10 съвета за перфектно картофено пюре

Изберете подходящия сорт, нарежете на еднакво големи парчета и не добавяйте студена сметана или мляко
10 съвета за перфектно картофено пюре

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Картофеното пюре може да бъде истинска наслада за небцето. То може да се приготви по разнообразни начини. Освен това представлява отлична гарнитура за различни основни ястия. Вероятно смятате, че едно картофено пюре е лесна задача. Истината е, че приготовлението му изисква добра техника, а защо не и няколко трика, които можете да приложите за перфектното намачкване на картофите.

Случвало ли ви се е картофеното пюре да не стане толкова вкусно, колкото сте се надявали? Ако е така и не сте постигнали идеално кремообразна и гладка текстура, днес с удоволствие ще представим 10 съвета за безпроблемно приготвяне на перфектното картофено пюре.

Изберете подходящия сорт картофи за пюре

Подходящ сорт за картофено пюре

Макар понякога да е трудно да забележите минималните разлики, трябва да знаете, че съществуват 3 различни вида картофи. Различават се: богати на скорбяла, восъчноподобни и за печене. Ако искате със сигурност да направите гладко и кремообразно картофено пюре, уверете се, че сте купили от магазина картофи, богати на скорбяла. Такива картофи са червените. Те се намачкват много лесно и се превръщат в перфектен крем. Ако не разполагате с картофи, богати на скорбяла, предпочетете тези за печене.

Нарежете картофите на еднакво големи парчета

Когато режете картофите на парчета с различни размери, рискувате да ги сготвите неравномерно. Това е напълно логично, тъй като по-големите парчета ще изискват повече време за печене, а малките – по-кратко. Това означава, че когато пристъпите към приготвянето на пюрето, то няма да бъде с перфектна текстура. Опитайте се да нарежете картофите на еднакви по размер парчета. Така ще сте сигурни, че ще са равномерно сварени и с добра консистенция.

Отстранете излишната течност

Картофи

Съществуват разнообразни начини за приготвяне на картофено пюре с лека и пухкава текстура. Един от най-добре познатите трикове изисква да прецедите картофите, след като сте ги сварили. След това трябва да ги върнете във все още топлата тенджера. Уверете се, че излишните течности са елиминирани, тъй като именно те правят пюрето прекалено воднисто.

Използвайте преса за картофи

В никакъв случай не използвайте блендер или ръчен миксер за приготвяне на картофено пюре. Ако разбиете картофите прекалено интензивно, скорбялата в тях се разрушава. Накрая получавате лепкава текстура. Именно поради това съветваме да използвате преса за картофи. Тя ще свърши идеална работа и ще разполагате с превъзходно на вкус картофено пюре.

Разбърквайте правилно

Подобно на вече споменатото, когато намачкате картофите ръчно, важно е да продължите процедурата по приготовление подобаващо. Разбърквайте внимателно, докато добавяте сметана, мляко или масло.

Не добавяйте студена сметана или мляко

Сметана

Когато добавяте сметана или мляко към намачканите картофи, уверете се, че те не са студени и пюрето е достатъчно топло, за да абсорбира новите съставки. Така ще елиминирате риска от допълнително разбъркване.

Не добавяйте прекалено много течности

Можете да добавите към картофеното пюре сметана, мляко или майонеза. Съветваме ви обаче да избягвате неумерените количества, тъй като е възможно да го направите прекалено воднисто. Единственото решение при такава грешка е добавянето на още картофи.

Тайната на перфектното картофено пюре е в маслото

Масло

Най-добрите готвачи препоръчват да използвате 200 гр. масло в съотношение с 450 гр. картофи. Така ще запазите баланса между двата продукта. Освен това получавате гладко и апетитно картофено пюре.

Не забравяйте солта

Докато готвите картофите, важно е да подправите водата с малко сол, както се прави при готвене на паста. По този начин картофите абсорбират солта по-рано и това ги прави лесни за намачкване. Нищо, дори маслото, не е способно да придаде такъв вкус на картофите, както ранното подправяне със сол.

Намачкайте ги в последната минута

Подобно на много други храни, картофеното пюре е най-вкусно, когато е прясно направено, а не когато е претоплено. Добра тактика е да приготвите продуктите още предния ден. Така ще трябва само да сварите картофите, да ги намачкате и да ги смесите с останалите съставки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.