7 приложения на оцета в градината

Много хора не знаят, че оцетът може да се окаже решението за редица от проблемите им в градината. Прочетете следващите редове и научете повече за многобройните приложения на този продукт в градината.
7 приложения на оцета в градината

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Знаете добре, че много от продуктите и вещите в домакинството могат да бъдат използвани за различни цели. Оцетът е сред тях. А знаете ли, че можете да го използвате в грижите за растенията си? В тази статия ще ви разкажем за седем приложения на оцета в градината.

Често хората не познават качествата на продуктите и вещите, които използват ежедневно и затова избират препаратите с химически съставки, когато трябва да се справят с проблемите в градината. А това невинаги е единственият начин. Оцетът е натурален продукт, с чиято помощ можете да решите много от неволите си в градината.

7 приложения на оцета в градината

1. Унищожава плевелите

Оцетът е вещество съдържащо голямо количество оцетна киселина. По същия начин, по който предизвиква химическа реакция, когато го консумираме, той влияе и върху растенията, когато влезе в контакт с тях.

Но действието му като пестицид не е дълготрайно, затова оцетът не е толкова ефикасен в борбата срещу превелите както някои други продукти и дори премахването им на ръка. Но пък ще ви бъде изключително полезен за почистване на малките тревички, като тези, които растат между плочките.

2. Притежава противогъбично действие

Използването на оцета в градината ще ви помогне да премахнете гъбичките от растенията. Действието му е подобно на това на содата за хляб. Но докато содата повишава рН нивото и създава алкална среда, предотвратяваща разпространението на гъбичките, оцетът го понижава и образува кисела среда, която също спира тези вредни микроорганизми.

Начин на употреба

Трябва да разредите една супена лъжица оцет в два литра вода и да нанасяте разтвора върху листата на растенията два пъти седмично и след дъжд.

използвайте оцета в градината, ако искате да се радвате на здрави растения
3. Ако искате да направите почвата в градината си по-кисела, използвайте оцета

Както вече споменахме оцетът понижава рН нивото на средата, в която се намира. Затова можете да го използвате, ако искате да направите почвата в градината си по-кисела. Просто смесете една чаша оцет с четири литра вода и изсипете получения разтвор върху почвата.

По този начин ще спомогнете растежа на растенията, обичащи кисела почва като азалиите, розите, лавандулата , боровинките и гардениите. Така почвата отделя повече желязо, което е много полезно за растенията.

4. Действа като репелент
едно от приложенията на оцета е в градината е действието му като репелент

Ако в градината ви има мравуняк оцетът ще ви помогне да се справите с проблема. Просто пръскайте мястото с неразреден оцет в продължение на няколко дена. Ще видите как постепенно мравките ще изчезнат.

Можете да използвате този трик и в други части на дома си. Оцетът е един от най-ефикасните натурални инсектициди. И няма никакво вредно въздействие върху здравето.

Оцетът ще ви помогне да се справите и с други насекоми атакуващи растенията ви. Ако напръскате листата им с оцет, ще ги предпазите от охлювите.

5. Тор за саксийните растения

Оцетът ще направи саксийните ви растения по-здрави. Смесете две супени лъжици ябълков оцет с три литра вода и напръскайте растенията си. Скоро сами ще забележите промяната!

6. Удължава трайността на цветята

Ако обичате цветята във вази, оцетът ще се превърне във ваш верен приятел. Цветята ще траят по-дълго, ако използвате оцет. Просто смесете две с упени лъжици от продукта с две лъжици захар в литър вода. Налейте получения разтвор във вазите и подредете цветята.

Грижете се за цветята по обичайния начин. На всеки 5 дена подрязвайте стъблата им и сменяте разтвора във вазите.

използвайте оцета, за да удължите живота на цветята в саксиите
7. 
Почиства ръждата от градинските инструменти

Оцетът е полезен не само за растенията. Градинските ви инструменти също могат да се възползват от невероятните му качества.

Ако ви е писнало да използвате ръждивите си инструменти трябва да ги почистите с неразреден оцет и след това да ги измиете. Друг начин за почистването им е като ги накиснете директно в оцет. И двата метода са лесни и ефикасни.

Без съмнение оцетът е невероятен прод укт с безброй приложения. Повечето хора не знаят за качествата му и не се възползват от тях максимално.

Може да ви заинтересува ...
Използвайте канела в градината
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Използвайте канела в градината

Как да използвате канела в градината си? Канелата произлиза от Шри Ланка. Науката доказва, че тя има невероятни качества по отношение на здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.