10 храни, които топят подкожните мазнини

Овесените ядки засищат, подобряват храносмилането и подпомагат нормализирането на метаболизма
10 храни, които топят подкожните мазнини

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Отслабването и горенето на подкожните мазнини не е лесна задача, но не е и невъзможна. Дали отслабвате заради стремеж към по-стройна фигура, дали поради здравословни съображения, или пък заради двете, свалянето на килограми е задача, която изисква едновременно посвещение и упорити усилия.

Съветваме ви да не се подлъгвате по рекламираните продукти, които обещават чудеса и бързо сваляне на килограми за отрицателно време. Вярно е, че понякога тези продукти постигат ефект или пък помагат, тъй като често става дума за хранителна добавка. Техният прием обаче, изолиран от съчетаване с изпитани начини на отслабване, не е препоръчителен.

Най-добрият начин за топене на подкожните мазнини и отслабване е като следвате добре подбрана диета и правите редовно упражнения. Тези два фактора оказват мощно влияние върху тялото и са ключови с цел постигане на здравословно тегло.

В следващите редове искаме да ви запознаем с няколко храни, които по естествен път топят подкожните мазнини. Когато ги включите често в менюто си, ще забележите как неусетно, но редовно теглото ви намалява.

Как зеления чай топи подкожните мазнини

подкожните мазнини и зеления чай

Зеленият чай доби широка популярност през последните години. Редица изследвания доказаха, че сред свойствата му се нарежда и това, да стимулира процеса на отслабване, дори когато диетата ви е богата на мазнини.

Диня

Динята, подобно на пъпеша, е храна, богата на вода, и подпомага диети, които целят отслабване. Освен това динята провокира усещане за ситост, оказва антиоксидантно въздействие и стимулира процеса на топене на подкожните мазнини. Честата консумация на диня ще ви помогне да постигнете желаната фигура, особено в областта на корема.

Ябълка

ябълките и подкожните мазнини

Ябълките, подобно на крушите, съдържат съставка, наречена пектин. Тя подпомага детоксикирането на тялото и предпазва от повишаване на нивото на лошия холестерол в кръвта. Този плод е идеален за отслабване, тъй като е богат на витамин С, бетакаротен, фибри, фитостероли, флавоноиди, антиоксиданти, витамини и минерали.

Грозде

Гроздето и стафидите са прекрасни антиоксидантни храни, които подпомагат процеса на отслабване. Консумацията им води до контролиране на холестерола в кръвта. Освен това те са богати на калий и витамин В. Добър начин да използвате максимално полезните свойства на гроздето е като следвате диета, базирана на този плод.

Домати

доматите и подкожните мазнини

Доматите са един от зеленчуците, които съдържат минимално количество калории – в един се съдържат само 13 калории. Тази храна е идеална, ако искате да отслабвате. Причината е, че тя съдържа антиоксиданти, витамини и минерали, детоксикиращи тялото. Те активират метаболизма и стимулират елиминирането на подкожните мазнини.

Сурови зеленчуци

Суровите зеленчуци, особено зеленолистните, осигуряват на тялото отлично количество вода и минимум калории. Можете да ги консумирате като част от салати или под формата на шейк. Препоръчваме ви спанак, моркови, домати, праз, маруля, патладжан.

Яйца

яйцата и подкожните мазнини

Сами по себе си яйцата не са храна, която стимулира горенето на мазнините. Те обаче са желана и препоръчителна съставка във всяко меню, което цели отслабване.

Консумирането на 2 яйца на ден стимулира процеса на отслабване, особено когато ги поднасяте на трапезата си за закуска. Яйцата засищат и са източник на протеини и енергия, които позволяват да спазваме започнатата диета по-дълго. Защо? Тъй като се чувстваме сити и пълни с енергия.

Овесени ядки

Овесените ядки са една от най-здравословните храни в наши дни. Те са богати на въглехидрати, фибри и протеини. Освен това са зърнена храна, която се характеризира с нисък гликемичен индекс. Овесените ядки съдържат ненаситени мазнини и нутриенти, които снабдяват тялото с енергия. Те засищат, подобряват храносмилането и подпомагат нормализирането на метаболизма.

Супа

супата и подкожните мазнини

Добрата зеленчукова супа е съюзник на всеки човек, който спазва диета. За разлика от другите ястия, зеленчуковата супа съдържа минимум калории, засища апетита и определено е много вкусна. Можете да си приготвяте у дома както зеленчукова супи, така и пилешка, с ориз или пък овесени ядки.

Риба

Повечето риби са крехки и не съдържат много мазнини. Рибата е един от най-добрите източници на протеини и омега-3 мастни киселини, освен това мазнините, които съдържа, са здравословни. Сред препоръчителните риби са мерлуза, треска, риба меч, херинга и калмари.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Rothenberg DO., Zhou C., Zhang L., A review on the weight loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 2018. 23 (5): 1176.
  • Chung WSF., Meijerink M., Zeuner B., Holck J., et al., Prebiotic potential of pectin and pectic oligosaccharides to promote anti inflammatory commensal bacteria in the human colon. FEMS Microbiol Ecol, 2017.
  • Rowles JL., Ranard KM., Smith JW., An R., Erdman JW., Increased dietary and circulating lycopene are associated with reduced prostate cancer risk: a systematic review and meta analysis. Prostate Cancer Prostatic Dis, 2017.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.