10 храни за прочистване на черния дроб

Няколко супени лъжици суров зехтин може да улесни отстраняването на токсините и натрупаните отпадъчни продукти, които забавят функцията на черния дроб.
10 храни за прочистване на черния дроб

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Един от най-големите и важни органи в тялото е черния дроб.

Смята се, че всяка минута черният дроб получава 1.5 литра кръв, и че той е отговорен за изпълнението на жизненоважни функции като прочистване, синтез и съхранение на хранителни вещества.

Поради прекомерната консумация на обработени храни и лоши навици като неправенето на физически упражнения и по-висок прием на алкохол, черният дроб може да се претовари, като спира да изпълнява своите задачи.

Това може да доведе до редица негативни здравословни ефекти, които могат да се влошат с всеки изминал ден.

Ето защо е важно да осигурите на черния дроб необходимите съставки, за да го прочистите и да предотвратите влошаване.

За да се постигне това, трябва да увеличите консумацията на определени храни, които са лесни за добавяне към редовната диета.

Открийте кои са те!

1. Ябълки

Ябълки за здравето на черния дроб

Ябълчената киселина в ябълките помага за премахването на камъни, които могат да повлияят на здравето на жлъчния мехур.

Тяхното високо съдържание на фибри и антиоксиданти от друга страна стимулира елиминирането на токсини, за да помогнат на черния дроб да работи по-добре.

2. Куркума

Някои хора казват, че любимата подправка на черния дроб е куркумата. Това е благодарение на нейните лечебни свойства, които облекчават всяко претоварване, водещо до натрупване на токсини, като го защитава от хронични заболявания.

Активното съединение в куркумата, куркуминът е мощен противовъзпалителен агент, който също се бори с рак, предотвратява развитието на злокачествени клетки и други заболявания, които засягат този важен орган.

Куркумата съдържа храносмилателни ензими, които предотвратят натрупването на холестерол и мазнини.

3. Зелени листни зеленчуци

Тези зеленчуци  помагат за отстраняване на тежките метали от черния дроб.

Зелените листни зеленчуци са много ценна хранителна група от хранителна гледна точка благодарение на високото съдържание на витамини, минерали и мощни антиоксиданти. Те подобряват цялостното благополучие.

Тяхното значително количество фибри и алкални съединения помагат за отстраняване на тежките метали и други вредни вещества, които карат черния дроб да работи трудно.

Те също така увеличават производството на жлъчката и стимулират детоксикацията на кръвта.

Някои от най-препоръчваните са:

  • Рукола
  • Глухарче
  • Спанак
  • Броколи
  • Карфиол
  • Листа на синап

4. Авокадо

Добре познатото авокадо е една от най-здравословните прочистващи храни за черния дроб, които могат да се приемат. Високото му съдържание на мастни киселини и витамин Е контролират възпалението и подобряват филтрацията на кръвта за отстраняване на токсични остатъци.

Консумирането на 1 или 2 авокадо седмично е достатъчно, за да прочистите черния дроб и подобрите цялостната му функция.

5. Ядки

Орехи за детоксикация на организма и предпазване на черния дроб.

Орехите и други ядки са естествен източник на L-аргинин, есенциална аминокиселина, която помага за детоксикация на организма и предпазва черния дроб.

Тяхното високо съдържание на глутатион и омега-3 мастни киселини предотвратяват натравяне от амоняк и помагат за контролиране на възпалението.

Тези хранителни вещества подобряват доставката на кислород към кръвния поток и увеличават производството на бели кръвни клетки.

6. Зехтин

Смятан за най-полезната съставка в средиземноморската диета, зехтинът съдържа полезни липиди, които предотвратяват натрупването на мазнини и холестерол.

Няколко супени лъжици суров зехтин може да улесни отстраняването на токсините и натрупаните отпадъчни продукти, които забавят функцията на черния дроб.

7. Червено цвекло

Сокът от червено цвекло е отлично средство за детоксикация на черния дроб

и се препоръчва, когато имате проблеми с този орган.

Огромното съдържание на основни хранителни вещества в сока от цвекло премахва тежките метали и прочиства кръвта.

8. Моркови

Този зеленчук е богат на бета-каротини, като ускорява процеса за оздравяване на органите и поддържа съответните им функции.

Морковите съдържат добро ниво на биофлавоноиди и антиоксиданти, които се борят с рака, като предотвратяват развитието на злокачествени клетки и се борят с действието на свободните радикали.

9. Чесън за черния дроб

Чесънът е една от най-добрите храни за прочистване на черния дроб

Чесънът е една от най-добрите храни за прочистване на черния дроб. Той също така помага в храносмилането.

Той активира ензимното производство и помага на тялото да усвои мазнините, като им пречи да се натрупват в черния дроб.

Чесънът също съдържа съединение, известно като алицин, антиоксидант, който помага за премахване на токсините.

10. Цитрусови плодове

Лимоните, портокалите, грейпфрутът и другите цитрусови плодове са пълни с мощни естествени антиоксиданти, които поддържат цялостното функциониране на организма.

Само с няколко калории може да получите огромна доставка на витамини С и Е, както и калий, магнезий, желязо и други важни минерали.

Сега като знаете кои са най-добрите храни за прочистване на черния дроб, опитайте да ги включите в редовната диета.

Може да се изненадате колко по-добре ще се чувствате.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Federico A., Dallio M., Caprio GG., Ormando VM., Loguercio C., Gut microbiota and the liver. Minerva Gastroenterol Dietol, 2017. 63 (4): 385-398.
  • Ren B., Luo S., Tian X., Jiang Z., et al., Curcumin inhibits liver cancer by inhibiting DAMP molecule HSP70 and TLR4 signaling. Oncol Rep, 2018. 40 (2): 895-901.
  • Honda Y., Kessoku T., Sumida Y., Kobayashi T., et al., Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open label, single arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.