиви и ухаят приятно, но трябва да изберете сорт, който е подходящ за отглеждане в дома ви.

Най-подходящият избор е кафявата турска смокиня, тъй като добре понася условията в къщите или апартаментите и се самоопрашва.

Това означава, че не се нуждае от помощта на пчелите, за да дава плодове.  Така ще можете да се насладите на естествената сладост на смокините. Ще си имате сладки, вкусни и полезни плодове.

От друга страна това дръвче не става прекалено голямо. Големината му зависи от размера на саксията, в която ще го отглеждате.

Освен това не се нуждае от много грижи:

  • Трябва единствено да го поливате веднъж седмично
  • Обича естествената слънчева светлина, така че трябва да го поставите на най-светлото място в дома си.

2.Лимон Майер

От всички плодови дръвчета, които можете да отглеждате в дома си, лимоновото дърво е може би най-ароматното.

А цветът му ще направи стаята ви по-весела и ще я превърне в специално място. Избрахме този сорт лимон заради големината му, тъй като спада към групата на мини дръвчетата.

  • Това плодно дръвче обича влажните места, което го прави идеално за отглеждане в апартаменти и лесно приспособимо към градските условия на живот.
  • Освен това запомнете, че се нуждае от минимум 8 часа светлина, както повечето цитрусови дървета.

3.Маслиново дърво Арбекина

Маслиново дърво Арбекина
Това дръвче е непретенциозно и не се нуждае от много грижи. Тъй като листата му често падат, просто поставете по-голяма подложка под саксията.

Поставете саксията по такъв начин, че падайки листата да не цапат пода. Има чинийки и подложки, които можете да си закупите за целта. Почистват се лесно и не са скъпи.

  • Не е необходимо да поливате много дръвчето, нито да правите това по определен график.
  • За да разберете дали дръвчето ви се нуждае от поливане, просто проверете горния слой на почвата. Когато е сух е време за поливане.
  • По отношение на светлината е добре растението да получава  по шест часа светлина дневно. И ще се радвате на маслини, отгледани в дома ви!

Искате ли да научите повече? Прочетете: 8 растения, които пречистват въздуха в дома ви

4.Мини червен банан

Мини червеният банан е сред най-подходящите плодни дръвчета за отглеждане у дома.
Предлагаме ви този мини сорт плодно дръвче, защото е най-подходящ за отглеждане на закрито и освен това ще си похапвате банани.

Също като другите плодни дръвчета, които можете да отглеждате в дома си той е самоопрашващ се сорт.

  • Нуждае се от много вода, но трябва да го поливате само когато почвата му изсъхне.
  • Изключително светлолюбиво растение, така че ви съветваме всички части на растението да бъдат изложени равномерно на светлината.

Радвайте се на тези плодни дръвчета и на останалите растения в дома си. По този начин ще се погрижите за здравето си и ще подобрите средата в жилището си.

Семейството и гостите ви ще ги забележат веднага след влизането си.

Готови ли сте да обогатите живота си?


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.