10 любопитни факта за тялото

Чували ли сте за хората, които припадат по време на уриниране?
10 любопитни факта за тялото
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 20 юли, 2019

Човешкото тяло е удивително. В следващите редове ще ви представим 10 любопитни факта за тялото, които категорично ще ви изненадат!

1. Дали не ви липсва някое сухожилие?

Започваме с изненадите още сега. 15% от хората по света си приличат по нещо – липсва им сухожилие в мускула flexor carpi radialis. Искате ли да знаете, дали сте един от тях? Трябва да направите едно нещо: докоснете палеца си до кутрето и се опитайте да извиете китката си назад. При 85% от хората, които успяват да направят това упражнение, двете сухожилия могат да бъдат видени. Понякога обаче се вижда само едно сухожилие. Колко сухожилия виждате вие?

2. Вазовагален синкоп

Представяме ви още едно странно явление при хората – припадък по време на уриниране. Този резултат е следствие на уринирането, което стимулира блуждаещия нерв и понякога предизвиква мигновено понижаване на кръвното налягане. 

3. Репродуктивни органи и бъбреци

Тялото и бъбреците

Репродуктивните органи и бъбреците имат тясна връзка помежду си. Нека да дадем пример с мъжете – когато мъж получи силен удар по тестисите, той усеща болка в бъбреците. Този резултат е следствие на връзката между тези органи в периода на изграждането им в процеса на развитие на тялото.

4. Опитайте се да движите безименния си пръст

Време за кратък тест: поставете ръката си на равна повърхност и опитайте да повдигнете всеки един пръст нагоре. Би трябвало до съумеете успешно да повдигнете всеки един от тях, но не и безименния. Разбира се, има хора, които умеят и това, но дори и в техния случай движението на този пръст е ограничено. При показалеца и кутрето, например, мускулите са самостоятелни. Средният пръст и безименният споделят един общ мускул, така че не можете да изправите единия и да сгънете другия по едно и също време.

5. Единият бъбрек е разположен по-високо от другия

Ето още един любопитен факт – левият бъбрек се намира малко по-високо от десния. Защо? Това се дължи на факта, че черният дроб оказва натиск върху десния бъбрек. Знаехте ли това?

6. Кръвна захар

Факти за тялото и за кръвната захар

Ако количеството на захарта в кръвта е равно на супена лъжица, разтворена в кръвта, можете да преживеете 2 дни, без да ядете и да усетите сериозно влошаване на здравето си. След този период от време тялото започва да страда от процес, наречен кетоза, при който черният дроб разгражда гликогена, за да навакса дефицита на захар в кръвта. Състоянието, което ви описваме, е изключително опасно и не бива да експериментирате с него. Това е причината, поради която специалисти съветват да не се подлагаме на диети, богати на протеини и бедни на захари.

7. Знаехте ли, че сега имате по-малко кости в тялото си, отколкото като бебета?

Вярно е! Когато се раждаме, тялото съдържа около 300 кости. В процеса на израстване костите започват да се сливат и при възрастния човек достигат до числото 206.

8. Опитайте се да дишате и да преглъщате едновременно. Можете ли?

Факти за тялото и за дишането

Някога опитвали ли сте това? Е, невъзможно е. Този факт е резултат от еволюцията, при която горната част на устата се е развила така, че да покрива фаринкса и да позволява по-добър говор. Именно тази специфика ви кара да се задавяте. Епиглотисът е този, който ни предпазва от попадане на храна в респираторните пътища. Целият механизъм прави дишането и преглъщането по едно и също време невъзможно.

9. Колко антитела произвежда тялото всеки ден?

Три грама. Това число отразява нещо изключително важно за здравословното ви състояние. То е ключово за добрата защита на организма ви срещу малките, но изключително вредни микроорганизми.

10. Колко атоми образуват тялото?

Задавали ли сте си някого именно този въпрос? Разбира се, възможно да не сте будували по цяла нощ, размишлявайки върху темата, но със сигурност ви е минало през ум. Нека ви дадем бърз пример: ако един човек тежи 70 кг., за да разберете колко атоми има в тялото му, трябва да изпишете числото 7 с 27 нули зад него. Трудно е да си го представите, нали? Изненадани ли сте? Истина е.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Herculano-Houzel, S. (2012). The remarkable, yet not extraordinary, human brain as a scaled-up primate brain and its associated cost. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1201895109
  • Catellier, C. (1973). Blood sugar. L’union Medicale Du Canada.
  • Chatterjee, S., Davies, M. J., & Tarigopula, G. (2017). Pharmacological control of blood sugar. Anaesthesia and Intensive Care Medicine. https://doi.org/10.1016/j.mpaic.2017.06.017
  • Ndoja, S., & Lima, H. (2016). Monoclonal Antibodies. In Current Developments in Biotechnology and Bioengineering: Human and Animal Health Applications. https://doi.org/10.1016/B978-0-444-63660-7.00004-8

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.