12 начина да избягвате натрупване на тегло докато спите

Не яжте пикантни храни вечер и се опитвайте да изключвате компютъра и мобилния телефон поне час преди лягане
12 начина да избягвате натрупване на тегло докато спите
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Много е нормално да имаме определени навици, които без да съзнаваме водят до натрупване на тегло.

Ако искате да предприемете възможно най-добрата грижа за себе си и да избегнете ненужното натрупване на тегло, обърнете внимание на някои от тези вечерни навици, които могат да ви накарат да напълнявате.

Вероятно нямате представа за техните ефекти!

1. Спането твърде малко

недоспиването води до натрупване на тегло

Прекалено краткото спане може да доведе до натрупване на теглото. Като цяло това ще повлияе на метаболизма ви, което ще доведе до забавяне и ускоряване на натрупването на тегло.

Нещо повече, това ще ви накара да се чувствате по-гладни и ще увеличите количеството на кортизол, което тялото ви е способно да произвежда.

Освен това, нека не забравяме, че ако спите прекалено малко, вероятно ще правите и по-малко упражнения. В края на краищата ще се почувствате по-изморени. Поради всички гореизброени причини е важно да се опитате да спите между 7 и 8 часа на вечер.

2. Ядене на тежки вечери

Приемането на голямо количество храна по време на вечеря също ще допринесе за натрупване на теглото. Проблемът е че ядете голямо количество храна или тежка храна за последното хранене на деня. В края на краищата това е време, когато процесът на храносмилането винаги се забавя.

Освен това трябва да имате предвид, че вечерянето пред телевизора може да бъде опасно. Това означава, че не обръщате внимание на количеството, което ядете. Приемането на контрол върху храната, с която се храним е от основно значение.

3. Лягате си веднага след вечеря

По същия начин лягането веднага след вечеря без да правите нищо друго, няма да помогне. Този лош навик означава, че тялото ви ще задържа повече мазнини. В крайна сметка това не прави нищо за насърчаване на доброто храносмилане.

Вместо това препоръчваме да вечеряте между 1.5 и 2 часа, преди лягане, за да избегнете напълняването по време на сън.

4. Ядене на пържени храни за вечеря

пържени храни за вечеря водят до натрупване на тегло

Яденето на пържени храни за вечеря не се препоръчва. Тя претрупва тялото ви с калории, които няма да можете да изгорите, което ще ви накара да натрупате повече мазнини. Нещо повече, това определено не е пътят напред, ако искате да си гарантирате добър нощен сън.

По-добър вариант е да направите по-полезен избор, който да ви помогне да поддържате здравословно тегло.

5. Яденето на пикантни храни вечер

Освен това не се препоръчва включването на пикантни храни към вечерята.

Яденето на всичко, което е силно подправено или съдържа много лют червен пипер, може да доведе до лошо храносмилане и със сигурност няма да ви помогне да спите добре.

Докато спите, ще прекарате много часове, без да ядете. Следователно яденето на пикантни храни вечер може да предизвика болка поради стомашни киселини. Ето защо се препоръчва да избягвате този вид храна вечер. Насладете се на пикантни храни в други часове на деня и ще избегнете натрупването на тегло по време на сън!

6. Ядене на въглехидрати

Основната функция на въглехидратите е да осигуряват енергия на тялото. Това е енергия, която очевидно не е необходима, докато спите.

В допълнение, въглехидратите съдържат много рафинирани захари, които трябва да бъдат изгорени незабавно, за да се избегне превръщането им в мазнини.

7. Внимавайте с десерта!

Захарта и нерафинираното брашно могат да се натрупват в клетките под формата на мазнини. Ето защо не е добра идея да ги ядете вечер, тъй като калориите, които съдържат, няма да бъдат изгорени от тялото ви.

Вместо това е много по-добре да изберете някой плод. Те са естествено сладки, вкусни, пълни с витамини и без мазнини.

8. Бързи закуски

натрупване на тегло вечер

Ако вече сте вечеряли, прибягването до хладилника или шкафа за допълнителни закуски определено не е добра идея. Единственото нещо, което правите, е поглъщането на повече ненужни калории, които няма да бъдат изгорени през нощта.

Ще създадете и допълнителна енергия, която ще ви държи будни. Плюс това тя няма да се използва правилно от тялото ви. Това е сигурен начин за натрупване на тегло.

9. Прескачане на вечерята

Освен това е важно да запомните, че прескачането на вечерята не е решение. Всъщност, прескачането на това важно хранене само ще попречи на загубата на тегло, тъй като забавя метаболизма ви.

Когато стигнете до следващото си хранене, ще се почувствате по-гладни. Нещо повече, прескачането на вечерята може да увеличи чувството на тревожност и да ви накара да загубите мускулна маса и да натрупате мазнини.

10. Пиене на алкохол или кофеин

пиене на кафе може да доведе до натрупване на тегло

В допълнение, най-добре е да избягвате алкохол и кофеин в близост до часовете за спане, тъй като и двата вида ще окажат негативно влияние върху съня ви. Нещо повече, те са с високо съдържание на калории. Поради това, и двете със сигурност ще нарушат съня ви и ще доведат до натрупване на тегло.

Вместо това изпийте чаша топло мляко или чаша вода. Това е много по-мъдър вариант!

11. Използване на мобилния телефон и компютъра

Сините светлини и радиовълните, излъчвани от вашия мобилен телефон и компютърни екрани, променят съня ви. В крайна сметка те могат да направят по-трудно поддържането на здравословно тегло.

Най-добре е да изключите тези две пристрастяващи устройства поне час преди да си легнете. Вместо това, четенето на книга или слушането на релаксираща музика са много по-добри варианти.

12. Лягането много късно може да доведе до натрупване на тегло

Последното нещо, за което трябва да помислите е, че ако си лягате късно, след 1 ч. например може да доведе до натрупване на тегло. Това е така, защото трябва да се борите срещу естествената система на тялото да поддържа този модел на сън.

В крайна сметка ще искате да ядете отново много рано на следващата сутрин, тъй като сте прекарали по-дълго време будни за изгаряне на калории от вечерята. Това ще означава, че вероятно приемате повече калории, отколкото се нуждаете. Това, разбира се, може да означава натрупване на излишни килограми.

Вероятно вече сте предположили най-лесния начин да избегнете това: лягайте се по-рано и си почивайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ortinau L, Hoertel H, Douglas S, Leidy H. Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite control, satiety, and eating initiation in healthy women. Nutrition Journal. 2014;13(1).
  • Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High Caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity. 2013;21(12):2504-2512.
  • Markwald R, Melanson E, Smith M, Higgins J, et al. Impact of insufficient sleep on total daily energy expenditure, food intake, and weight gain. Proceedings of the National Academy of Sciences. 2013;110(14):5695-5700.
  • Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar J, Lee Y, et al. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. International Journal of Obesity. 2013;37(4):604-611.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.