10 съвета как да прочистим черния си дроб

Авокадото е един от плодовете, които снабдяват тялото със здравословни мазнини
10 съвета как да прочистим черния си дроб

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Знаете ли, че един от най-добрите начини да прочистим черния дроб е пиенето на вода? Тази здравословна практика очиства същевременно и бъбреците.

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло, тъй като изпълнява функции, ключови за поддържането на здравословното състояние. Този жизненоважен орган е нагърбен със задачата да чисти тялото. Той премахва токсините, които се натрупват в различните органи и възпрепятстват нормалното им функциониране.

Черният дроб очиства тялото, но и той изпитва потребност да бъде прочистен, за да може да функционира правилно. Консумацията на прекалено много преработена храна, пиенето на алкохол, агресивните химикали и замърсената околна среда, допринасят претоварването му и възпрепятстват нормалното протичане на неговите функции.Натрупването на токсини в черния дроб,  води до здравословни проблеми. Как по естествен път може да прочистим черния дроб?

Лимонов сок

За да поддържате черния дроб чист и да стимулирате храносмилането, пийте ежедневно топла вода с малко лимонов сок. 1 чаша топла вода със сок от лимон (на празен стомах) ще изведе от тялото токсините, натрупани в черния дроб. Това ще подобри метаболизма, ще стимулира храносмилателните процеси и ще предпази от запек.

Авокадо

Авокадо

Познато из цял свят като изключително полезно, то е съставка и в редица разкрасителни продукти. Авокадото е един от плодовете, които снабдяват тялото със здравословни мазнини. Сред положителните му свойства ще добавим и свойството да защитава черния дроб.

Куркума

Подправка, притежаваща противовъзпалителни свойства. Защитава тялото от заболявания като рак,  грижи се за нормалното състояние на черния дроб. Освен това стимулира метаболизма и прочиства дроба.

Пийте повече вода

За да прочистим черния дроб, трябва да пием повече вода.

Един от най-добрите начини за прочистване на черния дроб е да пиете от 6 до 8 чаши минерална вода дневно. По този начин прочиствате бъбреците и се освобождавате от излишните килограми. Когато сте добре хидратирани през деня, абсолютно всички органи в тялото ви работят оптимално. Пиенето на вода има редица ползи – една от ключовите за всеки един от нас е, че прочиства черния дроб.

Избягвайте преработени храни

Черният дроб трансформира рафинираните брашна, захарта и други прераработени храни в мазнини и холестерол. Мазнините се натрупват в областта на корема, седалището, бедрата, гърба и други зони от тялото. Високото ниво на триглицеридите е свързано с повишен риск от сърдечно заболяване.

Корен от глухарче

Глухарче

Освен че прочиства черния дроб, има и терапевтични свойства при проблеми, свързани с този важен орган. Най-лесният начин да се възползвате от свойствата му е като пиете чай от корен на глухарче.

Чесън

Една малка скилидка чесън е заредена със страхотни лечебни свойства – засилва имунната система, защитава тялото от  вируси и бактерии. Чесънът съдържа следи от сяра, която подобрява функциите на черния дроб, активира ензимите в тялото.

Брюкселското зеле спомага да прочистим черния дроб

Често е пренебрегвано, а то може да допринесе много за доброто здравословно състояние. Една от най-големите му ползи е неговото глюкозинолатно съдържание. Става дума за наличието на сяра, която по естествен път защитава тялото от агресивните химикали и токсини.

Зелен чай

Зелен чай

Доказано е, че пиенето на зелен чай стимулира прочистването на черния дроб, тъй като го защитава от уврежданията, които алкохолът може да му причини. Зеленият чай се бори и със състояния, свързани с тумори и хепатит. Той е богат на катехини, действащи като естествени борци срещу рака. Зеленият чай премахва мазнините, които се натрупват в черния дроб.

Смути, с което да прочистим черния дроб

Когато черният дроб е претрупан с токсини и мазнини, добре е да му се окаже помощ, за да успее да се възвърне към оптималното си функциониране и да ви предпазва от развитието на други заболявания. Ето една чудесна рецепта за  смути , която ще подобри храносмилането и ще стимулира изгарянето на излишните мазнини в тялото:

Съставки

  • 3 листа алое вера
  • Лимонов сок
  • Клонче мента
  • Чаена лъжица куркума
  • ½ л. студена вода

Приготовление

Махнете пулпата от листата алое вера и я сложете в блендер с всички останали съставки в горния списък. Блендирайте докато не получите гладка смес. Препоръчваме ви да пиете това смути на празен стомах.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.