3 съвета за намаляване на двойната брадичка и тонизиране на шията

· 09.01.2016
Избягвайте консумацията на алкохол, захари и сол и увеличете приема на вода

Двойната брадичка е натрупване на мастна тъкан под брадичката, което води до много неприятен естетически проблем за хората, страдащи от нея. Както всяка друга област в организма, където има тенденция да се събират мазнини, двойната брадичка може да засегне както мъжете, така и жените, особено в зряла възраст.

Защо се появява двойната брадичка? Това локализирано място на мазнини обикновено се причинява от затлъстяване или наднормено тегло, лоши навици като заседнал начин на живот, пушене и неправилно хранене, генетика или хормонални промени, свързани с остаряването.

Когато човек достигне  28-30-годишна възраст, нивата на хормоните са относително по-ниски, отколкото са били през предходните години. След 30-годишна възраст и заедно с времето хормоналните фактори, които се свързват с мазнините, започват да се променят и този досаден проблем има тенденция да се случва както при мъжете, така и при жените.

Това е моментът, в който много хора започват да страдат от проблеми, свързани с локализирани места на мазнини – не само по брадичката, но и в други части на тялото като корема, бедрата, гърба или седалището.

Как да предотвратим или намалим появата на двойната брадичка?

Както всяка друга зона с локализирани мазнини, двойната брадичка е зона, която трудно се обработва. Необходими са специални усилия за премахването на излишната мазнина. Много хора с наднормено тегло успяват да се освободят от излишните килограми чрез диета и упражнения. Но може да забравят за мястото около брадичката, което ще накара тази зона да не бъде еднакво стегната като останалата част от тялото. Какво можете да направите, за да предотвратите и намалите появата на двойната брадичка?

Преборете се със задържането на течности

Нормален крак

 

Прекомерната консумация на алкохол, захари и сол се свързва с досадната поява на двойната брадичка. Тези елементи не само увеличават количеството на мастна тъкан в организма; те също причиняват задържане на течности, като кара части от тялото, включително лицето, да изглеждат по-подути. Важно е да избягвате прекомерната консумация на тези продукти и да увеличите приема на вода, за да бъде тялото хидратирано. По ирония на съдбата обаче, дехидратираното тяло е по-склонно да задържа течности и други вредни вещества.

Преборете се с хранителните алергии

Хората, които страдат от непоносимост или алергии към определени храни като глутенова чувствителност или синдром на дразнимото черво, е по-вероятно да образуват двойна брадичка в бъдеще. Ако стомахът е възпален или коремът е подут, това е знак, че има нещо нередно с храносмилателната система, което би могло евентуално да повлияе върху формирането на двойната брадичка.

Според Международната фондация за функционални стомашно-чревни нарушения причината за възпалението не е ясна, но газовете, които се натрупват в червата, са свързани с тези непоносимост.

Упражнения за намаляване на двойната брадичка

3-dvoina-bradichka

Освен горните препоръки, един ефективен начин за намаляване на двойната брадичка е редовното извършване на упражнения, които помагат за тонизиране и премахване на мазнините в зоната около врата и под брадичката. Тези упражнения могат да помогнат за предотвратяване на повторната й поява и са идеална алтернатива на крайната мярка „операция“.

  • За да започнете, наклонете главата си на една страна и задръжте в това положение, като в същото време докосвате върха на езика към небцето. Повторете това 10 до 15 пъти. След това наклонете глава на другата страна и повторете упражнението.
  • Легнете по гръб, отпуснете мускулите на лицето и след това опитайте да наведете главата, докато брадичката почти докосне гърдите. Направете това 10 пъти, докато постепенно стигнете до повторения от 50 пъти.
  • За последното упражнение седнете на стол и притиснете гърба плътно към облегалката. След това наклонете главата си назад и погледнете към тавана. Задръжте в тази позиция, опитайте се да протегнете глава напред, сякаш се опитвате да целунете тавана. Направете това няколко пъти и след това се отпуснете.

За да получите най-добри резултати, важно е редовно да правите тези упражнения и да имате търпение. Няма да видите незабавни резултати, но с постоянство ще постигне целта си. Ако двойната брадичка е много голяма обаче, може би най-добре е да се консултирате със специалист и да разгледате други алтернативи, като например операция.