Симптоми и лечение на хипоспадията

Хипоспадията представлява вроден дефект, който може да причини проблеми с уринирането, сексуалната активност и зачеването. Прочетете следващите редове, за да научите повече по темата!
Симптоми и лечение на хипоспадията
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Хипоспадията е вроден дефект при мъжете, при който отворът на уретрата не се намира в края на пениса. Отвора на уретрата може да бъде разположен на друго място – от края на пениса слизайки надолу до скротума. Обикновено този дефект се появява между 8-14 седмица на бременността.

Видове хипоспадия

Заболяването има различни степени. Някои случаи са по-тежки от други. Видът на заболяването зависи от разположението на отвора на уретрата:

 • Дистална. Отворът се намира близо до главичката на пениса.
 • Проксимална. Отворът се намира върху самия пенис.
 • Пеноскротална. Отворът се намира на мястото, където пенисът се свързва със скротума.

Ако заболяването не бъде лекувано, то може да причини проблеми по-късно, като трудно уриниране или сексуални затруднения.

Причини и рискови фактори

Въпреки че обикновено причината за хипоспадията е неизвестна, се счита, че в повечето случаи тя се дължи на съвкупност от генетични фактори и такива на околната среда. Част от тези фактори на околната среда влияят върху майката. Значение оказва и начинът й на хранене, както и някои лекарства приемани по време на бременността.

Рискът от поява на хипоспадия е свързан с фактори като:

 • Фамилна обремененост.
 • Генетична предразположеност. Някои генетични промени могат да изиграят роля в промяната на хормоните, стимулиращи образуването на мъжката полова система.
 • Възрастта на майката. Някои проучвания предполагат, че бебетата родени от майки на възраст над 35 години са изложени на по-голям риск от хипоспадия.

Симптоми на хипоспадията

В повечето случаи отворът е разположен върху главичката на пениса. По-рядко се намира в средата или в основата на пениса. Симптомите на хипоспадията могат да се изразяват в:

 • Разполагане на отвора на уретрата извън край на пениса.
 • Изкривен надолу пенис.
 • Пенисът може да изглежда странно, тъй като само горната му половина е покрита от препуциума.
 • Проблеми с уринирането.

Обикновено повечето бебета с хипоспадия биват диагностицирани веднага след раждането. Но, ако преместването на отвора е незначително, поставянето на диагноза и много по-трудно.

Лечение на хипоспадията

Лечението на хипоспадията зависи от вида на дефекта. В повечето случаи се налага използването на хирургична намеса за коригирането му. Обикновено процедурата се извършва във възрастта между три месеца до три години. В някои случаи лекарите решават корекцията да бъде направена на етапи. Има различни видове хиругични процедури като:

 • Поставяне на отвора на правилното място.
 • Корекция на извивката на пениса.
 • Възстановявате на кожата около отвора на уретрата.

Тъй като на лекарите може да им бъде необходима препуциума, специалистите не препоръчват обрязване на бебетата с хипоспадия. Операцията обикновено не изисква болничен престой; рядко се налага детето да прекара нощта след процедурата в болница. Не се налага извършването на операция, ако дефектът не засяга способността на детето да уринира изправено, сексуалната му функция или образуването на сперма.

Процедура

Хирургът ще използва част от препуциума или тъкан от друга част на тялото за удължаването на уретрата. Това ще позволи на уретрата да „води“ края на пениса. По време на операцията медицинските специалисти ще поставят сонда в уретрата, която да поддържа новата й форма. Обикновено лекарите отстраняват сондата две седмици след поставянето й. Ако дефекта не бъде коригиран, той може да доведе до проблеми като:

 • Затруднено контролиране и насочване на струята урина.
 • Изкривяване на пениса по време на ерекция.
 • Понижена фертилност.
 • Лични проблеми поради външния вид на пениса.

В повечето случаи прогнозата след операцията е добра и се възстановява нормалното функциониране на пениса. Освен това операцията подобрява и външния му вид.

Следенето на състоянието на детето от уролог след операцията е препоръчително. Освен това е добре детето да посети специалист и след навлизане в пубертета, за да се увери, че всичко е наред.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Serrano Durbá, A., Cortés Sáez, J., Domínguez Hinarejos, C., & García Ibarra, F. (2012). Hipospadias. Revista Espanola de Pediatria.

 • Gorduza, D., Vigier, S., Mure, P.-Y., Demede, D., & Mouriquand, P. (2012). Cirugía del hipospadias. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(11)71194-x

 • Pacheco-Mendoza, B. A., & Rendón-Macías, M. E. (2016). Hipospadias, un problema pediátrico. Revista Mexicana de Pediatria.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.