Как да затворим лесно порите на кожата

Пригответе маска от лимонов сок, захар и мед и прилагайте веднъж седмично
Как да затворим лесно порите на кожата

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Младата и изглеждаща добре здрава кожа е една от основните естетически цели на жените. Ако се озовем пред огледалото и забележим, че порите на кожата са разширени, бързаме да ги покрием с грим.

Добре поддържаната и тонизирана кожа ще ви накара да изглеждате много по-млади. Да видите отражението си в огледалото и да се изненадате от това, което виждате, е много удовлетворяващо преживяване.

Малките пори карат кожата да изглежда по-млада и по-гладка. Съществуват редица домашни трикове, които да следвате, за да накарате порите да изглеждат по-малки.

Някои от тях са предложения за външна грижа за кожата, а други имат за цел подобряване на храненето и хидратиране.

Въпреки че не съществува лечебно средство-чудо, което да елиминира напълно този проблем, съществуват различни начини за намаляването на порите и временното им скриване.

Причини за разширяване на порите на кожата

Една от основните причини е начинът, по който третираме и се грижим за кожата. Ако е увредена от слънцето, това я прави по-склонна към разширяване на порите.

Това води и до влошаване на еластичността и на съдържанието на колаген , който действа като естествено почистващо средство на кожата и може да разшири порите.

Друг фактор, който води до разширени пори, е типът кожа. Нормалната и суха кожа са по-малко склонни към отворени пори. Съответно, при мазната кожа широките пори се появяват по-лесно.

Възрастта е друг фактор, който влияе върху този проблем. С течение на времето кожата губи своята еластичност, което кара порите да се разширяват. Процесът на естественото възобновяване става по-малко ефикасен, а кожата – деликатна и слаба поради годините.

Решения за разширени пори на кожата

решения за разширени пори на кожата

Ако е прекалено сложно да се затворят напълно порите на кожата, съществуват някои методи, които могат да накарат кожата да изглежда по-млада и по-красива.

Не е необходимо да тичате до аптеката и да похарчите цяло състояние, за да се преборите с този проблем. Най-ефикасните методи са следните:

Пийте достатъчно вода

Пийте поне 2 литра вода всеки ден. Сокове и чайове не се броят: опитайте се да пиете 2 литра чиста вода. Тялото трябва да е хидратирано, за да функционира правилно. Кожата също трябва да бъде хидратирана, за да предпази порите от разширяване!

Консумирайте витамин C

Витамин С е естествен антиоксидант. Консумацията му носи много ползи за здравето и най-вече за кожата. Изберете любимите си цитрусови плодове, които са богати на витамин С, но и не прекалявате с тях.

Бадеми

бадеми

Друго много ефикасно натурално лечебно средство е бадемовата маска. Чрез прилагането на бадемово брашно върху кожата ще смалите порите и намалите появата им. Ако не можете да откриете този продукт в супермаркета, не се притеснявайте: пригответе свое собствено брашно!

Съставки:

  • 1/3 чаша бадеми
  • Вода

Приготовление:

Смесете бадемите, докато станат на прах.

Поставете бадемово брашно в купа и добавете вода, малко по малко, докато стане на паста.

Втрийте пастата върху кожата, където има отворени пори, и я оставете да действа в продължение на ½ час.

Изплакнете с топла вода.

Може да прилагате тази маска 2 пъти седмично, за да видите резултатите.

Почиствайте грима всяка вечер

Никога не спете с грим. Гримът съдържа масла и химикали, които могат да навредят на кожата не само отвън. Когато се върнете вкъщи от работа или от парти, не забравяйте да го почистите.

Ако продуктът за почистване е свършил, природата ще ви даде това, от което се нуждаете. Може да използвате памучен тампон, напоен в студенопресован зехтин, за да премахнете грима. След това измийте добре със студена вода.

Мийте лицето си най-малко 2 пъти на ден. Може да опитате следната рецепта сутрин и вечер след сваляне на грима, която е бърза и лесна.

Съставки:

  • 1 супена лъжица овесени ядки
  • ½ супена лъжица кисело мляко
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 супена лъжица зехтин

Приготовление:

Поставете всички съставки в купа и разбъркайте добре, докато получите хомогенна паста.

Потопете памучен тампон в сместа и почистете лицето.

Измийте със студена вода.

Ексфолирайте лицето си редовно

ексфолирайте кожата си

Забързаното ежедневие в днешно време, късното прибиране вкъщи, всичко това ще ви затрудни да приготвяте накуп тези рецепти всеки ден. Изберете една и почиствайте и ексфолирайте кожата си редовно. Следвайте тази рецепта веднъж седмично и ще затворите порите бързо.

Съставки:

Приготовление:

Разбъркайте добре всички съставки, докато медът и захарта се разтворят напълно в лимоновия сок.

Сложете малко на връхчетата на пръстите си и масажирайте върху кожата на лицето и шията, чрез малки кръгови движения.

Почистете със студена вода.

Използвайте слънцезащитни кремове

Никога не излагайте кожата си на слънце без защита. За лицето използвайте слънцезащитен крем със SPF фактор 40 или по-висок. Най-добре е да не излагате кожата на слънце в средата на деня. Но все пак, ако това се налага, най-добрият вариант е да нанесете преди това добър слънцезащитен крем.

Слънцето е много вредно за кожата и освен това може да предизвика кожни заболявания; то ще я състари много по-бързо, ако се излага на слънце без защита.

Следвайте здравословни практики

Продължете с ежедневните грижи за кожата. Всичко, което правите за нея, е важно и необходимо. Ако имате навика да приготвяте маска за лице в почивните дни, продължавайте да го правите.

Ако не прилагате грижи за кожата, поради липсата на време или желание, тогава поне опитайте да пиете достатъчно вода, да почиствате грима всяка вечер и винаги използвайте слънцезащитен крем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.