Какво трябва да знаете за аналния сърбеж

От какво е предизвикан този сърбеж? Макар и аналният сърбеж да е свързан с различни причини, подходящата диета и добрата хигиена са от основно значение за предотвратяването му. Опитайте се да включите фибри в режима си на хранене.
Какво трябва да знаете за аналния сърбеж
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Вероятно не сте чували някой да говори за аналния сърбеж. Все пак това определено не е подходяща тема за разговор на вечеря или кафе-паузата. Интересното обаче е, че много хора страдат от него. Всъщност е доста по-често срещан, отколкото си мислите.

Анален сърбеж

Аналният сърбеж се появява в областта на ануса и околните зони. Обикновено се характеризира със зачервяване, подуване и, разбира се, прекомерен сърбеж.

Това неприятно състояние може да засегне както мъжете, така и жените. Въпреки това обикновено е по-често срещано сред мъжете.

Причини за появата на аналния сърбеж

Причини за появата на аналния сърбеж

Преди всичко е важно да изясним, че аналният сърбеж не е свързан с дефицити или заболявания на ануса. Просто тъканите на кожата в тази област са засегнати от него.

Много са факторите, които го предизвикват. В тази статия ще отбележим някои от най-съществените сред тях.

Възпаление или химична алергия са възможни причини за аналния сърбеж

Има много химикали, които влизат в контакт с аналната ви зона. Някои хора обаче дори не знаят кои са те.

Някои продукти за лична хигиена обикновено съдържат много компоненти от този тип в състава си. Тези химикали могат да предизвикат алергични реакции в кожните ви тъкани, водещи впоследствие до анален сърбеж.

Ето и някои примери за такива хигиенни продукти:

Твърде грубо почистване на зоната

Грубо почистване води до аналния сърбеж

Аналната зона се намърсява изключително много при дефекация, така че почистването й е от основно значение. Проблемът обаче е, че понякога прекаленото или грубото почистване може да подейства токсично на кожата ви.

Ако забърсването с тоалетна хартия се извършва с твърде много натиск, то може да предизвика разкъсване на кожата или раздразнение вследствие на триенето. Това от своя страна може да доведе до анален сърбеж.

По тази причина, ако е възможно, пробвайте да използвате вода за измиване след дефекация. Също така винаги купувайте деликатна тоалетна хартия.

Лоша хигиена

Липсата на хигиенни навици за почистване на аналната зона може да причини някои проблеми. Затова трябва да сте сигурни, че отстранявате напълно останалите фекални вещества от тази област. Не бива обаче и да натискате твърде много.

В противен случай, ако фекалиите не са премахнати правилно, те остават в ануса ви и могат да предизвикат сърбеж почти незабавно. Този проблем е особено валиден при течни екскременти.

Неподходящи храни

Неподходяща диета е основен фактор за поява на аналния сърбеж

Има някои храни, които не са особено полезни за тялото ви, тъй като могат да причинят раздразнение. Те обаче влияят различно на различните хора. Не всички храни засягат всеки по идентичен начин.

Например, някои от продуктите, които може да доведат до раздразнение, причиняващо анален сърбеж, са следните:

  • Пикантни или киселинни храни (лют пипер, люти чушки, цитруси или домати)
  • Напитки, съдържащи кофеин (газирани напитки, кафе или чай)
  • Шоколад
  • Подправки

Как да се справите с аналния сърбеж

За щастие съществуват различни натурални начини, с които да противодействате на аналния сърбеж.

Чесън за справяне с аналния сърбеж

Чесън за справяне с аналния сърбеж

Антисептичните и антибактериалните свойства на тази съставка са идеални за третиране на аналния сърбеж. Може да го консумирате самостоятелно или да го добавите към ястията си като подправка.

Алое вера

Алое

При алое вера същественото е неговото успокояващо и овлажняващо действие, което неутрализира болката, възпалението и аналния сърбеж.

В същото време прилагането на гел от алое вера помага при лечение на хемороиди.

Кисело мляко

Не всички видове кисело мляко са полезни за третиране на аналния сърбеж. В този случай препоръчваме да използвате натурални кисело мляко, съдържащо много пробиотици (полезни за тялото ви бактерии).

Тези организми подпомагат доброто състояние на аналната зона и се борят със сърбежите.

  • За да извлечете ползите от пробиотиците, може да прилагате кисело мляко директно или да го консумирате (поне по две кофички дневно).

Фибри

Фибри

Увеличаването на приема ви на фибри допринася за правилните храносмилателни процеси в тялото ви. Това ви осигурява подходяща дефекация и не толкова течни екскременти. Освен това след известно време може да ви помогне с лечението на аналния сърбеж.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.