Затлъстял черен дроб?

Рискът от развитие на стеатоза е по-висок след навършване на 50-годишна възраст
Затлъстял черен дроб?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 04 декември, 2018

Нездравословният начин на живот или неправилното хранене са фактори, които могат да доведат до затлъстял черен дроб. Експерти казват, че това е едно от най-разпространените заболявания на всички времена, но, за щастие, то е сред обратимите. При спазването на определени препоръки можете да елиминирате излишъка от мазнини от един от най-важните органи в тялото –  черния дроб.

На първо място ще обърнем внимание на най-честите симптоми на затлъстелия черен дроб. Така ще разполагате с възможност да диагностицирате състоянието си и да вземете мерки. Със сигурност е добра идея да се консултирате с лекаря си и да му опишете всичките си оплаквания. Здравето е на първо място, нали?

Какво представлява затлъстелият черен дроб? Какво го предизвиква?

В медицината под “затлъстял черен дроб” се разбира “чернодробна стеатоза”. Първо, запомнете, че става дума за доброкачествено заболяване. Второ, когато не се третира адекватно и своевременно, то може да доведе до развитието на по-сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план.

Накратко, натрупването на мастни киселини и триглицериди в черния дроб предизвиква заболяване. Черният дроб “изключва” и не може вече да изпълнява метаболитните си функции или да прочиства токсините от организма така ефикасно.

Трябва да знаете още, че когато излишната мазнина се натрупва в черния дроб, той започва да страда от малки “поражения”, които се опитва да излекува. След време белезите от тези поражения се натрупват. Резултатът е цироза.

Черният дроб съдържа мазнини. Когато нивото на мазнините превиши 10%, тогава се появява чернодробната стеатоза. Това състояние може да бъде регистрирано чрез кръвен тест за установяване наличието на вредни вещества, които не могат да бъдат обработени от черния дроб. Освен това са налице други симптоми, например възпаление и дискомфорт.

Какво причинява затлъстял черен дроб?

Много хора мигновено асоциират затлъстелия черен дроб с повишена консумация на алкохол и прочее вредни навици. Те обаче не изчерпват всички фактори за развитие на заболяването. Съществуват още рискови фактори, които си струва да имате предвид:

  • Когато сте надебелели или затлъстели.
  • Наследствени метаболитни нарушения.
  • Рискът от развитие на затлъстял черен дроб е по-висок след навършване на 50-годишна възраст, особено при лоша диета.
  • Неумерената употреба на лекарства, като например противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи, аспирин, тамоксифен и стероиди.
  • Отсъствието на наблюдение на показатели като ниво на триглицеридите и холестерола в кръвта повишава риска от затлъстял черен дроб.
  • Диабет тип 2 е честа причина за провокиране на заболяването.

Как да разбера, че черният ми дроб е затлъстял?

Затлъстял черен дроб

Наглед сходни симптоми могат да бъдат свързани с редица различни заболявания. Въпреки това, ако страдате от някой от следните симптоми в продължение на няколко седмици или усещате, че вече не можете да водите нормалния си начин на живот, ако неразположенията резултират в липса на апетит и не можете да работите, задължително се консултирайте с лекар.

Силна умора

Тя е един от най-забележимите сигнали за затлъстял черен дроб или друг проблем, свързан с този орган. Особено силно се проявява сутрин: трудно ви е да се събудите и да станете от леглото; не намирате енергия дори и по-късно през деня. Умората вероятно ви наляга и след хранене.

Дискомфорт

Когато в черния дроб е налице излишество от мазнини, то провокира възпаление и уголемяване на самия орган. Болката в коремната област може да се съпровожда от характерен дискомфорт под ребрата, достигайки гърба.

Липса на апетит

Затлъстелият черен дроб провокира толкова силно неразположение, че е вероятно да изпитвате липса на апетит. Оттук насетне храносмилането се забавя и става дори болезнено. Всичко това допринася за загубата на тегло.

Риск от цироза

Както споменахме по-горе, излишеството от мазнини в черния дроб води до различни типове наранявания и белези, които провокират цироза. Когато не бъде третирана навреме, може да резултира в жълтеница, придавайки на кожата и очите нездрав вид.

Друг важен симптом, за който е добре да бъдете нащрек, е подуването на тялото, краката и лицето. Причината? Черният дроб вече не може да синтезира адекватно протеини и тялото се опитва да компенсира този дефицит, като задържа течности.

Лекар

В заключение ще обобщим, че наличието на прекалено много мазнини в черния дроб представлява здравословен риск, който води до развитието на други сериозни заболявания, ако не е адекватно третиран.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.