10 съвета за поддържане на стабилно тегло

Ако искате да изгорите мазнини и калории, трябва да правите упражнения всеки ден в продължение на поне 30 минути.
10 съвета за поддържане на стабилно тегло
Carlos Fabián Avila

Написано и проверено от лекар Carlos Fabián Avila.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Поддържането на здравословно тегло и изграждането на по-добри навици е най-добрият път за постигане на добро здраве, по-пълноценен живот, и разбира се – желаната фигура. Поддържането на стабилно тегло може да се окаже трудна задача, още повече – ако сте склонни да наддавате. Диетата е един от най-добрите начини за отслабване и постигане на баланс. За тази цел трябва да се научите на самоконтрол и дисциплина.

Предлагат се много ефикасни диети за отслабване, но са доста неприятни и дори имат негативни ефекти върху организма. Съществуват и здравословни алтернативи за отслабване, без да е необходимо да се подлагаме на изтощителни диети. В тази статия предлагаме някои съвети за безопасно отслабване и постигане на стабилно тегло.

Спазвайте разнообразна диета

Не е необходимо спиране консумацията на всички храни, които харесвате. Включете в диетата онези, които ускоряват метаболизма на тялото, изгарят мазнините, премахват токсините и изхвърлят излишните течности. Плодовете и зеленчуците са добра идея, както и храни, които допринасят за цялостното здраве на организма. Ключът към успеха е:

  • да се наслаждавате на вкусни храни, но да ги ядете в по-малки порции
  • да не злоупотребявате с нездравословните и висококалоричните.

Умереност във всичко

Умереност във всичко за стабилно тегло

Строгият хранителен режим води до тревожност, стрес и дори депресия. 

Яжте по пет пъти на ден

Никога не пропускайте хранения. Всяко едно осигурява основните  хранителни вещества и дава енергия. Разделете храненията през целия ден: две основни и три леки – между тях.

Пийте вода

Пийте най-малко 2 литра вода на ден

Водата е жизнено важна за органите и спомагаза отслабването. Пийте най-малко 2 литра  вода  на ден – това ще детоксикира организма,ще ускори метаболизма и ще изгори мазнините.

Избягвайте солта

Тя придава специален вкус на храната, но е нездравословна. Спрете да използвате сол – така ще се насладите на любимите храни и ще отслабнете по здравословен начин.

Не се плашете от кантара

Не се плашете от кантара в битката за стабилно тегло

Не забравяйте! Най-важното е да бъдете спокойни и да водите здравословен начин на живот. 

Дъвчете бавно

Една от най-често срещаните грешки, които хората допускат е, че НЕ дъвчат храната добре. Това пречи на храносмилателната система да функционира правилно. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече ще ѝ се наслаждавате, а стомахът ще я смели по-лесно. Тялото ще усвои всички хранителни вещества и ще изхвърли излишните.

Правете упражнения за да постигнете стабилно тегло

Физическата активност е от основно значение, ако искате да отслабнете. Движението помага да изгаряте мазнини и калории, предотвратява задържане на течности и подобрява мускулния тонус. Така се подобрява външният вид. Лесно е за постигане – просто трябва да извършвате някакви физически движения в продължение на поне 30 минути на ден. Тичайте, скачайте, вървете пеш, карайте колело, изкачвайте стълби… Правете нещо, ако искате да отслабнете и да бъдете по-здрава.

Позитивна нагласа

Позитивната нагласа е от ключово значение постигане на стабилно тегло

здравословна диетаОпределете целите и се гордейте с всяка, която постигнете.

Избягвайте стресови ситуации

Проучванията показват, че съществува връзка между стреса и увеличаване на теглото – страдащите от стрес са склонни да хранят повече. Опитайте се да елиминирате дразнителите в живота. Бъдете по-спокойна, яжте повече плодове и зеленчуци, а не – мазни и сладки храни.

Може да ви заинтересува ...
Отслабнете със средиземноморската диета
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Отслабнете със средиземноморската диета

Средиземноморската диета е чудесен начин за отслабване, от който ви съветваме да се възползвате. Научете повече от днешната статия.  • Alissa EM, Ferns GA. Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1950-1962
  • Rynders CA, Thomas EA, Zaman A, Pan Z, Catenacci VA, Melanson EL. Effectiveness of Intermittent Fasting and Time-Restricted Feeding Compared to Continuous Energy Restriction for Weight Loss. Nutrients. 2019 Oct 14;11(10):2442.
  • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.