3 закуски, които подсилват имунната система

12 Януари, 2019
Вариант 3: зелена ябълка, сок от червено цвекло и бъркани яйца със спанак
 

Нормално е от време на време имунната ви система да отслабва. Това може да се случи поради различни причини:

Заради промяна в сезоните, периоди на стрес, заболяване или възстановяване след операция – всички тези ситуации подлагат имунната система на изпитание, правейки я по-слаба и уязвима. Какво ще кажете да започвате деня си със закуска, която укрепва защитните сили на организма ви?

Вариант 1: Здравословна закуска за имунната ви система

чудесна закуска за укрепване на имунната ви система

 • Пресен лимонов сок с една супена лъжица мед
 • Купа овесени ядки с лешници и грозде
 • Бъркани яйца с чесън

Защо тази закуска е полезна?

Доверете ни се, ще заобичате тази закуска и без съмнение тя ще допринесе за укрепване на имунната ви система. Как? Много просто – започвайки деня си с пресен сок от лимон и мед, вие поднасяте на тялото си съкровищница от витамини и минерали.

Тъй като цялото меню е богато на витамини и антиоксиданти, то стимулира прочистването на тялото отвътре и го защитава срещу цяла редица заболявания.

Вибте и: 5 симптома за отслабена имунна система

Медът е естествен продукт, който лекува човека. Той стимулира имунната ви система и представлява неизменна съставка в цялостната грижа за здравето в наши дни. Съветваме ви да се снабдите с чист мед, който не съдържа добавена захар.

 

А какво ще кажете за овесените ядки? Със сигурност знаете, че овесът е суперхрана. Той е богат на витамин В и подобрява функциите на клетките, особено на онези, които са натоварени със задачата да се борят с вирусите и бактериите. Никога не забравяйте, че овесените ядки и трици са отличен избор за закуска.

Стигнахме до бърканите яйца или омлета с чесън, който представлява здравословен и вкусен избор. Използвайте 1 яйце и 2 скилидки чесън.

Яйцата съдържат много чист протеин, а това означава, че ще ви дарят с енергия и сила за целия ден. Съчетайте ги с чесън – друг природен продукт, който подсилва организма ни. Чесънът е естествен антибиотик, който бори активно инфекции, вирусите и бактериите.

Тази закуска е фантастична. Опитайте я!

Вариант 2: Закуска, която подсилва имунната ви система

закуска за укрепване на имунната ви система

 • Чай от евкалипт и мед
 • Купичка кисело мляко с овесени ядки, горски плодове и ядки
 • Сок от грейпфрут

Защо тази закуска е полезна?

Защо да започнете деня си с чай от евкалипт? Това растение притежава редица свойства, които засилват съпротивителните сили на организма. Отлично средство в борбата с настинките и грипа.

 

Можете да го използвате успешно по време на смяна на сезоните или когато се чувствате необичайно уморени. Съчетаването с мед придава допълнителен плюс от ползи. Чаят от евкалипт с мед е идеален за сутринта.

Киселото мляко е с доказани полезни свойства и може да се прилага в различни случаи. Съдържа по-малко лактоза в сравнение с други млечни продукти и е богато на калций. Ферментиралите млечни продукти като цяло са по-полезни за имунната ви система.

В допълнение, те снабдяват тялото с бактерии, които подобрявата чревните функции. Към ползите му ще добавим и предпазването от запек. Редовната консумация на кисело мляко позволява да се радвате на здрав стомах.

Комбинирането на овесени ядки и горски плодове дарява тялото ви с много витамини и антиоксиданти. Лешниците и бадемите, например, са богати на цинк и магнезий, които укрепват имунната ви система.

Какво да кажем за сока от грейпфрут? Той е отлично природно средство за подсилване на защитните сили на организма и предпазване от инфекции. Всъщност сокът от грейпфрут се използва широко за направата на медикаменти, предназначени за лечението на вагинални инфекции.

Вижте и: 9 храни за укрепване на имунната система

Искате ли да узнаете още една тайна? Когато избирате грейпфрут с наситен цвят, вие подбирате плод с повече антиоксиданти – а последните са изключително важни в борбата с рака и подсилването на имунната система. Не се колебайте, когато минавате през щанда с плодове – грабнете и няколко грейпфрута!

 

Вариант 3: Богата закуска за стимулиране на имунната ви система

цвекло за укрепване на имунната ви система

 • Зелена ябълка и сок от червено цвекло
 • Бъркани яйца със спанак

Защо тази закуска е полезна?

Още от пръв поглед можем да кажем, че тази закуска е богата на енергия. Защо избрахме точно тези съставки? Те ще осигурят достатъчен прием на желяво, витамини от групата В и витамин С. В допълнение към това са здравословни и много вкусни.

Този комплекс от хранителни вещества категорично повишават съпротивителните сили на тялото ни.

Ако разполагате с блендер, въпрос на минутка е да си направите сок от посочените продукти. Няма нужда да белите ябълката, тъй като пектинът се съдържа най-вече в кората. Добавете чаша вода, за да направите напитката по-лека за консумиране.

Стартирането на деня с бъркани яйца със спанак ще промени живота ви. Ще забележите с колко много енергия разполагате през целия ден. Добрата доза желязо ще ви предпази от развитие на анемия, слабост и класическото сутрешно главоболие, което понякога се проявява със самото ставане от леглото.

Ако ви трябва малко повече време сутрин, за да си направите здравословна закуска, не се възпирайте. Ставайте по-рано и ще се радвате на по-силна имунна система.

 
 • Bengoa, J. M.; Torún, B.; Behar, M., y Scrimshaw, N. (1989)Guía de alimentación: bases para su desarrollo en América Latina. Caracas: Fundación Cavendes /UNU.
 • Casanueva, E.; Kaufer, M., y Fuchs, V. (1994). “Orientación alimentaria. Comenzando por el principio”, Cuadernos de Nutrición, 17: 21-28.
 • Casanueva, E.; Kaufer-Horwitz, M.; Pérez-Lizaur, A. B., y Arroyo, P., eds. (2008). Nutriología médica. México, DF: Médica Panamericana.