10 храни, които спират развитието на гъбичната инфекция

За да държите гъбичките под контрол, трябва да включите пробиотици в храненето си.
10 храни, които спират развитието на гъбичната инфекция

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Гъбичната инфекция или кандидозата е много често срещано заболяване, което се получава, когато кандида – вид гъбички от устата и червата, се развият безконтролно в резултат на промените във вашата среда или заради някакъв друг дразнител.

Взимането на лекарства, неправилното хранене и токсините в околната среда са някои от факторите, които променят нормалния баланс на тези гъбички.

Когато достигнат прекомерни нива, те може да преминат през стената на червата и да влязат директно в кръвния поток. Там освобождават токсични частици, които правят червата по-пропускливи – един от проблемите, които може да причинят.

Въпреки че в повечето случаи не представляват особен проблем, е по-добре да се лекуват в ранен етап, за да се избегне риска от по-голяма инфекция.

Добрата новина е, че няма нужда да прибягвате до агресивни лекарства, за да спрете растежа на гъбичките и тяхното разпространение. 

Чрез включването на няколко храни с противогъбични свойства в диетата си, вие може да отстраните проблема с кандида без риск от нежелани странични ефекти.

Да научим повече за това.

1. Кокосово масло

Кокосово масло

Органичното кокосово масло съдържа вещество с противогъбични свойства, познато като каприлова киселина.

Консумирането ѝ в малки дози се бори директно с дрождите, като прави малки дупки в клетъчните им стени.

2. Чесън

Познат по света като най-мощния природен антибиотик, чесънът е една от най-добрите алтернативи за прекъсване растежа на дрождите.

Серните му съединения, особено алицинът, действат като естествен фунгицид и променят средата, която е необходима на гъбичките, за да процъфтяват.

3. Ябълков оцет

Ябълков оцет

Органичният ябълков оцет, което означава нерафиниран, съдържа киселинни съединения, които директно се борят срещу гъбичките, като променят средата, необходима им, за да се развиват.

Няма достатъчно научни изследвания, потвърждаващи тези ползи, но се смята, че ябълковият оцет съдържа натурални ензими, които помагат за унищожаването на дрождите. 

4. Лимони

Лимоните, включително и зелените, са цитрусови плодове и силно се препоръчват за промяна на средата, необходима на дрождите, за да се развиват. 

Техните алкализиращи свойства намаляват излишната киселинност в храносмилателната система, като в същото време спират растежа на различните видове микроорганизми.

Минималното съдържание на захар ги прави вредни за бактериите и дрождите.

5. Горски плодове

Горски плодове

Ягодите и другите горски плодове са добър избор при борбата с гъбичната инфекция. Те съдържат витамин С, който помага да се укрепи имунната система. 

Половин чаша от тях съдържа около 60 мг витамин С, освен витамините А, В комплекс и основни минерали.

6. Джинджифил

Коренът на растението джинджифил съдържа вещества, като джинджерол и шогаол. Те имат противовъзпалителни и противогъбични свойства, които помагат да се справите с проблема с дрождите.

Въпреки, че не е най-мощното противогъбично средство в списъка, джинджифилът изключително много помага на отделителна система да детоксикира тялото. 

Активните му съединения подобряват кръвообращението, укрепват имунната система и подобряват нейния отговор към инфекциозни микроорганизми.

7. Зехтинът спира развитието на гъбичната инфекция

Зехтин

Смятан за една от най-добрите мазнини за тялото, зехтинът е богат източник на омега-3 мастни киселини и полифеноли – две съединения, които засилват естествената защита на тялото и се борят с дрождите.

8. Канела

Канелате е противовъзпалителна и противогъбична подправка, която действа по начин, подобен на  каприловата киселина в кокосовото масло за лечение на гъбички кандида.

Активните й съединения увреждат клетъчните стени на дрождите, като спират разпространението им и ги убиват.

Тя се използва успешно срещу кандида, H. Pylori и няколко други вида паразити.

9. Дива сьомга

Сьомгата спира развитието на гъбичната инфекция.

Дивата сьомга е един от най-ценните източници на омега 3 мастни киселини, което я прави отлична добавка срещу гъбичните инфекции.

Противогъбичното й действие регулира дейността на клетките в тъканите и променя условията, необходими за развитието на гъбичната инфекция.

10. Карамфил

Карамфилът съдържа вещество, наречено евгенол, което има силни противовъзплаителни и противогъбични свойства. 

Подправката и етеричното й масло, прилагани вътрешно и външно, са полезни срещу  кандидозни инфекции.

Освен храните, които споменахме, опитайте да включите повече пробиотици, като натурално кисело мляко или кефир

И двете са много полезни за вас, защото засилват защитата на тялото и помагат да се възстанови естествената му микрофлора.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferraz de Oliveira S., Pinheiro Lobo I., Serpa da Cruz R., Andrioli JL., et al., Antimicrobial activity of coconut oil in water emulsion on staphylococcus epidermidis and escherichia coli EPEC associated to candida kefyr. Heliyon, 2018.
  • Madhan Kumar S., Anand Kumar V., Natarajan P., Sreenivasan G., Antifundal efficacy and the mechanical properties of soft liners against candida albicans after the incorporation of garlic and neem: an in vitro study. J Int Soc Prev Community Dent, 2018. 8 (3): 212-217.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.