10 начина за намаляване на болката в коленете чрез храната, която консумирате

Страдате ли от болка в коленете? Възползвайте се от тези 10 страхотни съвета за намаляване на болката в коленете чрез храната, която консумирате!
10 начина за намаляване на болката в коленете чрез храната, която консумирате
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Искате ли да научите повече запричините за болката в коленете и начините за облекчаването й?

Коляното е специална става изградена от кости, мускули, сухожилия, връзки и течности.

Сухожилията и мускулите позволяват на коляното да се движи и сгъва, за да можем да ходим. Когато някоя от тези съставни части се възпали, счупи или бъде наранена по друг начин, се появяват проблемите и болката в коленете.

Няколко факта за болката в коленете

Проблемите с коленете могат да се появят във всяка възраст. Те могат да не бъдат свързани директно с възрастта или увреждане на костите или мускулите.

Този дискомфорт може да ви попречи да извършвате ежедневните си дейности, като спортуване, вдигане на тежки предмети и дори да ходите.

Важно е да потърсите лекарска помощ възможно най-бързо след появата на проблема, за да бъде коляното ви внимателно прегледано и лекувано навреме. По този начин ще се предпазите от по-сериозни усложнения, които могат да доведат до необходимостта от хирургична намеса.

Освен посещението при лекаря си, можете да си помогнете и като се възползвате от полезното действие на някои храни, които намаляват болката в коленете по естествен начин.

1.Изхвърлете вредните храни от менюто си възможно най-бързо

Вредните храни са една от основните причини за болката в коленете.
Вредните храни са един от най-големите врагове на здравето на коленете.

Тези продукти съдържат голямо количество мазнини, холестерол и сол, които водят до по-чести възпаления на ставите, включително и на коленете.

Ако нямате време да сготвите или да се храните у дома, опитайте някои здравословни варианти като например да си носите смути или салата с вас.

Може да ви е трудно през първите няколко дена. Но с течение на времето ще свикнете и ще започнете да усещате промяната.

Друг добър вариант е да посещавате заведение за хранене, където се приготвя балансирано меню. Възможно е да откриете ресторанти с прилични цени и добра храна почти навсякъде.

2.Яжте повече яйца

Яйцата съдържат хранителни вещества, необходими за защита на ставите и намаляване на болката в коленете.

Можете да ги включите в менюто си по различен начин, тъй като са перфектният продукт за експериментиране в кухнята.

3.Включвайте редовно риба в менюто си

Ще забележите противовъзпалителното действие на рибата, ако я консумирате три пъти седмично.

Болката в коленете ви значително ще намалее след няколко седмици, особено, ако ставите ви са възпалени.

Има голямо разнообразие от риба на пазара, така че със сигурност ще откриете вкусен и приемлив вариант.

4.Яжте суроватка

Съветваме ви да хапвате веднъж дневно суроватка, за да намалите болката в коленете. Полезното й действие се дължи на хранителните вещества, които съдържа, най-вече на калция.

Тези хранителни вещества не само намаляват дискомфорта, но и се грижат за здравето на костите.

5.Добавяйте куркума към ястията си

Тази подправка е богата на антиоксиданти и има противовъзпалително действие. Тя е широко използвана в източната кухня, а вече и в западната.

Тя е често препоръчвана и може да се консумира:

 • В салати
 • С мляко
 • Като зеленчуков дресинг
 • В сокове

6.Банани

Сред многото хранителни вещества в този плод изпъкват калият и магнезият. Тези минерали подобряват здравето на костите и постепенно болката в коленете отшумява.

Хапвайте по един банан дневно, за да се спасите от болката в коленете!

7.Тофу

Тофуто е богато на калций, така че подобрява здравето на костите и намалява болката в коленете и ставите.

Можете да консумирате тофу толкова често, колкото искате. Но не трябва да го хапвате сурово, защото води до храносмилателни проблеми.

8.Бобови култури

Бобовите култури съдържат голямо количество протеини, облекчаващи болката в коленете.

Препоръчва се да ги консумирате няколко пъти седмично като източник на протеини, за възстановяване на сухожилията и мускулите на ставите.

Ако сте диабетик трябва да следите количеството бобови култури, които консумирате, защото приемът на повече от една купичка дневно може да повиши нивото на кръвната ви захар.

9.Зехтин

Това масло облекчава неприятната болка в коленете. Препоръчваме ви да го използвате ежедневно, защото е богато на здравословни мазнини, от които организмът ни се нуждае, за да функционира правилно.

За да се възползвате максимално от полезното действие на зехтина ви съветваме да го консумирате директно и да не го претопляте, защото това може да е вредно.

10.Семка от авокадо против болката в коленете

Повечето от нас използват сърцевината на авокадото и изхвърлят семката. Отсега нататък – не правете това. Използвайте семката на авокадото за облекчаване на болката в ставите!

Прочетете и това: 10 ползи на семката на авокадото за здраве и красота

Съставки

 • 1 семка от авокадо
 • 1 супена лъжица мед (25 гр.)

Начин на прилагане

 • Настържете семката на авокадото или я смелете до получаването на прахообразно вещество.
 • Затоплете меда и го смесете с прахообразното вещество, за да получите паста.
 • Уверете се, че сместа е топла,  но няма да ви изгори. Нанесете я върху коленете си, за да облекчите болката.

Опитайте тези храни и след няколко дена ще забележите, че дискомфортът започва да намалява.

Важно е и да посетите лекар възможно най-бързо. Дори и дискомфортът да изчезне, винаги трябва да посетите специалист, за да прецени причините, довели до появата му.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
 • Bumbaširevic, M., Lešic, A., & Bumbaširevic, V. (2010). Anterior knee pain. Orthopaedics and Trauma. https://doi.org/10.1016/j.mporth.2009.06.005
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
 • Oliva Chávez, Oscar Humberto, Fragoso Díaz, Socorro,Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud. RIDE Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo [Internet]. 2013;4(7):176-199. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=498150315010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.