10 съвета за поддържане на стабилно тегло

Ако искате да изгорите мазнини и калории, трябва да правите упражнения всеки ден в продължение на поне 30 минути.
10 съвета за поддържане на стабилно тегло
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Поддържането на здравословно тегло и изграждането на по-добри навици е най-добрият път за постигане на добро здраве, по-пълноценен живот, и разбира се – желаната фигура. Поддържането на стабилно тегло може да се окаже трудна задача, още повече – ако сте склонни да наддавате. Диетата е един от най-добрите начини за отслабване и постигане на баланс. За тази цел трябва да се научите на самоконтрол и дисциплина.

Предлагат се много ефикасни диети за отслабване, но са доста неприятни и дори имат негативни ефекти върху организма. Съществуват и здравословни алтернативи за отслабване, без да е необходимо да се подлагаме на изтощителни диети. В тази статия предлагаме някои съвети за безопасно отслабване и постигане на стабилно тегло.

Спазвайте разнообразна диета

Не е необходимо спиране консумацията на всички храни, които харесвате. Включете в диетата онези, които ускоряват метаболизма на тялото, изгарят мазнините, премахват токсините и изхвърлят излишните течности. Плодовете и зеленчуците са добра идея, както и храни, които допринасят за цялостното здраве на организма. Ключът към успеха е:

  • да се наслаждавате на вкусни храни, но да ги ядете в по-малки порции
  • да не злоупотребявате с нездравословните и висококалоричните.

Умереност във всичко

Умереност във всичко за стабилно тегло

Строгият хранителен режим води до тревожност, стрес и дори депресия. 

Яжте по пет пъти на ден

Никога не пропускайте хранения. Всяко едно осигурява основните  хранителни вещества и дава енергия. Разделете храненията през целия ден: две основни и три леки – между тях.

Пийте вода

Пийте най-малко 2 литра вода на ден

Водата е жизнено важна за органите и спомагаза отслабването. Пийте най-малко 2 литра  вода  на ден – това ще детоксикира организма,ще ускори метаболизма и ще изгори мазнините.

Избягвайте солта

Тя придава специален вкус на храната, но е нездравословна. Спрете да използвате сол – така ще се насладите на любимите храни и ще отслабнете по здравословен начин.

Не се плашете от кантара

Не се плашете от кантара в битката за стабилно тегло

Не забравяйте! Най-важното е да бъдете спокойни и да водите здравословен начин на живот. 

Дъвчете бавно

Една от най-често срещаните грешки, които хората допускат е, че НЕ дъвчат храната добре. Това пречи на храносмилателната система да функционира правилно. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече ще ѝ се наслаждавате, а стомахът ще я смели по-лесно. Тялото ще усвои всички хранителни вещества и ще изхвърли излишните.

Правете упражнения за да постигнете стабилно тегло

Физическата активност е от основно значение, ако искате да отслабнете. Движението помага да изгаряте мазнини и калории, предотвратява задържане на течности и подобрява мускулния тонус. Така се подобрява външният вид. Лесно е за постигане – просто трябва да извършвате някакви физически движения в продължение на поне 30 минути на ден. Тичайте, скачайте, вървете пеш, карайте колело, изкачвайте стълби… Правете нещо, ако искате да отслабнете и да бъдете по-здрава.

Позитивна нагласа

Позитивната нагласа е от ключово значение постигане на стабилно тегло

здравословна диетаОпределете целите и се гордейте с всяка, която постигнете.

Избягвайте стресови ситуации

Проучванията показват, че съществува връзка между стреса и увеличаване на теглото – страдащите от стрес са склонни да хранят повече. Опитайте се да елиминирате дразнителите в живота. Бъдете по-спокойна, яжте повече плодове и зеленчуци, а не – мазни и сладки храни.

Може да ви заинтересува ...
Отслабнете със средиземноморската диета
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Отслабнете със средиземноморската диета

Средиземноморската диета е чудесен начин за отслабване, от който ви съветваме да се възползвате. Научете повече от днешната статия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alissa EM, Ferns GA. Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1950-1962
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.