Сух оргазъм при мъжете: какво представлява и защо се случва?

20.07.2019
Въпреки че сухият оргазъм не крие рискове за здравето, може да засегне репродуктивността и самочувствието на мъжа, а оттам и сексуалния му живот.

След оргазъм мъжете еякулират и отделят значително количество семенна течност. Когато  това не се случи или отделената течност е малко, говорим за сух оргазъм.

Случвало ли ви се е да имате оргазъм без еякулация?

Ако е така – не се тревожете. Това състояние е познато като сух оргазъм или ретроградна еякулация. Случва се поради различни причини. Добре е да се консултирате с лекар и да чуете мнението му за вашия случай.

Ще разберете защо това е важно от следващите редове.

Трябва ли да се тревожите от появата на сух оргазъм?Трябва да се консултирате с лекат, ако страдате от сух оргазъм.

С помощта на лекаря ще можете да откриете причината за ретроградната еякулация при вас. По принцип не трябва да се тревожите от появата на сух оргазъм. Той не застрашава здравето ви. Освен това можете да се радвате на сексуалния си живот, без да отделяте семенна течност след кулминацията.

Има редица причини, водещи до появата на така наречения сух оргазъм при мъжете:

  • Операции: Ако имате рак на тестисите или сте преминали през простатектомия е възможно шийката на пикочния ви мехур да е увредена. Това може да възпрепятства изхвърлянето на семенната течност след оргазъм.
  • Запушване на шийката на пикочния мехур: това е вродено заболяване. При него шийката на пикочния мехур е запушена и пречи на еякулацията.
  • Травми и невропатии: Ако костният ви мозък е увреден или страдате от заболяване като склероза това може да са причините за сух оргазъм при вас.
  • Прием на лекарства или наркотици: Ако често употребявате алкохол или посягате към наркотични вещества това може да предизвика появата на сух оргазъм. Някои антидепресанти и антипсихотични вещества имат подобно действие.

В някои случаи решението е лесно и ясно. Например, ако приемате лекарство, водещо до появата на сух оргазъм, лекарят ви ще го замени с друго. Но ситуацията е съвсем различна, ако става въпрос за травми или невропатии.

Прочетете и: Асексуалността: когато не чувствате сексуална желание

Варианти за лечение на ретроградната еякулация

Ако става въпрос за увреждане на шийката на пикочния мехур лекарите най-вероятно ще ви посъветват да се подложите на операция, за да бъде коригиран проблема. В други случаи специалистите могат да ви предпишат лекарства за справяне с проблема. Но, ако приемът на определени медикаменти се крие зад това състояние, най-добре те да бъдат спрени след съответната консултация с лекар.

Лечението винаги зависи от причините и в каква степен това състояние ви създава проблеми.

Репродуктивни проблемиСухият оргазъм при мъжете е свързан с репродуктивни проблеми.

Сухият оргазъм понижава репродуктивните способности на мъжа. Казано с прости думи – намалява шансовете му да стане баща. Ако искате дете, лекарите ще се опитат да намерят решение на проблема ви. Има и алтернативни варианти, даващи добри резултати: като асистираната репродукция.

Състои се във вземането на семенна течност и обработването й в лабораторни условия. След това се прави инсеминация на жената. Така оплождането на яйцеклетката става възможно. В много случаи, преди извършването на инсеминация, лекарите стимулират яйчниците, за да повишат шанса за успех.

Препоръчваме ви да прочетете и: Странните неща, които могат да ви се случат след секс

Проблеми със самочувствието при сух оргазъм Проблемите в сексуалния живот водят и до ниско самочувствие.

В много случаи сухият оргазъм поражда несигурност и липса на самочувствие. За съжаление може да доведе и до тревожност, тъй като не сте сигурни какво точно се случва с вас.

Ако сухият оргазъм пречи на сексуалния ви живот трябва да потърсите професионална помощ. Тъй като това състояние може да ви обърка и разтревожи. А това от своя страна да доведе до еректилна дисфункция.

Ако описаното се отнася и за вас ви съветваме да посетите лекар. Така ще можете да откриете причините за ретроградната еякулация, която ви тревожи. Следвайте лекарските съвети и препоръки и не се колебайте да потърсите мнението и съвета им.

Ако искате да имате деца, лекарят ще обсъди с вас възможните алтернативи.

  • Arcila, J. F. U. (2013). Trastornos de la función eyaculatoria durante 198 meses de revisión en una consulta de medicina sexual. Revista Urología Colombiana22(1), 30-40.
  • Herrera P., Adela. (2003). SEXUALIDAD EN LA VEJEZ: ¿MITO O REALIDAD?. Revista chilena de obstetricia y ginecología68(2), 150-162. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262003000200011
  • Horta, Sergio Henrique Couto, Wolf, Juliana Suarez, Balsamo, Flávia, Oliveira, Luiz Carlos Neves de, & Formiga, Galdino José Sitonio. (2009). Ressecção alargada para o adenocarcinoma colorretal localmente invasivo: relato de caso e revisão da literatura. Revista Brasileira de Coloproctologia29(1), 97-101. https://dx.doi.org/10.1590/S0101-98802009000100015
  • Uribe, J. F., & Gallo, J. F. (2009). Actualización en hematoespermia. Revista Urología Colombiana18(2).