3 неща се случват, когато стоите будни до късно

Недоспиването се отразява върху хормоналния дисбаланс, апетита и сексуалното влечение.
3 неща се случват, когато стоите будни до късно

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Възглавниците и одеялата заемат специално място в сърцата ни. Някои от нас ги обичат толкова силно, че им е доста трудно да се разделят с тях сутрин. Тази задача става още по-трудна, когато имате навика да стоите будни до късно. Вероятно това е ежедневна битка за мнозина от нас.

Всяка сутрин вашата мека възглавница и топлото одеяло ще са на мястото си. Какво обаче се обърква, когато си лягаме късно? Нека да ви кажем още сега.

По принцип когато стоите будни до късно, вие лишавате тялото от горивото, от което то се нуждае.

През последните 2 десетилетия броят на хората, които страдат от липса на сън се е увеличил в световен мащаб. В наши дни всеки работи денонощно. Онези, които не работят, използват свободното си време за споделяне в социалната мрежа. Често този тип забавление продължава до ранните часове на сутринта.

В САЩ безсънието е класифицирано като епидемия.. Освен това, според едно проучване на Gallop от 2013 година, 42% от американските жители спят по-малко от 7 часа на нощ.

Недоспиването може да провокира тъмни кръгове около очите, резки промени в настроението и дори да ви накара да работите в късните часове на деня.

Става дума за почти математическа формула, според която късно заспиване = късно събуждане.

Липсата на сън може също така да предизвика проблеми с шефа. Да не говорим за другите проблеми, които са провокирани от работата до късно или гледането на любимото вечерно ТВ шоу.

Ето какво може да се случи, когато стоите будни до късно:

1. Качвате килограми

Ако стоите до късно дебелеете

Вижте още: 5 причини да имате наднормено тегло, които нямат нищо общо с вашата диета

Пълноценното наспиване е толкова важно, че когато не спите добре, тялото започва да дава знаци за това. В предишни статии сме споменавали, че човешкото тяло има начини, по които показва, че нещо не е наред. Повод то отново да „проговори“ е стоенето до късно през нощта.

Ако нещо извънредно се случи със тялото, започвате да изпитвате здравословни проблеми. Затлъстяването е един от тях. Ако не спите достатъчно време, ви наляга умора и няма да ви се иска да станете от леглото. И докато часовете се редят един след друг, а вие още сте в леглото, ще започнете да трупате килограми.

Едно проучване, проведено през 2015 г. в медицински колеж Weill Cornell и представено на ежегодишната среща на Обществото на ендокринолозите, сочи, че трябва да обръщаме внимание на часа, в който лягаме да спим.

Ако спите само 30 минути нощем, може да надебелеете и да развиете инсулинова резистентност. В това проучване са взели участие 522 души, изследвани за период от над 7 години.

Участниците, които са си лягали късно, били със 72% по-предразположени към затлъстяване, в сравнение с онези, които си лягали по-рано.

Недоспиването също така е свързано с липсата на апетит и с хормоналния метаболизъм.

Шахрад Тахери, който е главен автор на проучването на колежа Weill Cornell, смята, че този метаболизъм излага хората на риск от затлъстяване и инсулинова резистентност.

2. Сексуалното влечение намалява

Сексуалното влечение намалява

Някои от нас може да са имали периоди от живота, когато са използвали леглото само за две неща: сън и секс. В други случаи се отправяме към леглото с една едничка цел – просто да спим.  Причината е, че сексуалните практики вече ни се струват прекалено изтощителни. Самите ние вече сме уморени и в лошо настроение поради липсата на сън.

Не можете да си прекарате добре с партньора, когато сте интимни, защото времето, което отделяте за почивка, не е достатъчно и оставате все така уморени.

В скорошно проучване The Journal of Sexual Medicine установява, че продължителността на съня при жените е свързана с по-голямо сексуално желание на следващия ден.

В него се подчертава, че само един час в повече сън повишава с 14% желанието за секс на следващия ден.

Според същото проучване, жените, които прекарват повече време в леглото, изпитват повече удоволствие по време на секс и са по-склонни към достигане до оргазъм, отколкото жените, които прекарват по-малко време в леглото.

Това няма нищо общо с резките промени в настроението, които също са свързани с качеството на съня. Изследвания сочат, че хормоналните промени, следствие на недоспиване, водят до влошаване на сексуалната функция.

Ако имате проблем със сексуалния живот, препоръчително е да обърнете внимание на навиците си по отношение на спането. Много жени обвиняват менопаузата за проблемите, които изпитват по време на секс, когато всъщност първопричината може да се дължи на друго.

3. Кръвта ви започва да кипи

Кръвта буквално започва да кипи, когато стоите будни до късно

Точно така. Кръвта буквално започва да кипи, когато стоите будни до късно. Доказано е, че хората, които спят за кратко време са изложени на по-висок риск от повишаване на кръвното налягане през нощта.

Това означава, че хората, които недоспиват, са предразположени към високо кръвно налягане, в сравнение с тези, които лягат в нормален час.

Когато кръвното налягане се повишава през нощта, това е сигнал за тревога. Според някои изследователи, това е индикация за сърдечно-съдов риск.

Повишаването означава, че сърцето е претоварено, което не е нормално в този период от денонощието.

Стремете се да не стоите будни до късно

Причините, поради които се налага да стоите будни до късно, не могат да се сравнят с опасностите, които недоспиването крие.

Препоръчваме да организирате така ежедневието си, че да не позволявате да ви прекъсват, докато работите. По този начин ще отмятате задачите в срок.

Освен това е желателно да управлявате добре времето си, дори когато сте у дома. По този начин ще можете да вършите задачите възможно най-бързо, а това означава, че ще имате повече време за почивка.

Не си играйте с времето за сън. Качествената почивка през нощта е гаранция за добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • La importancia de dormir bien para aprender. La importancia de dormir bien para aprender. Discapnet. 2011
  • Fundación Iberoamericana de Seguridad y Salud Ocupacional. Dormir bien para un mejor rendimiento en el trabajo. Dormir bien para un mejor trabajo mejora el rendimiento. 2012.
  • M. Pascual, E. Estivill, J. Albares. Trastornos del sueño en las infancia. anales de pediatria continuada. 2007

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.