3 най-ефикасни диети за отслабване

Последното ни предложение е подходящо за онези от вас, които могат да контролират количеството на порциите храна
3 най-ефикасни диети за отслабване
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 05 ноември, 2018

Със сигурност поне веднъж в живота си сте търсили ефикасни диети за отслабване, нали?

Няма такова нещо като диета-чудо. Често подлагането на чудодейни диети, които водят до бързо отслабване, върви ръка за ръка с добре познатия йо-йо ефект.

В днешната статия ще опишем 3 най-ефикасни диети за отслабване, с помощта на които ще свалите няколко килограма, ще укрепите тялото си и ще се чувствате великолепно. Тези диети не предполагат страдание. Открийте защо и как в следващите редове.

3 най-ефикасни диети за отслабване, които наистина действат

За да бъде една диета здравословна и ефикасна, забравете за гладуването, саможертвите, манията с калориите, нискомаслените продукти и т.н. Трябва да загърбите и мита, че резултатите ще дойдат до броени дни.

Диетата за отслабване, която наистина действа, е продължителна. Тя стимулира възвръщането на здравословното тегло по естествен път, като заедно с това допринася за подобряване на настроението и физическата форма. Най-важното е, че ще отслабвате по правилен начин.

ефикасни диети за отслабване

Ключът в тези 3 най-ефикасни диети за отслабване се крие в начина на хранене. Предлагаме ви възможности, между които да избирате. Така ще се радвате на ежедневни малки успехи всеки ден. С търпение и увереност ще постигнете идеалното тегло, без да вредите на тялото и да се чувствате като мъченици.

1. Диета, бедна на въглехидрати

Много специалисти по хранене препоръчват да понижим количеството на приеманите въглехидрати, тъй като те са източник на енергия, който се превръща в складирана мазнина и не се използва от тялото. Освен това трябва да отчетем, че съвременният човек консумира повече въглехидрати. Това се дължи на избора на рафинирани продукти, които често са с ниско качество.

Тази диета изключва напълно бялото брашно и храните, които го съдържат (хляб, паста, бисквити и др.). Ще се наложи също така да избягвате пълнозърнестите храни, тъй като те често са приготвяни от бяло брашно и допълнително количество трици, а това допринася за покачване на телесното тегло.

И все пак, можете да консумирате малки количества от следните зърнени култури:

 • Ориз
 • Овесени ядки
 • Киноа
 • Просо

Можете да си позволявате малки порции от тях по време на закуска и обяд, но никога вечерно време.

В замяна трябва да повишите приема на протеини и мазнини. Това може да е изненада за повечето от вас. Винаги избирайте натурални, непреработени храни, които са с високо качество и лесно се смилат от организма.

За протеини заложете на:

 • Бяло месо, за предпочитане органично
 • Риба
 • Сирене
 • Яйца
 • Зеленчуци
 • Ядки (1 шепа дневно) и семена

Набавете си мазнини, като консумирате:

 • Растителни масла, например зехтин, ленено, кокосово, сусамово масло или масло от пшеничен зародиш
 • Авокадо
 • Ядки (1 шепа дневно) и семена

2. Вечерна диета с едно наум

Търсили сте ефикасни диети за отслабване, нали?

Тази диета изисква балансирано хранене през целия ден. Обръща се специално внимание на вечерята, тъй като това е последното хранене за деня и често е сред основните фактори, които водят до покачване на телесното тегло.

През деня консумирайте храна умерено. Не прекалявайте с нито един продукт. Заложете на леки закуски между храненията, за да контролирате апетита си. Опитайте се да бъдете стриктни като:

 • Винаги вечеряте преди 20 ч. Ако огладнеете след този час, опитайте се да потушите апетита с чаша чай или ябълка.
 • Вечерята трябва винаги да се състои от зеленчуково ястие (салата, печени зеленчуци, супа или гаспачо) и лека порция протеини (риба, постно месо или яйца). Ако ще готвите храната, заложете на печене и варене. За десерт можете да избирате между ябълки и круши.

Ако спазвате този простичък план за отслабване, съвсем скоро ще забележите как килограмите се топят постепенно. Това е така, тъй като през нощта тялото елиминира повече токсини. Тази функция е затруднена, когато имате навика да вечеряте късно и организмът е зает с преработване на храната, а не с детоксикация.

Препоръчваме ви да прочетете и: Вода от ягоди за детоксикация на тялото

3. Диета с контрол върху порцията

3 най-ефикасни диети за отслабване

Последната диета, която ще представим днес, се базира на един прост факт. Когато консумирате твърде много храна, качвате килограми. Можете да се наслаждавате на любимата си храна, стига да въведете правилото за умереността и да се съобразите кое време на деня е.

В повечето случаи тази диета е предизвикателство за хората, които посягат към храната импулсивно. В такива моменти те са изпълнени с тревога. Диетата е подходяща за онези от вас, които могат да контролират количеството на порциите храна.

Можете да си позволите 5 хранения дневно. Важно е да не консумирате храна до момента, в който се усетите сити. Спрете да ядете, още преди да е спряла потребността от хранене – когато все още искате да изядете десерт, но и се чувствате сити.

Един ефикасен начин да избегнете преяждането е като консумирате чай, който стимулира храносмилането. Той ще ви дари с чувство за ситост.

Когато привиквате към спазването на тази диета, слагайте в чинията си само онова, което сте планирали да консумирате по време на това хранене. Така предварително ще сте определили какъв ще бъде размерът на порцията. Няма връщане назад за допълнително.

Трябва да знаете, че храната е начин да облекчите глада. Когато дъвчете добре, усещате, че тялото не се нуждае от огромни количества храна, за да се засити. Дъвчете продължително и внимателно, така ще стимулирате храносмилането и хранителните вещества ще бъдат абсорбирани оптимално.

И така, коя от тези 3 най-ефикасни диети за отслабване избрахте?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.