Защо трябва да ядете киноа

Консумацията й ще укрепи косата ви, ще ви помогне да отслабнете и дори да се преборите в борбата с холестерола
Защо трябва да ядете киноа
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли защо трябва да ядете киноа?

Киноа е семе, което също е известно като “майка на всички зърна”. Това е растение от семейството на цвеклото и спанака. Тя съдържа различни хранителни вещества както в семената, така и в листата.

Сред хранителните й вещества са аминокиселините, ненаситените мастни киселини, витамините, минералите и също така и високото съдържание на фибри.

Киноата съдържа около 16 грама протеини на 100 грама. Освен това съдържа 6 грама мазнини на всеки 10 грама зърно.

Свойства

Киноата има някои невероятни свойства. Ето само няколко:

  • Високо ниво на протеини, до 25%
  • Тя съдържа минерали: желязо, магнезий, калций
  • Витамини: C, E, B1, B2 и B3
  • Тя е богата на аминокиселини
  • Тя осигурява омега-6 мастни киселини
  • Нейният гликемичен индекс е много нисък
  • Тя е богата на фибри

Защо да ядете киноа?

1. Тя ви помага да отслабнете

Защо да ядете киноа: помага да отслабнете

Искате ли да отслабнете? Тогава не се колебайте да ядете киноа – включете я във вашата диета.

  • Съдържанието й на фибри и протеини спомага за ускоряване на процеса на храносмилане. Поради това намалява проблемите със запек.
  • Тя също така елиминира лошия холестерол (LDL), който се намира в стените на червата.
  • Нещо повече, желязото и витамин В12 в киноата, които спомагат за изгарянето на енергия и загубата на тегло също трябва да бъдат взети предвид. Когато тялото ви няма достатъчно витамин В, хранителните вещества не се синтезират ефективно.
  • В допълнение, яденето на киноа ви кара да се чувствате по-сити.

2. Намалява холестерола

Както вече беше споменато, киноа съдържа разтворими фибри. Това помага да се елиминират излишните мазнини всеки път, когато ядем нещо.

Също така, количеството мастни киселини, които съдържа повишава добрия холестерол (HDL) и намалява лошия (LDL).

Освен това, не забравяйте антиоксидантите, които спомагат за ускоряване на метаболизма и прочистване от мазнините, които запушват артериите.

3. Тя е източник на енергия

Защо да ядете киноа: увеличава енергията

Ако има храна, която не бива никога да липсва в диетата на атлетите, това е киноата.

  • Киноа е зърнена храна, съдържаща протеини и аминокиселини, които са от съществено значение за натрупването на мускулна маса и възстановяването на тъканите след физическо натоварване.
  • Минералите и хидратите я правят основен източник на енергия.
  • Киноа съдържа два пъти повече протеин отколкото другите зърна.

4. Тя хидратира кожата ви

Киноа е антиоксидантна храна, съставена от флавоноиди. Те са отговорни за предотвратяването на преждевременно стареене и прочистване на излишните токсини в организма.

Също така съдържа лизин, който спомага при производството на еластин и колаген. Това помага на увредените тъкани да се лекуват по-бързо.

И накрая, ако ядете киноа ще се снабдите с рибофлавин, който допринася за еластичността и мекотата на кожата.

5. Намалява мигрената

Защо да ядете киноа: намалява мигрената

Когато се появи мигрена, има разширение на съдовете, защото нервните влакна, които обграждат кръвоносните съдове в мозъка се обтягат. Това причинява болка, възпаление и мускулни спазми.

Ако ядете киноа, ще се снабдите с голямо количество магнезий. Този минерал подобрява кръвообращението и особено има способността за отпускане на вените.

6. Тя е идеална за целиаци и диабетици

Киноа не съдържа глутен. Ето защо, включването й в диетата не създава опасност за хората, страдащи от целулиа.

Хората с диабет могат да се възползват от нейния нисък гликемичен индекс, който регулира нивата на кръвната захар и контролира кръвното налягане.

7. Укрепва косата

Защо да ядете киноа: укрепва косата

Комбинацията от хранителни вещества, витамини, калций и фосфор увеличава хидратацията на скалпа. Тя също така предотвратява сухотата и контролира появата на пърхот.

Как да я приготвите

Киноа покълва много бързо и това е чудесен начин да консумирате протеини, без да прибягвате до месо.

Съставки

  • ½ чаша киноа (100 гр.)
  • 1 с. л. зехтин (16 гр.)
  • 1 чаша вода (200 ml)
  • Сол (по вкус)

Приготовление

  • На-напред измийте киноата добре под течаща вода за няколко минути.
  • След това загрейте зехтина в тиган и добавете киноа, за да я задушите.
  • Добавете водата и сол на вкус.
  • Накрая я покрийте и оставете да къкри.

Начини за използване

След като бъде приготвена, киноа може да се използва в:

  • Супи или салати
  • Брашното от киноа е полезно при приготвянето на торти и бисквитки.
  • Подходяща е за производство на зърнени храни и гранола.

Готови ли сте да включите киноа във вашата диета?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. La quinua: cultivo milenario para contribuir a la seguridad alimentaria mundial. 2011. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/017/aq287s/aq287s.pdf
  • Hernández Rodríguez, J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 2015; 26(3): pp. 304 – 312.
  • Navarro-Perez D, Radcliffe J, Tierney A, Jois M. Quinoa Seed Lowers Serum Triglycerides in Overweight and Obese Subjects: A Dose-Response Randomized Controlled Clinical Trial. Curr Dev Nutr. 2017;1(9):e001321. Published 2017 Aug 24. doi:10.3945/cdn.117.001321
  • Li L, Lietz G, Bal W, Watson A, Morfey B, Seal C. Effects of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Consumption on Markers of CVD Risk. Nutrients. 2018;10(6):777. Published 2018 Jun 16. doi:10.3390/nu10060777
  • Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010, December). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.4158

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.