10 знака, на които да внимавате, ако мислите, че сте стара душа

Запознати ли сте с концепцията да бъдете стара душа? Може би някой ви е казал, че сте в някакъв момент, но не сте сигурни какво означава това.
10 знака, на които да внимавате, ако мислите, че сте стара душа

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли какво означава да бъдеш стара душа? Може би някой ви е казал, че сте в някакъв момент, но не сте сигурни какво означава това.

Може би сте чели за това и имате съмнения. В тази статия ще разберете какво всъщност представлява една стара душа и дали сте една от тях.

Какво е стара душа?

Концепцията за старата душа води началото си от даоизма. Според тази система от вярвания, старата душа би била тази, която вече е живяла 5 минали живота, в които е натрупала много опит, който сега се опитва да предаде в настоящето.

Това се случва, защото даоистите смятат, че след 5-те прераждания на душата тя навлиза в своя последен етап, с който завършва земния живот.

В следващото видео можем да видим пример за това какво е стара душа, дори един от членовете на журито казва така:

За тези, които са по-духовни, човешките същества са не само кости, кожа и мускули, но и душа, дух и енергия. Когато душата достигне последния етап от своето пътуване, тя има нуждата да предаде знанията си на някого.

Това се случва, защото според даоистите пътят на всяка душа достига кулминацията си и когато е готова да се интегрира във Вселената и да премине в астрален план, тя предава своите преживявания и опит на някого, защото не може да ги вземе със себе си.

Искате ли да знаете повече? Лишаването от емоции: глад за душата ви

Признаци, че сте стара душа

1. Старата душа обикновено е откъсната

Старите души не са заети с материални или сексуални удоволствия . Те се чувстват комфортно в живота си по всяко време и не зависят от външни ситуации, за да бъдат щастливи.

Лесно се разпознават, защото не търсят слава или признание. За тях нищо друго няма стойност в космическия план освен азът.

2. Пълното удовлетворение се ражда от вас

Ако сте стара душа, няма да ви пука дали печелите пари, за да постигнете социален статус или да се изкачите по икономическата стълба в някаква среда. Ще се противопоставите на това, което прави другите щастливи, защото се чувствате удовлетворени от действията си.

Старите души търсят своето вътрешно аз. Не е необичайно те да избират път, който е противоположен на това, което следва останалата част от обществото.

3. Вие сте опора за другите, ако сте стара душа

Стара душа, утешаваща друга.

Ако сте стара душа, много често хората без видима причина се обръщат към вас, за да ви разкажат за личните си проблеми.

Това се случва, защото хората около вас ви виждат като някой, на когото могат да се доверят и който им вдъхва сила. Доверието, което предавате на другите, според това изследване от Universidad Nacional del Altiplano (Перу), е от съществено значение за установяване на добра междуличностна комуникация, която ви позволява да им помагате.

4. Вие сте уникални и различни от другите

Старите души имат много по-различен начин да виждат нещата от другите. Например, те не обичат да спят твърде много и се нуждаят от много време, за да взаимодействат с вътрешното си „аз“.

Освен това те се наслаждават на уединение, прекарват време в контакт с природата и са хора, които показват зрялост, по-голяма от хронологичната им възраст.

5. Старата душа обикновено е артистично наклонена

Като цяло старите души са хора, които са отдадени на изкуството, културата и литературата. Те са склонни към художествени дейности, които им позволяват да се развиват. Медитацията е нещо, което те практикуват или ги привлича, независимо дали са наясно с ползите от нея, които според това изследване на д-р Пабло Ариас Капдет са много.

  • С музиката те достигат високи нива на съзнание, както и необходимата релаксация, за да открият най-дълбоката част на своето същество.
  • С литературата те предават послания.
  • Рисуването развива в тях човешка ангажираност.

6. Живеете в друго време

Ако сте стара душа, вероятно сте усетили странен вкус към дрехи, музика, обичаи и детайли, които са съществували в друга епоха.

Старите души чувстват, че живеят в епоха, различна от тяхната собствена. Ето защо често се чувстват не на място.

7. Зрели сте за възрастта си

Двама души се смеят на нещо в компютъра.

Трудно ли ви е да общувате с хора на вашата възраст? Завързвате ли приятелства ? Чувствате, че не можете да говорите с хората за нищо интересно?

Виждат ли ви като „странна птица“, защото начинът ви да възприемате или да анализирате нещата не се вписва в общоприетия ? Това обикновено е характерен признак, когато сте стара душа.

8. Анализът е едно от любимите ви занимания

Старите души постоянно мислят, анализират мотивите, причините и формите на нещата. Всеки малък детайл е достоен за възхищение, защото те смятат, че сме част от по-висше цяло .

Ако сте стара душа, вероятно винаги искате да знаете повече и рядко или никога не се задоволявате с прост отговор.

9. Емпатията е една от основните ви характеристики, когато сте стара душа

Друга характеристика на това да сте стара душа е, че си позволявате да слушате другите, без да ги съдите или критикувате.

Според това проучване, проведено от Университета в Естремадура, емпатията е необходима, за да се научим да се справяме със света и да избягваме бъдещи проблеми поради липса на комуникация и доверие.

Хората със стара душа могат с лекота да се поставят на мястото на други хора, за да им помогнат да разберат какво се случва с тях. Това ще бъде нещо изцяло вродено във вас, а не заучено.

10. Вие сте стара душа, ако можете веднага да разпознавате хората

Това, че сте стара душа, ви позволява лесно да дешифрирате какви са хората. Инстинктът рядко ви подвежда, така че бързо знаете колко искрен е някой и дали заслужава доверие или не.

Можете също така да взимате решения въз основа на „усещания“, които ви казват дали сте на прав път или не и рядко се проваляте.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Flores Mamani E, Garcia Tejada M, Calsina Ponce W, Yapuchura Sayco A. (2016). Las habilidades sociales y la comunicación interpersonal de los estudiantes de la Universidad Nacional del Altiplano – Puno. Comuni@cción, 7(2): 05-14.
  • Toshihiko Izutsu. Sufismo y taoísmo: estudio comparativo de conceptos filosóficos clave. Madrid: Siruela, 2004.
  • Yutang L. La filosofía del taoismo. Revista de la Universidad Nacional. 1949;14(14):33-9.
  • Tucci G. Apología del taoísmo. Valladolid: Maxtor, 2013.
  • Arias Capdet P. La utilidad de la meditación como modalidad terapéutica: Parte I. Rev Cubana Med Gen Integr. 1998;  14(2): 174-179.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.