Плеврит: Симптоми, причини и лечение

Плеврит е възпаление на очертанието наречено плевра. Това очертание заобикаля белите дробове. Една промяна предизвиква основният симптом на болката. В тази статия ще ви разкажем за причините за плеврит и леченията за него.
Плеврит: Симптоми, причини и лечение

Последна актуализация: 31 декември, 2020

Заболяването Плеврит е известно още като pleuritis. И двата термина се отнасят за една и съща ситуация: възпаление на очертанието познато като плевра.

Плеврата е тънко очертание, което заобикаля белите дробове и ги отделя от гръдната стена. Всъщност, плеврата има два слоя; единия от тях се придържа към белия дроб и другия към гръдната стена.

Има малко пространство между двата слоя. Това място е познато като потенциално защото нито съществува, нито е очевидно, освен ако нещо не го заеме. Въздухът може да заеме това място, причинявайки пневмоторакс. Също така, течно вещество може да го заема също така, причинявайки плеврален излив.

Обичайно е за плевртита да бъде свързан с плеврален излив. Когато плеврата е възпалена, може да предизвика възпалителне течност, която се утавява в плевралното пространство. Това показва, че различните проблеми с плеврата могат да съответстват на една и съща причина.

Причини за плеврит

Има различни причини за плеврита. Това са някои от проблемите, които могат да причинят възпаление на плеврата:

 • Автоимунни заболявания. Някои автоимунни заболявания атакуват плеврата. Например, ревматоидния артрит, който е причина за плеврит.
 • Рак на белия дроб: Това онкологично заболяване може да атакува плеврата. Понякога, плевралните мембрани се подуват поради близост до основния тумор. Понякога, защото метастазите на рака на белия дроб се крият в плеврата.
 • Пневмония. Когато страдате от бактериална или вирусна пневмония, плеврата се възпалява поради инфекциозния процес.
 • Микоза. Някои гъбички, които засягат хората, предимно в техните вътрешни органи, могат да се крият в плеврата. Гъбичния плеврит е труден за лечение защото трябва много време на противогъбичните средства да започнат да действат и защото лекарствата нямат толкова бърз достъп до плеврата както другите органи.
 • Гръдна травма. Травмата на гърдите и страната на гръдната стена, по-конкретно в ребрата, е свързана с плевра. Възпалението възниква поради близост до съседните структури.
Плеврит и жена с болка в гърдите

Болката в гръдния кош е една от основните характеристики на плеврита.

Симптоми на плеврит

Характерният симптом на плеврита е болката в гръдния кош. Като цяло, това е остра, но с прекъсвания болка, която се обостря когато пациента кашля или си поема дълбоко въздух.

Диспнеята се проявява заедно с болката. Диспнеята е придобита липса на въздух, или по време на вдишване или издишване. Като в омагьосан кръг, обострянето на дишането може да влоши болката  гръдния кош. Другите симптоми ще зависят от причината за плеврита.

 • Ако е пневмония, пациентът също ще страда от треска и кашлица.
 • Ако е рак на белия дроб, пациентът ще има загуба на килограми, анемия, или промени в цвета на кожата.
 • Когато възникне автоимунно заболяване, често засяга ставите, например.

Ако плеврита е придружен от плеврален излив, характерната болка леко ще варира. Натрупаната течност влошава болката в определени стойки и позиции на тялото. Диспнеята е също по-очевидна поради напрежението на излива върху белия дроб.

Лекар разчита рентгенова снимка

Лекарят ще разгледа всички алтернативи за диагностициране за да определи причината, която е предизвикала плеврита.

Лечение

Лечението зависи в голяма степен от причината. Знайте, че това не е заболяване в и от себе си, а по-скоро ситуация, която възниква от друго заболяване.

Пациентът може да се справи с болката от плеврита с антивъзпалителни лекарства, без значение от първоначалната причина. Медицинските специалисти често препоръчват ибупрофен за справяне с болката. В по-тежките случаи, пациентът може да прибегне до морфин и неговите производни.

Когато болката на пациента се влоши когато кашля, лекарят може да прецени употребата на антитусивни средства. Обаче, те невинаги са препоръчителни защото кашлянето е защитен механизъм, който тялото използва за да разреши необичайна ситуация.

За инфекциите, антимикробното лечение може да пребори инвазивната частица. Има протоколи за пневмония, гъбични инфекции, и грипоподобни клинични ситуации, които определят какви стъпки да се предприемат на всеки етап.

Ако плевралният излив е свързан с плеврит, лекарят ще прецену нуждата от дренаж. В този случай, те могат да премахнат течността, задържаща се в плеврата, чрез определени процедури. Няма нужда да се изцеждат всички изливи.

Ако пациентът има плеврит, неговия лекар трябва да разбере причината. Като такъв, той ще потърси допълнителните методи, които смятат за подходящи за правене на диагноза. Щом разбере причината, той може да препоръча лечение за да адресира належащата ситуация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Porcel, José M. “Advances in the diagnosis of tuberculous pleuritis.” Annals of translational medicine 4.15 (2016).
 • Porfyridis, Ilias, et al. “Outcome of patients with non specific pleuritis after medical thoracoscopy.” (2016): PA3392.
 • Lafitte, Juan Pablo. “Tratamiento de la pleuresía con derrame.” (2015).
 • Crisafulli E, Aredano I, Valzano I, Burgazzi B, Andrani F, Chetta A. Pleuritis with pleural effusion due to a Bacillus megaterium infection. Respirol Case Rep. 2018;7(1):e00381. Published 2018 Nov 28. doi:10.1002/rcr2.381
 • Sharma JK, Marrie TJ. Explosive pleuritis. Can J Infect Dis. 2001;12(2):104–107. doi:10.1155/2001/656097

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.