Тези храни правят зъбите жълти

Консумирайте чаша вода след хранене.  По този начин ще предпазите емайла от пожълтяване.
Тези храни правят зъбите жълти
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 25 януари, 2019

Всички сме свикнали с кристално белите усмивки на хората по ТВ. Как го постигат? Очевидно, повечето от тях се подлагат на скъпи процедури за избелване на зъбите.Като резултат от ежедневните навици на човека  е естествено с времето те да пожълтяват Един от основните фактори, които правят зъбите жълти, е тютюнопушенето. Съществуват обаче редица храни, които също атакуват емайла на зъбите и му придават жълт цвят.

Това определено е нелицеприятен проблем. Можете ли да го избегнете? Да! Ще разкажем как в следващите редове.

Храни, които правят зъбите жълти

Някои храни правят зъбите жълти

По принцип процесът на пожълтяване на зъбите е бавен. Това, което се случва, е, че киселините в храната, която консумираме, атакуват емайла и излагат дентина (вътрешния слой на зъбите) на въздействието на външните фактори.

Възрастните хора обикновено имат по-жълти зъби, в сравнение с по-младите хора. Това се обяснява с напредването на годините. Въпреки това пожълтяването може да се случи и по-рано, поради спазването на нездравословна диета. Научете повече за рисковите храни, които са най-големи врагове на блестящата усмивка.

 1. Кафе и чай

Кафето и чаят правят зъбите жълти

Какви биха били вашите сутрини, ако я нямаше чашата кафе? Или пък следобедите без чаша здравословен чай? Е, бихме могли да ви дадем някаква представа. Кафето и чаят са сред най-увреждащите зъбите напитки и виновни за боядисването им жълти.

Причината е проста: ние консумираме кафе и чай пред целия си живот. Тези продукти лесно проникват през емайла.

Въпреки този факт, не е необходимо напълно да се отказвате от любимите си напитки, като ги елиминирате от менюто. По-скоро е желателно да ги консумирате умерено. Опитайте се да смесите кафето или чая с малко краве мляко или соево мляко. По този начин ще отслабите въздействието им върху зъбите.

 1. Червено вино

Червеното вино е една от причините за потъмняването на зъбите

Това е друг класически враг на зъбния емайл. След консумацията на чаша червено вино, можете да забележите как зъбите са зацапани. Какво можете да направите по въпроса? Както винаги най-ефикасното правило за поддържане на добро здраве е да бъдете умерени.

Вече знаете, че чаша вино на ден е полезна за здравето и не бива да се отказвате от нея. Затова препоръчваме да миете зъбите си, след като приключите с консумацията на напитката.

 1. Кока-кола

Коко-колата прави зъбите жълти и провокира ерозия на емайла

Внимавайте! Коловите напитки са един от най-големите врагове на здравето на зъбите. Фосфорната киселина не само прави зъбите жълти, но и провокира ерозия на емайла. Да не споменаваме наличието на подсладители в тях, които предизвикват развитието на кариеси.

Искате ли съвет? Не консумирайте газирани напитки.

 1. Сладолед и скрежина

Сладоледът е вреден за здравето на зъбите

Този факт може да ви изненада, но сладоледът и скрежината, на които се наслаждаваме с усмивка всяко лято, са врагове на емайла на зъбите. Тези освежаващи продукти са съставени от редица химикали, подсладители и киселини, които им придават привлекателен цвят.

Не правете грешки: препоръчително е да избягвате консумацията им, за да запазите своята бяла и красива усмивка.

 1. Бъдете внимателни със соковете с тъмен цвят

Соковете с тъмен цвят правят зъбите жълти

Става дума за боровинки, френско грозде, къпини и червено цвекло… Знаем, че всички те са полезни за здравето, но истината е, че правят зъбите жълти. Всички тъмни на цвят плодове, дори зеленчуци, сред които домати, съдържат киселини, които полепват по зъбите и предизвикват разрушаването им.

Винаги консумирайте този тип напитки умерено.

 1. Соев сос

Соевият сос е вреден за зъбите

Обожавате соев сос, нали? Той е идеален за овкусяване на зеленчуци, обогатяване на сосове и е неразделна част от азиатската кухня. Въпреки това трябва да знаете, че е вреден за зъбите.

 1. Балсамов оцет

Балсамовият оцет оказва вредно въздействие върху зъбите.

Същият проблем е налице и при балсамовия оцет. Този продукт се използва за подправянето на салати и зеленчуци, подобно на други тъмни оцети. Наедно с това оказва вредно въздействие върху зъбите.

Стоматолози казват нещо интересно: когато ядете маруля, създавате естествена бариера, която защитава емайла срещу киселините. Затова не забравяйте да слагате по малко маруля в салатата. Тя ще запази зъбите бели.

Как да се справите с жълтите зъби

 • Идеалната грижа за зъбите се изразява в простичкия навик да внимавате каква храна консумирате. Когато един зъб започне на пожълтява, това означава, че губи емайла си и се нуждае от лечение, за да бъде възстановен. За да избегнете това, защитете емайла от вредния ефект на киселините, съдържащи се в храната.
 • Една ябълка на ден. Ябълките са отлично натурално средство за укрепване на зъбния емайл.
 • Консумирайте чаша вода след хранене.  По този начин ще предпазите емайла от пожълтяване.
 • Помнете едно: мийте зъбите след всяко хранене.
 • Друго традиционно натурално средство за избелване на зъбите, което може би бихте изпробвали, включва употребата на бананова кора. Силициловата киселина в нея ще възвърне безукорния вид на зъбите.

Готови ли сте да приложите някои от гореописаните съвети на практика?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.