Зимният режим за мазна кожа

Студът и вятъра причиняват значителни ефекти върху нашата кожа, особено сухота. Защо е важно да поддържате зимен режим за мазна кожа? Продължавайте да четете за да научите повече.
Зимният режим за мазна кожа

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Някои хора мислят, че мазната кожа не изисква допълнителни грижи при студено време; те предполагат, че тези температури засягат само сухата кожа. Те грешат. Зимният режим за мазна кожа е абсолютно задължителен за да се поддържа свежест и чистота.

Ясно е, че студа не засяга мазната кожа по същия начин, по който засяга сухата и чувствителна кожа. Обаче, това не означава, че не се нуждаете от зимен режим за да я поддържате хидратирана и да не придобие безличен и безжизнен вид.

Важно е да се знае, че без зимен режим за мазна кожа, могат да възникнат „странични“ ефекти. Това означава, че в суха среда, вашата кожа може да реагира отрицателно, произвеждайки дори още по-мазна кожа и всички проблеми, които идват с нея.

Зимният режим за мазна кожа кожа

Студеното време засяга всички видове кожа, защото като цяло произвежда сухота. Като сме казали това, мазната кожа може да бъде една от най-засегнатите при ниски температури и високи нива на влага. Първо, може да стане по-бледа от другите видове кожа.

Все пак това не е най-лошото. През зимата кожата губи вода и хранителни вещества. Студът кара капилярите да се съкращават и следователно има недостиг на кислород, овлажняване и хранителни вещества. Освен това, тези условия причиняват увеличаване броя на мъртвите клетки.

С повече мъртви клетки, е по-лесно за порите да се запушат. Точно тогава възниква „обратния ефект“, който включва увеличаване на черните точки и пъпки по лицето. Следователно, е важно да се поддържа зимен режим за мазна кожа.

Същност на зимният режим за мазна кожа

Зимният режим за мазна кожа включва различни мерки, включително окисляване, хидратиране и предпазване на кожата. Това са основните действия, които трябва да бъдат предприети за да се поддържа здрава кожа и да се избегне обратния ефект:

 • Мийте подобаващо вашата кожа. Най-добре трябва да миете лицето си два пъти на ден, използвайки шампоан за лице, съдържащ природни антибактерии. Още по-добре ако съдържа екстракт от мента или чаено дърво. Това премахва нечистотите и помага за покриването на порите.
 • Двойно почистване. За най-добри резултати приложете лосион без масло след като измиете лицето си. Най-препоръчителните са лосионите, направени от хамамелис, розмарин, бръшлян или алое вера.
 • Хидратацията е важна. Щом лицето ви е чисто, мазната кожа трябва да бъде овлажнена с козметични киселини като хиалуронова киселина. Тези видове продукти помагат за възстановяването природното овлажняване на кожата.
 • Пийте вода и се пазете от слънцето. Важно е да пиете много вода през деня и редовно да прилагате слънцезащитен крем.
 • Ексфолирайте. Трябва да се уверите, че ексфолирате два пъти в седмицата за да премахнете мъртвите клетки. Най-добре е да използвате неабразивни ексфолианти.

Други лечения за кожата

Жена с маска за лице на кожата

Освен мерките, за които вече сме говорили, има други начини, които можете да приложите за да допълните зимния режим за мазна кожа. Това са някои от тях:

 • Използвайте маски. Маските са наистина добри за възстановяване на кожата, особено ако кожата е бледа. Тези, които трябва да използвате, са направени от зелен чай, синьо агаве и невен. Да го използвате веднъж в седмиата е достатъчно.
 • Пилинг със силицилова киселина. Ако въпреки лечението, вашата кожа изглежда твърде светла или мазна, пилинг със салицилова киселина е добър избор. Помага за премахването на черните точки и пъпки, и също така намалява блестенето.
 • Използвайте матиращ грим. Този вид грим не само подобрява вида на вашата кожа, но също издържа по-дълго през зимата, така че не трябва да го докосвате толкова често.
 • Използвайте правилните продукти. Като общо правилно, овлажняващите гелове или гел кремове са най-добри. Дори по-добре ако те премахват себум, са некомедогенни и без масла. Просто се уверете, че използвате продукти, препоръчани от дерматолози, а не само от рекламите.

Най-важното е, че грижата за мазната кожа през зимата е също важна както и за другите видове кожа. Това, което трябва да направите, е да приложите някои основни грижи за да избегнете кожни проблеми през този период.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Baumann, L., Amini, S., & Weiss, E. (2005). Nueva clasificación de los tipos de piel y sus implicaciones en Dermatología Cosmética. Dermatología Venezolana, 43(4).
 • Top 5 fixes for itchy winter skin. A humidifier, moisturizer, and lukewarm water can help. (2014). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School39(4), 4.
 • How to prevent and treat dry skin. Be proactive this winter by moisturizing often and avoiding hot water. (2015). Harvard Health Letter / from Harvard Medical School40(3), 7.
 • Endly DC, Miller RA. Oily Skin: A review of Treatment Options. J Clin Aesthet Dermatol. 2017;10(8):49–55.
 • Sakuma, T. H., & Maibach, H. I. (2012, August). Oily skin: An overview. Skin Pharmacology and Physiology. https://doi.org/10.1159/000338978
 • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The Slippery Road. Indian J Dermatol. 2016;61(3):279–287. doi:10.4103/0019-5154.182427

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.