7 приложения на оцета в градината

Много хора не знаят, че оцетът може да се окаже решението за редица от проблемите им в градината. Прочетете следващите редове и научете повече за многобройните приложения на този продукт в градината.
7 приложения на оцета в градината

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Знаете добре, че много от продуктите и вещите в домакинството могат да бъдат използвани за различни цели. Оцетът е сред тях. А знаете ли, че можете да го използвате в грижите за растенията си? В тази статия ще ви разкажем за седем приложения на оцета в градината.

Често хората не познават качествата на продуктите и вещите, които използват ежедневно и затова избират препаратите с химически съставки, когато трябва да се справят с проблемите в градината. А това невинаги е единственият начин. Оцетът е натурален продукт, с чиято помощ можете да решите много от неволите си в градината.

7 приложения на оцета в градината

1. Унищожава плевелите

Оцетът е вещество съдържащо голямо количество оцетна киселина. По същия начин, по който предизвиква химическа реакция, когато го консумираме, той влияе и върху растенията, когато влезе в контакт с тях.

Но действието му като пестицид не е дълготрайно, затова оцетът не е толкова ефикасен в борбата срещу превелите както някои други продукти и дори премахването им на ръка. Но пък ще ви бъде изключително полезен за почистване на малките тревички, като тези, които растат между плочките.

2. Притежава противогъбично действие

Използването на оцета в градината ще ви помогне да премахнете гъбичките от растенията. Действието му е подобно на това на содата за хляб. Но докато содата повишава рН нивото и създава алкална среда, предотвратяваща разпространението на гъбичките, оцетът го понижава и образува кисела среда, която също спира тези вредни микроорганизми.

Начин на употреба

Трябва да разредите една супена лъжица оцет в два литра вода и да нанасяте разтвора върху листата на растенията два пъти седмично и след дъжд.

използвайте оцета в градината, ако искате да се радвате на здрави растения
3. Ако искате да направите почвата в градината си по-кисела, използвайте оцета

Както вече споменахме оцетът понижава рН нивото на средата, в която се намира. Затова можете да го използвате, ако искате да направите почвата в градината си по-кисела. Просто смесете една чаша оцет с четири литра вода и изсипете получения разтвор върху почвата.

По този начин ще спомогнете растежа на растенията, обичащи кисела почва като азалиите, розите, лавандулата , боровинките и гардениите. Така почвата отделя повече желязо, което е много полезно за растенията.

4. Действа като репелент
едно от приложенията на оцета е в градината е действието му като репелент

Ако в градината ви има мравуняк оцетът ще ви помогне да се справите с проблема. Просто пръскайте мястото с неразреден оцет в продължение на няколко дена. Ще видите как постепенно мравките ще изчезнат.

Можете да използвате този трик и в други части на дома си. Оцетът е един от най-ефикасните натурални инсектициди. И няма никакво вредно въздействие върху здравето.

Оцетът ще ви помогне да се справите и с други насекоми атакуващи растенията ви. Ако напръскате листата им с оцет, ще ги предпазите от охлювите.

5. Тор за саксийните растения

Оцетът ще направи саксийните ви растения по-здрави. Смесете две супени лъжици ябълков оцет с три литра вода и напръскайте растенията си. Скоро сами ще забележите промяната!

6. Удължава трайността на цветята

Ако обичате цветята във вази, оцетът ще се превърне във ваш верен приятел. Цветята ще траят по-дълго, ако използвате оцет. Просто смесете две с упени лъжици от продукта с две лъжици захар в литър вода. Налейте получения разтвор във вазите и подредете цветята.

Грижете се за цветята по обичайния начин. На всеки 5 дена подрязвайте стъблата им и сменяте разтвора във вазите.

използвайте оцета, за да удължите живота на цветята в саксиите
7. 
Почиства ръждата от градинските инструменти

Оцетът е полезен не само за растенията. Градинските ви инструменти също могат да се възползват от невероятните му качества.

Ако ви е писнало да използвате ръждивите си инструменти трябва да ги почистите с неразреден оцет и след това да ги измиете. Друг начин за почистването им е като ги накиснете директно в оцет. И двата метода са лесни и ефикасни.

Без съмнение оцетът е невероятен прод укт с безброй приложения. Повечето хора не знаят за качествата му и не се възползват от тях максимално.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.