10 ползи от консумацията на вода на гладно

По този начин можете да активирате вътрешните органи, да ускорите метаболизма и да подобрите храносмилането.

Последна актуализация: 14 Февруари, 2019

Един от най-полезните навици е да изпивате по чаша вода на гладно всеки ден. За мнозина този ритуал изглежда маловажен, но е вярно, че консумацията на вода в първите минути след ставането е по-полезно, отколкото в друг час на деня.

Докато спим, тялото изпълнява важни функции: възстановява увредените клетки и се самопочиства отвътре, като филтрира токсините и се подготвя да ги елиминира. Именно поради това е важно да консумирате вода на гладно, дори само 1 чаша. По този начин стимулирате процеса на освобождаване от токсините, които организмът е подготвял през цялата нощ.

Много хора предпочитат в ранните часове на деня да консумират друг тип течности. Водата, обаче, е тази, която се препоръчва от специалисти, тъй като предлага редица ползи за тялото. В следващите редове ще изтъкнем 10 важни ползи от пиенето на вода на празен стомах.

Консумацията на вода на гладно е полезна за кожата

Тя е полезна за здравето и красотата на кожата. Организмът се нуждае от добра хидратация, за да стартира своята работа рано сутрин. Така то възстановява кожните клетки, елиминира токсините и поддържа кожата еластична, млада и без бръчки.

Действа диуретично

За да елиминирате токсините и отпадните продукти, важно е да стимулирате функцията на бъбреците, като консумирате достатъчно течности. Водата на гладно стимулира извеждането на натрупаните вредни вещества в бъбреците чрез урината.

Хидратира лимфната система

Пиенето на вода на гладно е ключът към хидратирането на лимфната система и предпазването от надбъбречна (адренална) умора отговорна за производството на кортизол (известен още, като хормона на стреса).

Подобрява храносмилането

Когато консумирате вода на гладно, стимулирате храносмилателната система, помагате ѝ да се самопочисти от токсините, подобрявате преминаването на храната през червата и подготвяте стомаха за получаването и обработването на храната.

Вижте още: 4 натурални чая за хора с проблеми на храносмилателната система

Стимулира метаболизма

Консумацията на вода е жизненоважна за оптималното функциониране на бъбречната система отговорна за топенето на мазнините. Когато тялото изпитва дефицита ѝ, работата на черния дроб се влошава, а това може да предизвика заболявания и забавяне на метаболизма.

Подобрява физическото представяне

Тя е основополагаща за смазването на ставите, мускулите и сухожилията. Ежедневният прием на течности е препоръчителен за хидратирането на организма и зареждането му с енергия. Хората, които практикуват спорт или тренират редовно, трябва да повишат приема на вода, за да компенсират изразходването ѝ по време на физическите натоварвания.

Предпазва от инфекции на пикочните пътища

Пиенето на вода на гладно е свързано с по-нисък риск от развитие на заболявания на пикочните пътища, като цистит. Когато човек е дехидратиран и бъбреците не разполагат с достатъчно течности, се повишава рискът от инфекции.

Бори се със задържането на излишни течности

Задържането на течности е проблем, който е най-често провокиран от излишеството на натрий в организма и други фактори, свързани с хранителното меню на човека. Консумацията на вода на гладно стимулира елиминирането на излишните течности, тушира възпаленията и предпазва от развитието на различни болести.

Прочетете и това: Краставиците като средство срещу задържане на течности

Облекчава болката

Редовният прием на вода е свързан с по-слабо проявление на симптомите и болките, характерни за състояния, като: артрит, сърдечни проблеми, тахикардия, астма, бронхит, заболявания на бъбреците, запек, ПМС, мигрена и др.

Регулира температурата на тялото

Консумацията на вода на гладно може да помогне за регулиране на телесната температура и за подобряване снабдяването на клетките с кислород и хранителни вещества.

Запомнете!

  • Ползите от консумацията на вода са неоспорими. Важно е да приемате поне по 2 л. вода дневно, в продължение на целия ден за оптимален резултат.
  • Не е желателно да превишавате това количество, тъй като може да се отрази негативно върху работата на бъбреците. Водата е полезна за организма, но прекомерната ѝ употреба води до стресиране на този важен орган.
  • Добър начин, винаги да бъдете хидратирани, представлява тази проста формула: теглото в килограми, разделено на 30 = количеството вода, което е препоръчително да приемате на ден. Например, ако тежите 59 кг, трябва да консумирате близо 2 л. вода дневно.
Може да ви заинтересува ...
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Здравословните ползи от водата

Водата е жизненоважна за нашето здраве и съставлява по-голямата част от тялото на човека. Затова не е никаква изненада, че терапията с вода е ефективна.