Как да се преборите с остеопорозата завинаги

Знаете ли, че пиенето на много мляко може и да не помогне наистина да предотвратите остеопорозата? В тази статия ще научите какво в действителност би ви помогнало да се предпазите от тази болест.
Как да се преборите с остеопорозата завинаги
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

И вие ли сте сред хората търсещи начини за справяне с остеопорозата?

Много са хората, страдащи от остеопороза. Особено засегнати са жените след достигане на менопауза.

Те може би се чудят защо имат недостиг на калций, при положение че пият мляко всеки ден. Възможно е дори да приемат калциеви добавки.

В тази статия ще ви дадем вероятния отговор на този въпрос. След това ще ви предложим здравословни алтернативи, за да може по прост и натурален начин да осигурите на тялото си калция, от който се нуждае.

Какво представлява остеопорозата?

причини за появата на остеопорозата

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се със загуба на костна маса. То включва и прогресивно увреждане на скелетната структура.

Тази болест повишава чупливостта на костите. В резултат от това се увеличава рискът от фрактури. Интересна информация за това заболяване има и на сайта на РИОКОЗ – Велико Търново.

От остеопороза страдат повече жени, отколкото мъже. Това заболяване се появява най-често след достигане на средна възраст. Определя се от генетични и наследствени фактори.

Други фактори също влияят на появата на болестта. Те включват:

 • Недохранване
 • Небалансирана диета
 • Някои лекарства
 • Воденето на заседнал начин на живот
 • Хормонални проблеми

Един от проблемите при откриването на това заболяване е, че няма никакви симптоми, докато не се появят болка или счупване.

По тази причина трябва да бъдете много внимателни, ако имате фамилна анамнеза на тази болест.

Млякото добър източник на калций ли е?

Една от основните препоръки за справяне с остеопорозата и други заболявания е да си набавите калций. От десетилетия на хората се казва да пият по чаша мляко на ден, за да си доставят този минерал.

С течение на времето обаче, остеопорозата става все по-често срещана. Също така се появява и на по-ранна възраст.

Може да се каже, че качеството на млякото е до такава степен понижено, че се е превърнало в обработена напитка, различаваща се значително от оригинала. Въпреки това то все още е продукт, богат на калциеви соли. Благодарение на лактозата то е лесно за храносмилане.

Има и други фактори, които затрудняват абсорбирането на този минерал. Например непоносимост към лактоза или протеини.

Освен това много хора страдат от това заболяване, без дори да го знаят. Това намалява способността на червата да усвояват хранителните вещества.

Млякото и остеопорозата

млякото и остеопорозата

Все повече проучвания показват, че постоянната консумация на мляко не предотвратява или пък лекува остеопорозата. Също така може да повиши риска от рак на яйчниците или простатата, както и от сърдечно-съдови заболявания.

Заключението е, че е добра идея да потърсите друг източник на калций за тялото си.

Калциеви добавки

Когато приемате лекарствени добавки, тялото ви невинаги успява да усвои хранителните вещества по начина, по който бихте искали. 

В такъв случай, ако приемате калций във вид на добавка, може да повишите риска от калцификация, камъни в бъбреците и сърдечно-съдови заболявания.

Ако ви се налага да взимате калциеви добавки, опитайте се да ги разпределите в няколко дози за през деня. Освен това, пробвайте винаги да ги приемате заедно с храна. Същевременно си осигурете достатъчно количество витамин D.

При вас обаче може все още да не се е стигнало до необходимост от взимане на добавки. В такъв случай ви предлагаме да потърсите храни, които са естествено богати на калций.

Натурални алтернативни източници на калций

здравословното хранене и остеопорозата

Ако искате диетата ви да е богата на калций, трябва да прибавите следните храни към менюто си. Всички те са без съдържание на лактоза.

 • Сардини
 • Морски дарове и хайвер
 • Зеленчуци (праз, швейцарски чард, броколи или спанак)
 • Сусам (може да се консумира суров, препечен или студено пресован)
 • Смесени ядки (бадеми, лешници)
 • Сушени плодове (смокини, фурми)
 • Бобови растения (нахут, леща)
 • Кимион
 • Магданоз

Други влияещи фактори

Ако искате напълно да се отървете от остеопорозата, трябва да имате в предвид и другите влияещи фактори. Това ще ви помогне да предотвратите или излекувате заболяването.

Препоръчваме ви да прочетете и: Съвети за щастлива и здравословна менопауза

Тези фактори са:

 • Осигуряване на ежедневно излагане на слънчеви лъчи или прием на допълнително витамин D под наблюдението на медицински специалист.
 • Регулиране на хормоните по време на промени в организма, като например менопаузата. Това спомага да поддържате нивата си балансирани (на естроген при жените и на тестостерон при мъжете).
 • Избягване на алкохолните напитки.
 • Намаляване на количествата захар и захарни изделия, които консумирате.
 • Извършване на тренировки с умерено натоварване поне два или три пъти седмично. Това пряко ще повлияе на здравината на костите ви.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
 • Rozenberg S., Body JJ., Reginster JY., Effects of dairy products consumption on health: benefits and beliefs – a commentaray from the belgian bone club and the european society for clinical and economic aspects of osteoporosis, osteoarthritis and musculoskeletal diseases. Calcified Tissue International, 2016.
 • Zhao JG, Zeng XT, Wang J, Liu L. Association Between Calcium or Vitamin D Supplementation and Fracture Incidence in Community-Dwelling Older Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA. 2017 Dec 26;318(24):2466-2482. doi: 10.1001/jama.2017.19344. PMID: 29279934; PMCID: PMC5820727.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.