5 реакции на силно чувствителните хора

Те се нуждаят от време за себе си, както рибата се нуждае от вода
5 реакции на силно чувствителните хора

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Силно чувствителните хора могат да причинят недоразумения у другите. Много пъти те се възприемат като “преувеличаващи” или “правещи от мухата слон”.

Те реагират на ежедневните ситуации с автоматични и нежелани реакции. Това е нормално за тях и трябва да помните това.

Въпреки това, ако ги съдите преди да разберете какво се случва може да причини недоразумения. Повечето хора не познават дискомфорта, който изпитват, и това причинява подобни реакции.

Днес бихме искали да ви предоставим ръководство за разбиране на някои често срещани реакции на силно чувствителните хора.

1. Те не могат да издържат натиск

силно чувствителните хора не издържат на натиска

За силно чувствителните хора извършването на няколко различни задачи може да бъде непреодолимо. Те предпочитат да се съсредоточат върху една и да й се отдадат изцяло. Всъщност те обикновено са много креативни хора.

Те работят по-добре сами и в тиха атмосфера. Когато това не се случва, те се стресират и не могат да бъдат ефективни и продуктивни.

Когато има шум около тях или някой настоява за вниманието им относно няколко въпроса, те започват да се чувстват блокирани.

Когато това се случи, силно чувствителните хора стават раздразнителни и трудно се справят.

2. Силно чувствителните хора избягват хаотични среди

силно чувствителните хора избягват хаоса

В нашето общество хаосът винаги е добре приет. Изглежда, че търсим здрава, силна музика и силни стимуланти, които държат далече мълчанието.

Силно чувствителните хора обаче избягват всичко това.

Да бъдат стимулирани от твърде много неща наведнъж ги подлудява. Миризми, звуци, прекъсвания … всичко това отнемат баланса, който са имали до този момент.

Понякога достигат до точката, че дори се дразнят от звука на дъвчене.

Реакцията, която имат при тези “малки неща”, е интересна. Обикновено те също така започват да дразнят хората около тях, които не разбират, че ги карат да се чувстват неудобно.

3. Те приемат нещата лично

Човек, който е много чувствителен, приема преживяванията за лични. Това се случва, защото те са съпричастни.

Те реагират силно на социалните несправедливости. Те също така силно реагират на някой, който злоупотребява с другите хора.

Това идва от факта, че се съсредоточават върху детайлите. Те са експерти в анализа на невербалната комуникация, която казва повече от думите.

Поради това те винаги могат да разберат дали сте достоверни или криете нещо.

Те не харесват това. Това се отнася и за другите. Това е така, защото хората обикновено не се съсредоточават и не анализират тези малки изражения, които всички ние имаме.

Някои смятат, че те са просто във въображението им. Други се опитват да кажат, че “те не трябва да го приемат лично”. Но нищо от това не действа.

4. Те се нуждаят от време за себе си, както рибата се нуждае от вода

силно чувствителните хора се нуждаят от време за себе си

Това може да бъде голяма изненада за останалата част от света. В края на краищата хората обикновено избягват да бъдат сами. Те се страхуват да се чувстват отделени от всички и всичко.

Въпреки това, хората, които са силно чувствителни, търсят самота. Те търсят моменти на мир и спокойствие, когато нищо от външния свят не може да ги засегне.

Нормално е за тях да отхвърлят поканите, да изключват телефона си за един ден или да не отговарят на съобщенията.

За съжаление, това може да накара приятелите им да се разстроят. Тази ситуация понякога им създава проблеми с партньора.

Това не означава, че те не искат да прекарват време с приятелите си. Това просто означава, че се нуждаят от повече време за себе си, отколкото другите.

5. Ако нещо ги боли, те не са същите

болката прави силно чувствителните хора неузнаваеми

Равновесието на силно чувствителните хора е изключително зависимо не само с това, което се случва в ума им, но и с това, което се случва с телата им. Това е така, защото те са много тясно свързани с тяхното тяло.

Главоболие, болка в стомаха, глад или някакъв друг дискомфорт може да стане непоносимо. Това води до незабавни промени в поведението им, което кара хората около тях да се притесняват.

Понякога е трудно да се справяме със силно чувствителните хора. В края на краищата, да се поставим в тяхната кожа е много трудно.

Въпреки това, опитайте да не ги съдите, да задавате въпроси, за да ги разберете, и да отворите ума си, за да разберете как виждат света. Това ще е изключително полезно и за двамата ви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Benham, G. (2006). The Highly Sensitive Person: Stress and physical symptom reports. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.021
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Smith, A. (2006). Cognitive empathy and emotional empathy in human behavior and evolution. Psychological Record. https://doi.org/10.1007/BF03395534

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.