10 храни, които бързо топят мазнините по корема

Добрата новина е, че съществуват няколко специфични упражнения за стягане на коремната област.
10 храни, които бързо топят мазнините по корема

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Мазнините по корема са често срещан проблем при съвременния човек. Коремната област е чувствителна зона в тялото и изисква съчетаването на адекватно хранително меню и редовни физически упражнения, за да бъде поддържана във форма.

За нещастие все повече хора се оплакват, че в тази зона се появяват „любовни дръжки“. Буквално – натрупването на мазнини се случва лесно и бързо, а това води до влошаване на перфектния вид на тялото и повишава риска от сърдечно-съдово заболяване.

Добрата новина е, че съществуват няколко специфични упражнения за стягане на коремната област. В комбинация с определени храни, те водят до по-бързо и ефикасно стопяване на мазнините по корема.

Ако искате да постигнете именно това, препоръчително е да въведете корекции в хранителното меню. Освен това е добра идея да запомните 10 храни, които ускоряват процеса на топене на мазнините. Така за нула време ще разполагате с изваяна талия и плосък корем.

В днешната статия искаме да споделим кои са тези 10 храни. Препоръчваме да ги консумирате често. Не пропускайте следващите редове!

 1. Целина

Целина срещу мазнините по корема

Този нискокалоричен зеленчук представлява натурален източник на фибри, които създават усещане за ситост и контролират апетита за храна.

Целината съдържа калций – минерал, който участва в откриването и отстраняването на вредните мазнини, натрупващи се в тялото.

 1. Риба

Определени видове риба съдържат протеини и омега-3 мастни киселини, които повишават физическата издръжливост и стимулират тялото да изгаря повече калории по време на тренировка.

Тези здравословни мазнини елиминират вредните липиди в тялото и понижават количеството на мазнините в него.

 1. Зехтин

Зехтин срещу мазнините по корема

Той е друг източник на здравословни мазнини, много полезен за човешкия организъм. Съдържа значително количество антиоксиданти, конкретно витамини Е и С, които вземат участие в понижаването на нивото на кортизола ( хормон на стреса ).

Съставките на зехтина стимулират елиминирането на вредните за здравето мазнини и осигуряват по-доброто функциониране на сърдечно-съдовата система.

 1. Бадеми

Бадемите съдържат протеини, калций и фибри. Те са важен източник на енергия , подобряват физическото и умственото представяне.

Гликемичният индекс на бадемите регулира нивото на кръвната захар и стимулира метаболизма.

 1. Овесени ядки

Смятат ги за една от най-завършените зърнени храни. Овесените ядки са натурален източник на фибри и антиоксиданти, които стимулират редуцирането на излишните килограми и поддържането на здравословно тегло.

Те подобряват храносмилането, създават усещане за ситост и спомагат за понижаване на нивото на холестерола.

 1. Горски плодове топят мазнините по корема

Горски плодове срещу мазнините по корема

Малините, ягодите и къпините са богати на фибри, вода и антиоксиданти . Всички те са важни елементи, поддържащи оптималното функциониране на метаболизма, който топи мазнините. И още нещо – антоцианините в горските плодове предпазват от натрупването на мазнини и захар в тялото.

 1. Зелен чай

Това е една от най-здравословните напитки, които можете да изберете, когато искате да стопите мазнините по корема. Зеленият чай регулира нивото на кръвната захар, понижава кръвното налягане и е богат на антиоксиданти, предпазващи тялото от преждевременно стареене.

Благодарение на съдържащите се в чая полифеноли, консумацията му подпомага контролирането на кортизола и възпира човека от преяждане.

 1. Броколи

Броколи срещу мазнините по корема

Калцият, фибрите и витамините в  броколите  лесно се абсорбират от тялото и възпират процеса на натрупване на мазнини.

Този зеленчук е богат на витамин С. Неговото противовирусно действие засилва имунната система и защитава тялото от заболяване.

В допълнение към това: броколите са богати на фибри, а това означава, че са засищащи и подобряват процеса на храносмилане ( с оглед оптимално извеждане на отпадните продукти).

 1. Лимон

Той е най-популярният в цял свят цитрусов плод и е отлично средство за стопяване на мазнините в тялото. Кората на лимона съдържа специфичен тип фибри, познати като пектин. Б ори се със запека и контролира нивото на кръвната захар.

Лимоновият сок съдържа витамин С, калий, калций и други нутриенти, които допълнително стимулират възвръщането към здравословно телесно тегло.

 1. Киноа

Киноа топи мазнините по корема

Киноата топи мазнините и съдържа малко калории. Една купа киноа съдържа 5 гр. фибри. Това я превръща в една от „суперхраните“, които подобряват процеса на храносмилане и стимулират намаляването на количеството на мазнините в областта на корема.

Тя съдържа протеини, антиоксиданти и други нутриенти, сред които желязо, цинк, селен и витамин Е. Можете да извлечете по-голяма полза, ако комбинирате киноата с ядки, зеленчуци и постно месо.

Консумирате ли редовно изброените храни?  Ако не – не се колебайте да изберете тези от тях, които най-много подхождат на собствения ви вкус. Можете да ги откриете във всеки магазин!

Ако ги включите в менюто и ги съчетаете с тренировка поне 30 минути дневно, съвсем скоро ще постигнете съществено стопяване на мазнините по корема и ще се радвате на изваяна фигура.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chutkan R1, Fahey G, Wright WL, McRorie J, “Viscous versus nonviscous soluble fiber supplements: mechanisms and evidence for fiber-specific health benefits”, J Am Acad Nurse Pract. 2012 Aug;24(8):476-87

 • Sharon V, Thompson Bridget A, Hannon Ruopeng An, Hannah D Holscher, “Effects of isolated soluble fiber supplementation on body weight, glycemia, and insulinemia in adults with overweight and obesity: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 106, Issue 6, 1 December 2017, Pages 1514–1528.

 • Hiu IJ, “Extraction and localization by electron microscopy of an immunosuppressor fraction from Mycobacterium bovis Bacillus Calmette-Guérin (BCG)”, APMIS. 1990 Mar;98(3):244-8.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.