Жълто вагинално течение: 5 причини и лечение

Не знаете защо имате жълто вагинално течение? Има много заболявания, които могат да причинят появата му, а ето и 5 възможни обяснения.
Жълто вагинално течение: 5 причини и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 16 октомври, 2023

Вагиналното течение е естествено срещаща се смес от вагинален секрет и цервикална слуз. В по-малка или по-голяма степен всяка здрава жена го произвежда. Цветът и миризмата му варират в зависимост от случая, въпреки че обикновено се считат за нормални. Въпреки това, някои епизоди, като жълто вагинално течение, могат да показват основно заболяване.

Всичко зависи от характеристиките на течението. Преди менструалния цикъл някои жени вероятно ще имат жълтеникав секрет, тъй като хормоналните промени влияят на неговия състав. Въпреки това, ако го имате за първи път, никога не трябва да го пренебрегвате. Днес ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за жълтото вагинално течение.

Причини за жълто вагинално течение

Както вече обяснихме, вагиналното течение претърпява промени в цвета и миризмата поради хормонални промени. Наред с други неща, вагиналното течение помага за предотвратяване на инфекция, смазва зоната по време на полов акт и поддържа вагината чиста.

При нормални условия течението е светло на цвят, няма миризма и може да варира по вискозитет. По същия начин, секретираното количество варира по интензитет поради много фактори (използване на контрацептиви, например). Промяната е естествена, така че не винаги е причина за тревога.

Когато няма история на промени в цвета, това вероятно е симптом на основно заболяване. Ако секретът е бледожълт, няма миризма и не е придружен от други признаци, това не трябва да е причина за безпокойство. Ако има промяна в миризмата и развиете други симптоми, това може да се дължи на следното.

1. Жълто вагинално течение – инфекция с Candida spp.

Вагиналната кандидоза е гъбична инфекция, причинена от гъбичките Candida albicans (дрожди). Според изследователите до 90% от всички вагинални инфекции се причиняват от този микроорганизъм. Това е толкова често, че Harvard Health изчислява, че 75% от жените ще имат поне един епизод през живота си.

Симптомите включват промени в цвета на вагиналното течение. Въпреки че секретът често придобива бледобял цвят, той може да придобие и жълтеникав оттенък. Обикновено няма миризма или миризма е с много нисък интензитет.

Тази промяна на влагалищния секрет е придружена и от сърбеж и парене във влагалището, дискомфорт при уриниране, болка или дискомфорт по време на полов акт, възпаление на вулвата и зачервяване. Повечето случаи са леки и продължават от няколко дни до две седмици.

2. Тазово-възпалителна болест

Жена с вагинални проблеми.
В допълнение към необичайното вагинално течение, жените, засегнати от тазово-възпалителна болест, са склонни да страдат от силна болка.

Тазово-възпалителната болест (PID) е състояние, характеризиращо се с възпаление на ендометриума, фалопиевите тръби или перитонеума. По принцип това се случва, когато микроорганизмите от вагината се придвижват и следват пътя си през матката. Тогава бактериалните фактори обясняват повечето случаи.

Службата за здравето на жените съобщава, че до 5% от американките имат PID. При това състояние промененият цвят на вагиналното течение е придружен от неприятна миризма, която може да стане много интензивна. Други симптоми включват следното:

Това състояние е лесно лечимо и трябва да се лекува възможно най-скоро, за да се избегнат усложнения. Например, може да причини хронична болка, безплодие или проблеми по време на бременност.

3. Жълто вагинално течение – хламидия

Хламидията е полово предавана болест (ППБ), която обикновено не причинява симптоми. Ето защо, според изследователите, процентът на недиагностицираните жени без симптоми варира от 1,7% до 17%. Някои от признаците, които може да развиете, са следните:

 • Болезнено уриниране
 • Ненормално вагинално течение (в цвят и мирис)
 • Болка по време на полов акт
 • Кървене между менструалните периоди
 • Треска и гадене (само ако инфекцията се е разпространила)

Ако инфекцията не се лекува навреме, тя може да достигне матката или фалопиевите тръби. В резултат на това можете да развиете PID и проблеми с плодовитостта или по време на бременност. За щастие е лечима и ако се открие навреме, последствията са практически нулеви.

4. Трихомониаза

Гола двойка в леглото.
Болестите, предавани по полов път, също могат да причинят характерно и досадно вагинално течение.

Въпреки че трихомониазата е една от най-често срещаните полово предавани болести, повечето хора не са запознати с нейните симптоми. Според проучвания това състояние е най-честата невирусна полово предавана болест в света. Точно така: това е заболяване, причинено от паразит, а не от вирус.

Като цяло инфекцията не причинява симптоми, въпреки че някои жени могат да развият следното:

 • Жълто, кафяво, сиво или зелено вагинално течение с неприятна миризма
 • Болка по време на полов акт
 • Болезнено уриниране
 • Зачервяване и парене на гениталиите

Инфекцията се лекува лесно, въпреки че зависи колко е напреднала. Ако не се лекува навреме, може да увеличи риска от заразяване с ХИВ и да доведе до проблеми с безплодието или усложнения по време на бременност.

5. Жълто вагинално течение – гонорея

Друга често срещана инфекция, предавана по полов път, е гонореята. Според публикация на Mayo Clinic тя се причинява от бактерията Neisseria gonorrhoeae и може да засегне както мъжете, така и жените. В последния случай се характеризира със засягане на шийката на матката, така че вагиналните симптоми са чести:

 • Повишено количество секрет, който може да стане жълтеникав (със или без миризма)
 • Малко количество кървене, несвързано с менструация
 • Случайна болка в таза
 • Парене по време на уриниране, особено когато е засегната уретрата

Няколко рискови фактора увеличават шансовете за развитие на това състояние, което е често срещано при много състояния от този тип. Две от тях имат незащитен секс или множество сексуални партньори.

Може ли да се предотврати жълтото вагинално течение?

Тъй като има толкова много различни състояния, които могат да причинят жълто вагинално течение, важно е да имате предвид, че няма универсална мярка за предотвратяването му. Въпреки това, комбинация от всички тези практики може да помогне много:

 • Грижа за интимната хигиена, като се избягва използването на душове и спрейове, тъй като те променят нормалната бактериална флора и pH
 • Използване на презервативи, особено с нови партньори
 • Избягване на други рискови дейности, които увеличават риска от полово предавани болести, като например промискуитет
 • Не носете тесни панталони или бельо. Освен това бельото за предпочитане е да е от памук.

Лечение на жълто вагинално течение

Проблемите, които ви представихме, са само селекция от някои от причините за жълто вагинално течение. Като цяло повечето случаи се дължат на инфекциозен процес, който може лесно да се лекува с антибиотици или противогъбични средства. За облекчаване на симптомите могат да се използват и локални кремове.

Въпреки това, най-добре е да посетите специалист за точна диагноза. Например, използването на антибиотици е безполезно срещу гъбична инфекция, докато противогъбичните средства няма да помогнат за спиране на инфекциозен процес, причинен от паразити или вируси.

Специалистът ще определи и степента на увреждане, за да изключи или потвърди евентуални проблеми в репродуктивната ви система. Освен това ще ви осигури спокойствието, че лечението е в ръцете на професионалист. Ако смятате, че жълтото влагалищно течение е симптом на нещо по-сериозно, не се колебайте да се консултирате със специалист.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.