10 храни, които спират развитието на гъбичната инфекция

· 04.02.2017
За да държите гъбичките под контрол, трябва да включите пробиотици в храненето си.

Гъбичната инфекция или кандидозата е много често срещано заболяване, което се получава, когато кандида – вид гъбички от устата и червата, се развият безконтролно в резултат на промените във вашата среда или заради някакъв друг дразнител.

Взимането на лекарства, неправилното хранене и токсините в околната среда са някои от факторите, които променят нормалния баланс на тези гъбички.

Когато достигнат прекомерни нива, те може да преминат през стената на червата и да влязат директно в кръвния поток. Там освобождават токсични частици, които правят червата по-пропускливи – един от проблемите, които може да причинят.

Въпреки че в повечето случаи не представляват особен проблем, е по-добре да се лекуват в ранен етап, за да се избегне риска от по-голяма инфекция.

Добрата новина е, че няма нужда да прибягвате до агресивни лекарства, за да спрете растежа на гъбичките и тяхното разпространение. 

Чрез включването на няколко храни с противогъбични свойства в диетата си, вие може да отстраните проблема с кандида без риск от нежелани странични ефекти.

Да научим повече за това.

1. Кокосово масло

kokosovo-maslo

Органичното кокосово масло съдържа вещество с противогъбични свойства, познато като каприлова киселина.

Консумирането ѝ в малки дози се бори директно с дрождите, като прави малки дупки в клетъчните им стени.

2. Чесън

Познат по света като най-мощния природен антибиотик, чесънът е една от най-добрите алтернативи за прекъсване растежа на дрождите.

Серните му съединения, особено алицинът, действат като естествен фунгицид и променят средата, която е необходима на гъбичките, за да процъфтяват.

3. Ябълков оцет

yabulkov-otset

Органичният ябълков оцет, което означава нерафиниран, съдържа киселинни съединения, които директно се борят срещу гъбичките, като променят средата, необходима им, за да се развиват.

Няма достатъчно научни изследвания, потвърждаващи тези ползи, но се смята, че ябълковият оцет съдържа натурални ензими, които помагат за унищожаването на дрождите. 

4. Лимони

Лимоните, включително и зелените, са цитрусови плодове и силно се препоръчват за промяна на средата, необходима на дрождите, за да се развиват. 

Техните алкализиращи свойства намаляват излишната киселинност в храносмилателната система, като в същото време спират растежа на различните видове микроорганизми.

Минималното съдържание на захар ги прави вредни за бактериите и дрождите.

5. Горски плодове

plodove

Ягодите и другите горски плодове са добър избор при борбата с гъбичната инфекция. Те съдържат витамин С, който помага да се укрепи имунната система. 

Половин чаша от тях съдържа около 60 мг витамин С, освен витамините А, В комплекс и основни минерали.

6. Джинджифил

Коренът на растението джинджифил съдържа вещества, като джинджерол и шогаол. Те имат противовъзпалителни и противогъбични свойства, които помагат да се справите с проблема с дрождите.

Въпреки, че не е най-мощното противогъбично средство в списъка, джинджифилът изключително много помага на отделителна система да детоксикира тялото. 

Активните му съединения подобряват кръвообращението, укрепват имунната система и подобряват нейния отговор към инфекциозни микроорганизми.

7. Зехтин

zehtin

Смятан за една от най-добрите мазнини за тялото, зехтинът е богат източник на омега-3 мастни киселини и полифеноли – две съединения, които засилват естествената защита на тялото и се борят с дрождите.

8. Канела

Канелате е противовъзпалителна и противогъбична подправка, която действа по начин, подобен на каприловата киселина в кокосовото масло за лечение на гъбички кандида.

Активните й съединения увреждат клетъчните стени на дрождите, като спират разпространението им и ги убиват.

Тя се използва успешно срещу кандида, H. Pylori и няколко други вида паразити.

9. Дива сьомга

syomga

Дивата сьомга е един от най-ценните източници на омега 3 мастни киселини, което я прави отлична добавка срещу гъбичните инфекции.

Противогъбичното й действие регулира дейността на клетките в тъканите и променя условията, необходими за развитието на гъбички.

10. Карамфил

Карамфилът съдържа вещество, наречено евгенол, което има силни противовъзплаителни и противогъбични свойства. 

Подправката и етеричното ѝ масло, прилагани вътрешно и външно, са полезни срещу  кандидозни инфекции.

Освен храните, които споменахме, опитайте да включите повече пробиотици, като натурално кисело мляко или кефир

И двете са много полезни за вас, защото засилват защитата на тялото и помагат да се възстанови естествената му микрофлора.