4 начина за отслабване с помощта на овесените ядки
Славата на овесените ядки винаги е била на полезна и пълноценна храна. Известни са не само в високото си съдържание на антиоксиданти и минерали, но и с редица други ценни качества.
Едно от най-известните им качества е способността им да спомагат отслабването.
Овесените ядки, приемани под различна форма, улесняват отслабването и спомагат поддържането на оптималното здраве на организма.
Какви са полезните качества на овесените ядки?
- Помагат здравословното отслабване
- Намаляват нивото на триглицеридите и лошия холестерол
- Подобряват работата на сърцето
- Премахват натрупаните мазнини
- Повишават издържливостта при физическо натоварване
В следващите редове ще ви разкажем за различни начини за приготвяне на овесените ядки. Така ще можете да отслабнете с помощта им, без да е необходимо да спазвате стриктна диета, с нежелани странични ефекти.
Прочетете и: Набавете повече калций с тези семена
Рецепти за отслабване с овесени ядки
1.Овесено мляко
Това е най-известния начин за отслабване с помощта на овесените ядки.
Лесно се приготвя и от начинаещи готвачи и изисква едва няколко минути за приготвяне.
Съставки
- 8 чаши минерална вода (2 л)
- 1 чаша овесени ядки (105 г)
- 1/2 чаена лъжичка лимонов сок (2 мл)
Указания за приготвяне и консумация
- С помощта на блендер смесете овесените ядки с чаша вода (200 мл) докато получите хомогенна смес.
- Добавете останалото количество вода и отново разбъркайте сместа.
- Накрая прибавете лимоновия сок.
- Прецедете напитката, за да отстраните по-едрите парченца овесени ядки.
- Пийте напитката всяка сутрин на гладно и сами ще забележите промяната след две седмици.
2.Сварени овесени ядки
Това е друг често използван начин за отслабване с помощта на овесените ядки.
Само с няколко съставки ще си приготвите перфектното средство за сваляне на онези досадни няколко килограма, които ви пречат.
Съставки
- 6 чаши минерална вода (1 1/2 л)
- 1 чаша овесени ядки (105 г)
- 2 супени лъжици мисо от ечемик (20 г)
Указания за приготвяне и консумация
- Първо затоплете водата и след като заври добавете овесените ядки.
- Изчакайте 5 минути и спрете котлона.
- Изчакайте докато сместа изстине и добавете мисото от ечемик. Оставете сместа да престои 8 часа.
- След като това време изтече разбъркайте сместа с блендер.
- Пийте напитката на гладно, така че когато наближи времето за закуска няма да сте много гладни, тъй като напитката вече ще ви е заситила.
3.Шейк с овесени ядки, круша и джинджифил
Комбинацията от тези ваши любими продукти може да се превърне във вкусен начин за отслабване.
Съставки
- 1 нискомаслено кисело мляко (125 мл)
- 1/2 чаша предварително сварени овесени ядки (52 гр)
- 1 обелена узряла круша
- 1/2 банан
- 1/2 чаена лъжичка нарязан на ситно джинджифил (2 г)
- 4 кубчета лед (по желание)
Препоръчваме ви да прочетете и: 5 лесни и креативни начина да ядем овесени ядки
Указания за приготвяне и консумация
- Поставете всички съставки в блендера и ги разбъркайте докато получите хомогенна смес.
- Пийте напитката като част от закуската си, тъй като тя ще ви осигури енергията, необходима ви през деня.
4.Диетични бисквити с овесени ядки
Вместо да напълнявате похапвайки бисквити с парченца шоколад, можете да отслабвате с помощта на тези вкусни диетични бисквити с овесени ядки.
Научете се да ги приготвяте и им се наслаждавайте пиейки кафе или чай без угризения.
Съставки
- 1 чаша овесени ядки (105 г)
- 1/2 чаша стафиди или ядки (125 г)
- 1/2 чаша брашно (120 г)
- Една щипка канела на прах
- Щипка сол
- Щипка сода за хляб
- 3 супени лъжици чисто масло (60 г)
- 1 супена лъжица ванилова есенция (15 мл)
- 1/2 яйца
- 1 чаша кафява захар
Указания за приготвяне и консумация
- Изсипете овесените ядки, ядките или стафидите, брашното, канелата, солта и содата за хляб в купа и разбъркайте всичко добре.
- В отделен съд разбъркайте маслото, ваниловата есенция и яйцето.
- След това добавете захарта малко по малко като бъркате непрекъснато, за да получите хомогенна смес.
- Добавете към тази смес другата с овесените ядки и стафидите, като продължавате да разбърквате.
- Оформете бисквитите и ги сложете да се пекат докато станат златистокафяви. Приготвихте си най-диетичния и вкусен десерт!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Meydani, M. (2009). Potential health benefits of avenanthramides of oats. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00256.x
- Li, X., Cai, X., Ma, X., Jing, L., Gu, J., Bao, L., … Li, Y. (2016). Short-and long-term effects of wholegrain oat intake on weight management and glucolipid metabolism in overweight type-2 diabetics: A randomized control trial. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8090549
- Schuster, J., Beninca, G., Vitorazzi, R., & Morelo Dal Bosco, S. (2015). Effects of Oats on Lipid Profile, Insulin Resistance and Weight Loss. Nutr Hosp. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9590