7 ползи от пиенето на джинджифилова вода на празен стомах

Макар че е известен с противовъзпалителните си свойства, джинджифилът е полезен също за здравето на храносмилателната система, като същевременно спомага за укрепването на имунната система. Опитайте го!
7 ползи от пиенето на джинджифилова вода на празен стомах
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какви са ползите от пиенето на джинджифилова вода на празен стомах?

Коренът от джинджифил е натурална съставка, която се използва от векове заради високото си съдържание на есенциални хранителни вещества и мощни съединения, които са полезни по различни здравни причини.

Използва се често в някои култури за кулинарни цели, но е и незаменима съставка на редица натурални лечебни средства.

Освен това джинджифилът притежава аналгетични и противовъзпалителни свойства, които са отлично допълнение към лечението на различни заболявания.

Всъщност, благодарение на високата си концентрация на антиоксиданти, джинджифилът се счита за един от най-добрите съюзници за възстановяване на клетките от уврежданията и за премахването на токсините.

Най-хубавото при джинджифила е, че може да го включите в режима си на хранене по много различни начини. Освен това свойствата му са най-ползотворни, когато го приемате на празен стомах.

В днешната статия ще ви представим седем причини, поради които трябва да консумирате джинджифил. След това ще ви предложим лесна рецепта, която може да приготвяте ежедневно.

1. Подобрява кръвообращението

подобряване на кръвообръщението с джинджифилова вода

Пиенето на джинджифилова вода на празен стомах е полезен навик, който ще подобри кръвообращението ви, ако имате проблеми с него.

Съдържащите се в него магнезий, цинк и калий ще ви помогнат да регулирате възпалителните процеси, които често водят до проблеми с циркулацията.

Освен това джинджифилът понижава нивата на холестерола, предпазвайки здравето на сърцето ви.

2. Подпомага храносмилането

Хората, които консумират джинджифилова вода всяка сутрин, имат по-малко проблеми с храносмилането и запека.

Това се дължи на съдържащите се в джинджифила фибри, които стимулират добрата перисталтика на червата, подпомагайки отделянето на отпадъчните вещества.

Естествените свойства на джинджифила допринасят за контролиране на излишните стомашни киселини и на натрупването на газове в червата.

3. Контролира задържането на течности

Джинджифилова вода против задържане на течности

Диуретичните и противовъзпалителните свойства на джинджифиловата вода я превръщат в натурално и здравословно средство за справяне със задържането на течности.

Ежедневният й прием може да премахне натрупаните течности в тъканите, повишавайки същевременно енергийните ви нива и елиминирайки умората.

4. Подсилва имунната система

Консумирането на джинджифилова вода всеки ден е лесен начин да си набавите хранителни вещества, които подобряват реакциите на имунната ви система.

Този полезен навик ще ви помогне да запазите защитите на организма си активни, като стимулира производството на антитела, които противодействат на вредните въздействия на микроорганизмите и бактериите.

Пиенето на джинджифилова вода на празен стомах може да предотврати:

 • Инфекции на уринарния тракт
 • Кашлица и настинки
 • Грип
 • Вагинални инфекции
 • Автоимунни заболявания

5. Облекчава болката в ставите

От стотици години джинджифилът се използва като натурално средство за справяне с болката в мускулите и ставите.

Основната й съставка, джинджерол, има противовъзпалителни и аналгетични свойства, които облекчават болката.

6. Спомага за предпазване от крампи

Хората, които са предразположени към мускулни крампи, ще намерят в лицето на джинджифиловата вода натурално и безопасно лечение.

Това се дължи на съдържащите се в нея големи количества минерали, които допринасят за регулирането нивата на електролитите в организма, предотвратявайки такъв вид реакция.

Искате ли да научите повече? Вижте: Какво причинява мускулни крампи и как да ги лекувате?

7. Предотвратява преждевременното стареене

Джинджифилова вода срещу стареене

Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали, джинджифиловата вода е идеалната напитка за неутрализиране на отрицателните въздействия на свободните радикали върху тъканите ви.

Тези вещества възпрепятстват увреждането на клетките и предотвратяват хронични заболявания като рак, болест на Алцхаймер и артрит.

Тъй като джинджифилът спомага за детоксикацията на организма, ефектите от него са полезни и за здравето на кожата ви.

Как да си приготвите джинджифилова вода в домашни условия?

Приготвянето на джинджифилова вода е изключително лесно и не изисква закупуване на скъпи или труднодостъпни съставки.

Всичко, което ви е необходимо, за да се насладите на ползите й, е да отделяте по няколко минути на ден.

Съставки

 • 1 супена лъжица настърган корен от джинджифил (10 г)
 • 3 чаши вода (750 мл)
 • сокът от 1/2 лимон
 • 1 супена лъжица органичен мед (25 г)

Начин на приготвяне

 • Първо, настържете корена от джинджифил, докато получите една супена лъжица. След това сложете в тенджера заедно с трите чаши вода.
 • Сложете сместа да се вари на слаб огън за 15 минути, след което прибавете лимоновия сок.
 • След това отстранете от котлона, оставете да се охлади и подсладете със супената лъжица мед.
 • Изпийте една чаша на празен стомах. Ако желаете, може да пиете от напитката три пъти дневно.

Знаете ли за всичките свойства на джинджифила? След като вече сте наясно колко е полезен за организма ви, опитайте да го консумирате, дори когато се чувствате здрави.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM.
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaborací on de condimento en polvo, infusí on filtrante y aromatizante para quema directa. Revista Politècnica.
 • Siedentopp, U. (2008). El jengibre, una planta medicinal eficaz como medicamento, especia o infusión. Revista Internacional de Acupuntura. https://doi.org/10.1016/S1887-8369(08)72011-8
 • Bode, Anne. Dong, Zigang. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Chapter 7: The Amazing and Mighty Ginger. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
 • NCBI. (2013). Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/
 • Singletary, K. Ginger. http://herbanatura.mk/ref/gumbir/gumbir-koristi%20za%20zdravjeto.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.