3 съвета за намаляване на двойната брадичка и тонизиране на шията

Избягвайте консумацията на алкохол, захари и сол и увеличете приема на вода.
3 съвета за намаляване на двойната брадичка и тонизиране на шията

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Двойната брадичка е натрупване на мастна тъкан, което води до много неприятен естетически проблем за хората, страдащи от нея. Както всяка друга област в организма, където има тенденция да се събират мазнини, двойната брадичка може да засегне както мъжете, така и жените, особено в зряла възраст.

Защо се появява двойната брадичка? Това локализирано място на мазнини обикновено се причинява от затлъстяване или наднормено тегло. Може да е причина от лоши навици като заседнал начин на живот, пушене и неправилно хранене, генетика или хормонални промени, свързани с остаряването.

Когато човек достигне  28-30-годишна възраст, нивата на хормоните са относително по-ниски, отколкото са били през предходните години. След 30-годишна възраст хормоналните фактори, които се свързват с мазнините, започват да се променят. Тогава този досаден проблем има тенденция да се развива както при мъжете, така и при жените.

Това е моментът, в който много хора започват да забелязват локализиране на мазнини  на определени места по тялото си. Проблемът се проявява не само по брадичката, но и в други части на тялото като корема, бедрата, гърба или седалището.

Как да предотвратим или намалим появата на двойната брадичка?

Както всяка друга зона с локализирани мазнини, двойната брадичка трудна за обработване. Необходими са специални усилия за премахването на излишната мазнина. Много хора с наднормено тегло успяват да се освободят от излишните килограми чрез диета и упражнения. Но може и да пропуснат мястото около брадичката. А и какво ще накара тази зона да бъде еднакво стегната, както останалите части от тялото. Какво можете да направите, за да предотвратите и намалите появата на двойната брадичка?

Преборете се със задържането на течности

Задържането на течности е фактор за наличие на двойната брадичка

 

Прекомерната консумация на алкохол, захари и сол се свързва с досадната поява на двойната брадичка. Тези елементи не само увеличават количеството на мастна тъкан в организма. Те също причиняват задържане на течности, което кара части от тялото, включително лицето, да изглеждат по-подути. Важно е да избягвате прекомерната консумация на тези продукти и да увеличите приема на вода, за да бъде тялото хидратирано. По ирония на съдбата обаче, дехидратираното тяло е по-склонно да задържа течности и други вредни вещества.

Преборете се с хранителните алергии

Хората, които страдат от непоносимост или алергии към определени храни като глутенова чувствителност или синдром на дразнимото черво, е по-вероятно да образуват двойна брадичка в бъдеще. Ако стомахът е възпален или коремът е подут, това е знак, че има нещо нередно с храносмилателната система. Този проблем би могъл евентуално да повлияе върху формирането на двойната брадичка.

Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни нарушения причината за възпалението не е ясна, но газовете, които се натрупват в червата, са свързани с тези непоносимост.

Упражнения за намаляване на двойната брадичка

Правете упражнения за намаляване на двойната брадичка

Освен горните препоръки, ефективен начин за намаляване на двойната брадичка е редовното извършване на упражнения, които помагат за тонизиране и премахване на мазнините в зоната около врата и под брадичката. Тези упражнения могат да помогнат за предотвратяване на повторната й поява и са идеална алтернатива на крайната мярка “операция”.

  • За да започнете, наклонете главата си на една страна и задръжте в това положение, като в същото време докосвате върха на езика към небцето. Повторете това 10 до 15 пъти. След това наклонете глава на другата страна и повторете упражнението.
  • Легнете по гръб, отпуснете мускулите на лицето и след това опитайте да наведете главата, докато брадичката почти докосне гърдите. Направете това 10 пъти, докато постепенно стигнете до повторения от 50 пъти.
  • За последното упражнение седнете на стол и притиснете гърба плътно към облегалката. След това наклонете главата си назад и погледнете към тавана. Задръжте в тази позиция, опитайте се да протегнете глава напред, сякаш се опитвате да целунете тавана. Направете това няколко пъти и след това се отпуснете.

За да получите най-добри резултати, важно е редовно да правите тези упражнения и да имате търпение. Няма да видите незабавни резултати, но с постоянство ще постигне целта си. Ако двойната брадичка е много голяма обаче, може би най-добре е да се консултирате със специалист и да разгледате други алтернативи, като например операция.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Konda, D., y Thappa, DM. (2013). “Mesoterapia: ¿Qué hay de nuevo?”, Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology, 79 (1): 127-134.
  • Mataix Verdú, J. (2008). Fisiología de la hidratación y nutrición hídrica. Madrid: Coca-Cola España.
  • National Institute of Diabetes and Digestive and Kidness Diseases. (2012). Better Health and You. Tips for Adults. Bethesda (MA): NIDDK.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.