Защо страдаме от болки в гърба

Препоръчваме успокояващи отвари с куркума, върба, дяволски нокът или противовъзпалителни кремове с арсен
Защо страдаме от болки в гърба

Последна актуализация: 26 ноември, 2018

Искате ли да научите защо страдате от болки в гърба?

За съжаление болките в гърба са честo срещано оплакване, понякога в лумбалната област, друг път в горната част на гърба, особено между лопатката и гръбначния стълб, или дори в шията или трапецовидния мускул. Това е дискомфорт, който се влошава или подобрява спрямо ежедневните дейности и активности, но като цяло се лекува трудно.

В тази статия ще ви дадем някои отговори, така че да може да откриете причината за неприятните болки в гърба, както и някои съвети, за да се излекувате по естествен път и да подобрите качеството си на живот.

Защо страдаме от болки в гърба?

Пазете се от травми

Първото нещо, което трябва да направите, ако почувствате болки в гърба в продължение на няколко дни или седмица, е да се консултирате със специалист, за да може да изключи всякакъв вид травми, особено ако сте имали контузия. Това е основната причина, която трябва да имате предвид.

Ако няма очевидна травма или ако това е хроничен проблем, от който страдате, имайте предвид и други източници като тези, които ще изброим по-долу, за да намерите именно този, който ще обясни причината.

Гърбът и емоциите

Една от причините, от която зависи появата на болки в гърба, въпреки че много хора не вярват на това, са негативните емоции. Те причиняват непрекъснато напрежение в гърба, което накрая се превръща в хронично.

Колкото повече стрес или емоционално напрежение изпитвате, толкова повече ще ви боли мястото. Нервните хора не са единствените, които страдат; това често се случва и с хора, които преживяват всичко вътрешно, без да го показват, което се превръща в причина за болките.

Представяме ви кратък списък с емоциите, които се свързват с различните части на гърба:

 • Ромбоиден мускул: гняв
 • Трапецовиден мускул: незнание и безсилие
 • Шия: твърде много отговорност
 • Горна част на гърба: страх
 • Лумбална част: неудовлетворение

Ако искате да излекувате проблемите в гърба и свързаните с тях емоции, трябва да имате предвид, че е необходимо да промените нещо в себе си: винаги може да се консултирате с терапевт или да вземете натурални добавки, които ще ви помогнат.

Гърбът и органите

Друго обяснение, което могат да имат проблемите с гърба, е, че те са отражение на възпаление в орган, който е в близост до мускул. Това причинява прекомерен натиск върху областта и така се получава възпалението.

Ето връзката между зоните и органите:

 • Десен трапецовиден мускул и дясна част на гърба: черен дроб и жлъчен мехур
 • Ляв трапецовиден мускул и лява част на гърба: бели дробове и стомах
 • Шия: сърцето
 • Лумбална област: бъбреци (горна част), червата (средна част) и дихателните пътища (сакрална област)
Защо страдаме от болки в гърба?

Натурални лечебни средства

Освен да търсите защо страдате от болки в гърба, може директно да лекувате болката със следните натурални средства:

 • Болкоуспокояващи и противовъзпалителни отвари с куркума, върба или дяволски нокът.
 • Локално прилагане на топлина с помощта на торбичка гореща вода или електрическа възглавничка.
 • Прилагане на глинени или джинджифилови лапи.
 • Прилагане на противовъзпалителни кремове с арсен.
 • Персонализирани добавки с Цветята на д-р Бах или хомеопатични лечебни средства.
Маргаритка

Полезните терапии

На последно място, основна част от лечението трябва да бъде външно и мануално третиране на болезнената зона от професионалист, с редовни терапии, докато не се подобрите или докато изцяло не спрете да чувствате болка.

Особено препоръчваме отпускащи масажи за релаксиране на мястото, но дори още по-добре е да се свържете с добър остеопат или физиотерапевт. Специалистът ще помогне да разберете физическия дисбаланс, който изпитвате – понякога се оказва, че може да го подобрим значително чрез промяна на някои незабелязани навици.

През последните години кинезио лентите (или нервно-мускулно бандажна терапия) са станали много популярни. Те използват адхезивни еластични ленти в много ярки цветове и носят голямо физическо подобрение. Много спортисти използват тази техника, която показва голяма ефикасност при всякакъв вид болка и наранявания.

Вендузи

Снимките са предоставени с любезното съдействие на deluxe, giorgio и winnie3.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Lawless, Julia. Encyclopedia of Essential Oils: The complete guide to the use of aromatic oils in aromatherapy, herbalism, health and well-being. HarperCollins UK, 2012.
 • Jean Carper. Los alimentos medicina milagrosa. Editorial AMAT, 2012.
 • Rubén Mühlberger. Tragos genéticos: 50 fórmulas para sanar tu cuerpo. Punto a Partes, 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.