10 съвета за поддържане на стабилно тегло

22 Януари, 2019
Ако искате да изгорите мазнини и калории, трябва да правите упражнения всеки ден в продължение на поне 30 минути.

Поддържането на здравословно тегло и изграждането на по-добри навици е най-добрият път за постигане на добро здраве, по-пълноценен живот, и разбира се – желаната фигура. Поддържането на стабилно тегло може да се окаже трудна задача, още повече – ако сте склонни да наддавате. Диетата е един от най-добрите начини за отслабване и постигане на баланс. За тази цел трябва да се научите на самоконтрол и дисциплина.

Предлагат се много ефикасни диети за отслабване, но са доста неприятни и дори имат негативни ефекти върху организма. Съществуват и здравословни алтернативи за отслабване, без да е необходимо да се подлагаме на изтощителни диети. В тази статия предлагаме някои съвети за безопасно отслабване и постигане на стабилно тегло.

Спазвайте разнообразна диета

Не е необходимо спиране консумацията на всички храни, които харесвате. Включете в диетата онези, които ускоряват метаболизма на тялото, изгарят мазнините, премахват токсините и изхвърлят излишните течности. Плодовете и зеленчуците са добра идея, както и храни, които допринасят за цялостното здраве на организма. Ключът към успеха е:

  • да се наслаждавате на вкусни храни, но да ги ядете в по-малки порции
  • да не злоупотребявате с нездравословните и висококалоричните.

Умереност във всичко

Умереност във всичко за стабилно тегло

Твърди се, че с някои диети може да свалите до няколко килограма на седмица. Това може да ви се струва хубаво, но ще има тежки последствия върху физическото и психичното здраве. Да не говорим, че тези диети имат обратен ефект – много бързо качване на килограмите, които сте свалили, така че, тук изобщо не става въпрос за стабилно тегло. Строгият хранителен режим води до тревожност, стрес и дори депресия. Умерената диета позволява бавно и постепенно отслабване, без лишаване от жизненоважни хранителни вещества.

Яжте по пет пъти на ден

Никога не пропускайте хранения. Всяко едно осигурява основните  хранителни вещества и дава енергия. Разделете храненията през целия ден: две основни и три леки – между тях.

Пийте вода

Пийте най-малко 2 литра вода на ден

Водата е жизнено важна за органите и спомагаза отслабването. Пийте най-малко 2 литра вода на ден – това ще детоксикира организма,ще ускори метаболизма и ще изгори мазнините.

Вижте още: Вода с лимон и ленено семе, ако искате да отслабнете

Избягвайте солта

Тя придава специален вкус на храната, но е нездравословна. Спрете да използвате сол – така ще се насладите на любимите храни и ще отслабнете по здравословен начин.

Не се плашете от кантара

Не се плашете от кантара в битката за стабилно тегло

Теглете се само веднъж седмично ( сутрин) и без дрехи. Вманиачите ли се, нещата ще се случат по следния начин: ще се теглите постоянно, ще страдате от тревожност (ако не виждате незабавни резултати), ще спазвате все по-строги диети. Не забравяйте! Най-важното е да бъдете спокойни и да водите здравословен начин на живот. Гордейте се с всяко постижение, дори и да е съвсем малко.

Дъвчете бавно

Една от най-често срещаните грешки, които хората допускат е, че НЕ дъвчат храната добре. Това пречи на храносмилателната система да функционира правилно. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече ще ѝ се наслаждавате, а стомахът ще я смели по-лесно. Тялото ще усвои всички хранителни вещества и ще изхвърли излишните.

Правете упражнения за да постигнете стабилно тегло

Физическата активност е от основно значение, ако искате да отслабнете. Движението помага да изгаряте мазнини и калории, предотвратява задържане на течности и подобрява мускулния тонус. Така се подобрява външният вид. Лесно е за постигане – просто трябва да извършвате някакви физически движения в продължение на поне 30 минути на ден. Тичайте, скачайте, вървете пеш, карайте колело, изкачвайте стълби… Правете нещо, ако искате да отслабнете и да бъдете по-здрава.

Прочетете и това: 5 упражнения за стегнати седалищни мускули

Позитивна нагласа

Позитивната нагласа е от ключово значение постигане на стабилно тегло

Позитивната нагласа е от ключово значение за постигане на стабилно тегло. Ако се настроена позитивно, ще бъдете по-склонна да спазвате здравословна диета и да правите всичко останало, за да постигнете целта. Определете целите и се гордейте с всяка, която постигнете. Не се насилвайте и не губете мотивация, ако няма мигновени резултати.

Избягвайте стресови ситуации

Проучванията показват, че съществува връзка между стреса и увеличаване на теглото – страдащите от стрес са склонни да хранят повече. Опитайте се да елиминирате дразнителите в живота. Бъдете по-спокойна, яжте повече плодове и зеленчуци, а не – мазни и сладки храни.