Капанът на манипулативното обожание

Манипулативното обожание е много по-често срещано отколкото си мислите. Всички обичаме да чуваме комплименти от другите. Но не си струва да ги получаваме, ако след това ще се почувстваме наранени.
Капанът на манипулативното обожание

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Манипулативното обожание не е комплимент. Реално то представлява прикрит интерес зад всяка казана дума или положителен коментар.

Всеки обича да чува, че е страхотен, и че се справя добре с нещата.

Понякога се оставяме на течението и се радваме на това внимание, без да осъзнаваме, че трябва да отворим очите си и да видим истинските намерения на този човек.

Често хората с ниско самочувствие се нуждаят от този вид внимание. Те го възприемат по свой начин и живеят за одобрението на околните.

А това е опасна ситуация и можете да бъдете уловени в този болезнен капан.

Пазете се от манипулативното обожание

Пазете се от манипулативното обожание.
Сигурно сте забелязали, че не веднъж сте се оставяли да попаднете под силата на красивите думи на някой и не след дълго откривате, че този човек просто ви е казвал какво да правите съгласно желанието си.

Ето няколко примера за реални ситуации на манипулативно обожание.

1.“Ти си страхотен човек! Исках да те помоля…”

Тази ситуация се среща много често. Комплиментът е последван от молба, която трудно можете да отхвърлите. След като някой ви е казал нещо хубаво, ще изглеждате неучтиви, ако откажете това, за което ви моли.

Когато някой ви каже: “Ти си толкова готин” и след това откажете да направите това, за което ви моли, най-вероятно ще си помислите, че разочаровате този човек.

А всъщност точно това е намерението на този човек. Без дори да го осъзнавате, чувството на вина ще се загнезди у вас и просто ще бъдете принудени да направите това, за което сте помолени.

2.“Ти си толкова разбран човек – прав съм нали…?”

Манипулативното обожание е опасно.
Понякога капанът на манипулативното обожание се появява, защото някой иска да ви наложи собственото си мнение за определено нещо.

Например, ако този човек критикува приятел, първо ще ви каже нещо приятно, което ще ви поласкае и след това ще сподели и наложи мнението си.

След това ще ви е трудно да откажете да вземете страна, дори и да осъзнавате, че не сте прави. Просто няма да искате да разочаровате този човек.

Както виждате отново става въпрос за деликатно манипулиране.

3.“Съжалявам, толкова си мил.”

Манипулативното обожание разрушава връзките.
Понякога хората използващи манипулативното обожание го правят с цел човекът, когото са наранили да им прости.

За да постигнат това, те ви казват приятни, ласкаещи ви неща, за да се почувствате страхотно и да им простите. В крайна сметка вие сте просто човешко същество…

Ето защо трябва да бдите зорко, тъй като в повечето случаи тези хора не се опитват да възстановят връзката си с вас, а по-скоро ползите, които тя им носи.

Не пропускайте да прочетете и: 5 вида енергийни вампири

4.“Щастлив съм, че мога да ти се доверя.”

манипулативното обожание и нещастието
Това поведение е типично за хората, които се опитват да постигнат определена цел, която ще ги облагодетелства. Те искат да правите това, което те ще ви кажат, но след като постигнат целта си, те ще ви забравят и няма да се нуждаят повече от вас.

Внимавайте много с този вид манипулация. Защото може да ви нарани жестоко, да разкъса сърцето ви на парчета и да ви остави рани, които трудно ще излекувате.

Манипулативното обожание е трудно за разпознаване

В някои случаи единствено опитът може да ви помогне да сте бдителни и да не се оставите празните думи да ви заблудят.

Когато някой ви ласкае и усещате нещо нередно, внимавайте! Не се оставяйте да бъдете омагьосани от красивите думи, мислейки си, че най-накрая някой е оценил качествата ви.

Манипулативното обожание е много по-често срещано отколкото си мислите. Всички обичаме да чуваме комплименти от другите.

Но не си струва да ги получаваме, ако след това ще се почувстваме наранени.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Eylon, Y., & Heyd, D. (2008). Flattery. Philosophy and Phenomenological Research, 77(3), 685-704.
  • Atilano, B. F., Lugo, N. I. B., & Cadena, D. M. G. RECONOCIMIENTO Y MOTIVACIÓN EN EL AULA: RESALTANDO LAS FORTALEZAS DE LOS ESTUDIANTES.
  • Potter, N. N. (2006). What is manipulative behavior, anyway?. Journal of personality disorders, 20(2), 139-156.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.