Сух оргазъм при мъжете: какво представлява и защо се случва?

Въпреки че сухият оргазъм не крие рискове за здравето, може да засегне репродуктивността и самочувствието на мъжа, а оттам и сексуалния му живот.
Сух оргазъм при мъжете: какво представлява и защо се случва?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

След оргазъм мъжете еякулират и отделят значително количество семенна течност. Когато  това не се случи или отделената течност е малко, говорим за сух оргазъм.

Случвало ли ви се е да имате оргазъм без еякулация?

Ако е така – не се тревожете. Това състояние е познато като сух оргазъм или ретроградна еякулация. Случва се поради различни причини. Добре е да се консултирате с лекар и да чуете мнението му за вашия случай.

Ще разберете защо това е важно от следващите редове.

Трябва ли да се тревожите от появата на сух оргазъм?

С помощта на лекаря ще можете да откриете причината за ретроградната еякулация при вас. По принцип не трябва да се тревожите от появата на сух оргазъм. Той не застрашава здравето ви. Освен това можете да се радвате на сексуалния си живот, без да отделяте семенна течност след кулминацията.

Има редица причини, водещи до появата на така наречения сух оргазъм при мъжете:

  • Операции: Ако имате рак на тестисите или сте преминали през простатектомия е възможно шийката на пикочния ви мехур да е увредена. Това може да възпрепятства изхвърлянето на семенната течност след оргазъм.
  • Запушване на шийката на пикочния мехур: това е вродено заболяване. При него шийката на пикочния мехур е запушена и пречи на еякулацията.
  • Травми и невропатии: Ако костният ви мозък е увреден или страдате от заболяване като склероза това може да са причините за сух оргазъм при вас.
  • Прием на лекарства или наркотици: Ако често употребявате алкохол или посягате към наркотични вещества това може да предизвика появата на сух оргазъм. Някои антидепресанти и антипсихотични вещества имат подобно действие.

В някои случаи решението е лесно и ясно. Например, ако приемате лекарство, водещо до появата на сух оргазъм, лекарят ви ще го замени с друго. Но ситуацията е съвсем различна, ако става въпрос за травми или невропатии.

Варианти за лечение на ретроградната еякулация

Ако става въпрос за увреждане на шийката на пикочния мехур лекарите най-вероятно ще ви посъветват да се подложите на операция, за да бъде коригиран проблема. В други случаи специалистите могат да ви предпишат лекарства за справяне с проблема. Но, ако приемът на определени медикаменти се крие зад това състояние, най-добре те да бъдат спрени след съответната консултация с лекар.

Лечението винаги зависи от причините и в каква степен това състояние ви създава проблеми.

Репродуктивни проблеми

Сухият оргазъм при мъжете е свързан с репродуктивни проблеми.

Сухият оргазъм понижава репродуктивните способности на мъжа. Казано с прости думи – намалява шансовете му да стане баща. Ако искате дете, лекарите ще се опитат да намерят решение на проблема ви. Има и алтернативни варианти, даващи добри резултати: като асистираната репродукция.

Състои се във вземането на семенна течност и обработването й в лабораторни условия. След това се прави инсеминация на жената. Така оплождането на яйцеклетката става възможно. В много случаи, преди извършването на инсеминация, лекарите стимулират яйчниците, за да повишат шанса за успех.

Проблеми със самочувствието при сух оргазъм

Проблемите в сексуалния живот водят и до ниско самочувствие.

В много случаи сухият оргазъм поражда несигурност и липса на самочувствие. За съжаление може да доведе и до тревожност, тъй като не сте сигурни какво точно се случва с вас.

Ако сухият оргазъм пречи на сексуалния ви живот трябва да потърсите професионална помощ. Тъй като това състояние може да ви обърка и разтревожи. А това от своя страна да доведе до еректилна дисфункция.

Ако описаното се отнася и за вас ви съветваме да посетите лекар. Така ще можете да откриете причините за ретроградната еякулация, която ви тревожи. Следвайте лекарските съвети и препоръки и не се колебайте да потърсите мнението и съвета им.

Ако искате да имате деца, лекарят ще обсъди с вас възможните алтернативи.

Може да ви заинтересува ...
5 типа оргазъм и как да ги почувстваме
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
5 типа оргазъм и как да ги почувстваме

В някои случай жените споделят, че достигат до вагинален оргазъм, когато са отгоре. Тогава те могат да контролират движенията.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.