Седем опасни растения, които не трябва да имате у дома

14.10.2019
Понякога опасността може да се крие зад красотата. Такъв е случаят с тези седем опасни растения, които не трябва да имате в дома си. Научете повече за тях от следващите редове!

Растенията изпълват дома ви с живот. Те създават естествена среда, пречистват въздуха и правят жилището ви по-уютно. Въпреки това някои опасни растения могат да бъдат отровни, особено за децата и домашните любимци.

Обикновено етикетите, с които се продават растенията съдържат съвети за отглеждането им. Но невинаги предупреждават за неприятностите, които могат да причинят. Хората, които ги купуват дори не подозират, че са опасни.

Възможно е и да си харесате някое красиво растение докато се разхождате сред природата, без да знаете дали е опасно или не е. За съжаление нерядко красотата е капан, който може да ви навлече много неприятности.

Седем опасни растения, които не трябва да имате у дома

1.ХортензияХортензията е много красиво, но и опасно растение.

Хортензията е много популярно декоративно растение. Въпреки че красивите му синьо-лилави цветове привличат погледите, те са най-опасната му част.

Сдъвкването на цветовете на хортензията може да причини респираторен арест, ниско кръвно налягане и голяма вероятност от замайване и припадъци. Листата и стъблата също могат да причинят тези неприятности, но в по-слаба степен.

Тези симптоми се дължат на хидразина, съставка от групата на цианидите, която се съдържа в това растение.

Прочетете и: Пет начина за приготвяне на натурален компост за растенията ви

2.Лилиум

Лилиумите са изключително често срещани цветя, които можете да видите като част от много красиви букети и аранжирани саксии. Но притежателите на котки трябва да ги избягват.

Има различни видове лилиуми, но всички те са опасни за котките. Някои дразнят храносмилателния тракт на животните и причиняват диария и повръщане. Други видове могат да засегнат бъбречната дейност на котките и дори да доведат до смъртта им.

Въпреки че проучванията все още не са открили кое вещество в лилиумите води до натряването при котките, се счита че само две листчета могат да доведат до фатален край.

3.Салвия дивинорумСалвия дивинорум е сред най-често отглежданите опасни растения у дома.

Най-опасната страна на салвията е, че е потенциален халюциноген.

Салвия дивинорум може да изненада неприятно много хора, тъй като често се бърка с обикновената салвия, която е ядивна и притежава много полезни за здравето свойства.

Салвия дивинорум съдържа халюценогенна съставка подобна на LSD. Въпреки че коренните жители на Амазония са я използвали в ритуалите си, тя може да причини необратими щети. Причината за това е, че може да наруши нормалната мозъчна дейност и да причини халюцинации, които понякога се появяват отново и дори стават постоянни.

Ето защо, когато си купувате растение добре вижте дали на етикета не пише „салвия дивинорум“.

4.Бругманзия или Ангелски тромпет: едно от тези опасни растения

Това е едно от по-големите декоративни растения. Изключително красивите му цветове висят надолу като красива завеса. А ароматът му е не по-малко привлекателен и сладникав.

Ангелският тромпет е и психоактивно растение. Цветовете му причиняват психотични епизоди, замъгляват съзнанието, могат да причинят парализа и да доведат до фатален край.

Причината за това е съдържанието му на тропанови алкалоиди, вещества увреждащи нервната система. Те са част и от синтетичните наркотици.

5.ТринитарияТринитарията често краси дворовете с красивите си кичести цветове.

Това пълзящо растение е опасно заради кардиотоничното си действие. Отглежда се често в домовете, защото се катери по стените. И има красиви, кичести цветове.

Цветовете, стъблото и семената му съдържат цианогени и олеандрин, токсични вещества, засягащи сърдечната дейност. Ако погълнете растението съзнателно или неволно, ще се оплаквате от аритмия или тахикардия, както и световъртеж, повръщане и диария след няколко часа.

6.Олеандър

Познат и като зокум, олеандърът има малки, нежни цветове, които го правят любимо стайно и дворно растение. Но въпреки това той е опасен както за хората, така и за животните.

Олеандърът съдържа глюкозиди, ускоряващи сърдечния ритъм и причиняващи потене, гадене, повръщане, диария и проблеми с дишането.

Растението е опасно и при контакт с кожата, тъй като стъблото му съдържа „мляко“, което я дразни. Затова трябва да носите ръкавици, когато го засаждате, носите или подрязвате.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да почиствате листата на стайните растения

7.Змийско растениеЗмийското растнеие е сред най-често отглежданите, но и опасни растения у дома.

То е сред най-често отглежданите стайни и дворни растения, тъй като не изисква особени грижи. Но може да доведе до кожни проблеми.

Както споменахме змийското растение е известно с това, че се отглежда много лесно на открито и закрито. Въпреки това то съдържа аспарагин, който е дразнещо вещество и може да причини кожни проблеми при някои хора. Ако го сдъвчете може да се оплаквате от болки в гърлото и сърдечни проблеми.

Основни съвети в грижите за домашните опасни растения

Тези опасни растения са много красиви и можете лесно да ги откриете, затова ви съветваме винаги да бъдете внимателни към тях и да ги държите далеч от деца и домашни любимци.

Освен това трябва да вземате определени предпазни мерки:

  • Събирайте листата и цветовете, които падат от растенията.
  • Поставете етикети на растенията, предупреждаващи за опасностите, които крият.
  • Мийте ръцете си след като сте пипали растенията.
  • Ако имате домашни любимци, винаги дръжте купичките им с вода пълни, за да не пият от водата, която се събира под тези растения.

И накрая, запомнете: когато обмисляте покупката на ново растение, потърсете информация предварително, за да знаете дали то не крие неприятни опасности.