10 естествени антибиотика, които не изискват рецепта

Досетихте се за чесъна, но знаехте ли за сребърни наночастици, риган и астрагал?
10 естествени антибиотика, които не изискват рецепта

Последна актуализация: 28 ноември, 2018

Не е нужно да ходите до аптеката или личния лекар, ако искате да си набавите най-добрите антибиотици. Определено може да ги получите от природата без рецепта – във всякакви дози, без никакъв риск да се пристрастите към тях и без  каквито и да е странични ефекти. Искате ли да разберете кои са тези 10 естествени антибиотика, които не изискват рецепта? Прочетете следната статия.

10 естествени антибиотика – изберете един или повече

Просто е: вместо да ходите до аптеката и да купувате лекарства и химикали, изберете една или повече от следните здравословни алтернативи. Представяме ви 10 естествени антибиотика, с които не можете да предозирате.

Семена от грейпфрут

Ще намерите тези екстракти от семена в магазините за натурални продукти, а може и да си изсушите семената сами, след като сте изяли плода. Намачкайте семената в хаванче. Грейпфрутът е способен да унищожава бактерии, гъбички, паразити и вируси. Това е много евтин антибиотик, който може да се приема на всяка възраст.

greipfrut

Чесън

Не е изненада, че чесънът е номер едно в класацията на суперхраните. Многобройните предимства на тази подправка се използват в хиляди рецепти по цялото земно кълбо. Едно от най-важните му свойства е, че е антибактериален. Чесънът е бил използван в продължение на хиляди години за лекуването на различни епидемии, дори чума.

Антибактериалните свойства са проучени от Луи Пастьор през 19 в., който потвърждава, че чесънът има способността да убива бактерии, гъбички и вируси; също така укрепва имунната система, ако се консумира суров.

Сребърни наночастици

Сребърна вода може да откриете в магазини за натурални продукти. Тя е способна да унищожи над 650 болестотворни патогена. До 1934 г. (когато е открит пеницилинът) сребърните наночастици са били единственото средство, използвано от лекарите за лечение на всякакви заболявания. Може да закупите водата без рецепта.

Ехинацея

Това е растение от Северна Америка, чиито листа и корени са били използвани от индианците за лечение на рани. Ехинацеята също така предотвратява инфекции, подобрява имунната система и стимулира производството на лимфоцити – те играят много важна роля за защитата на организма от заболявания, инфекции и вируси.

Това растение е ефикасно и при хрема, грип и инфекции на ухото. То облекчава възпалението на кожата, болки в гърлото и успокоява храносмилателните и пикочните болки.

ехинацея

Прополис

Това вещество се произвежда от пчелите, докато събират прашец или сок от растенията и цветята. Пчелите използват прополиса, за да запазят кошера чист и хигиеничен, както и за защита срещу натрапници. Благодарение на това вещество кошерите са най-стерилното място в природата. В продължение на хиляди години прополисът е бил използван за защита от бактерии и за укрепване на имунната система.

Витамин С

Много плодове и зеленчуци доставят на организма достатъчно количество витамин C. Свойствата му са наистина невероятни, особено по отношение на превенция на заболявания. Той е  естествен антиоксидант и стимулира защитния механизъм на организма. Хората, които консумират цитрусови плодове, не се разболяват толкова лесно. Витамин С отстранява вируси и бактерии и помага за елиминиране на токсините.

Риган

Следващият сред днешните 10 естествени антибиотика, е риганът, а ако откриете масло от риган, то е още по-полезно. Добива се от листата на тази ароматна подправка и съдържа вещество с много добри антибактериални свойства. Маслото позволява да се борите с много инфекции и е много по-ефикасно от антибиотиците, които се продават в аптеките.

Маслото от риган унищожава пневмокококи, стафилококи, стрептококи и ентерококи, освен това е ефикасно при борба с 25 бактерии, включително тези, които са устойчиви на химически антибиотици.

риган

Маслото от риган е чудесно за хора с чревни инфекции, коремен тиф, инфекции на пикочните пътища, холера, кожни инфекции и язви. То също така предпазва от настинки, морбили и паротит. Маслото намалява възпаления от рани от ножове или животински ухапвания и неутрализира отровата от пчели, змии или паяци.

Маслинови листа

Може да се каже, че екстрактът от маслинови листа е веществото-чудо, което се произвежда по време на обработката на това растение. То съдържа антимикробни свойства (предпазва маслините от патогени). Екстрактът също така елиминира вредното въздействие на свободните радикали, които причиняват преждевременното стареене. Той е антиоксидант, ефикасно противовъзпалително и облекчаващо болката средство.

Астрагал

Това е растение от Китай, което не е добре познато в западния свят, но е широко използвано в традиционната китайска медицина и с право се нарежда сред днешните 10 естествени антибиотика. То се използва за укрепване на имунната система и предотвратяване на грип и настинки и се бори с инфекции в целия азиатския континент. Астрагалът е противовъзпалително, антибактериално вещество и антиоксидант. То понижава кръвното налягане, укрепва имунната система и предотвратява диабет.

Зелен чай

10 естествени антибиотика

Може би сте чували за тази отвара, защото е чудесна за загуба на теглото и елиминира задържането на течности, но също така притежава и други свойства. Нейният най-важен компонент, епигалокатехин галат (EGCG), е ефикасен в борбата с почти всички орални бактерии. Зеленият чай е отличен антибиотик, който не трябва липсва в ежедневието ви, пък и е много вкусен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Clardy, J., Fischbach, M. A., & Walsh, C. T. (2006). New antibiotics from bacterial natural products. Nature Biotechnology. http://doi.org/10.1038/nbt1266


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.