Защо се разболяваме от настинки

Редица фактори оказват влияние върху настинките. Но най-често настинката е вирусна инфекция. Кого засяга тя? Кои са най-честите симптоми на настинка? В тази статия ще ви дадем отговор на тези въпроси!
Защо се разболяваме от настинки

Написано от Carmen Martín

Последна актуализация: 26 август, 2022

Настинките са едни от най-често срещаните заболявания. В действителност те са сред водещите причини за посещение на общопрактикуващите лекари. Както и за отсъствие от училище и работа. А знаете ли защо се разболяваме от настинки?

В различните страни и култури има различни вярвания по въпроса защо хората се разболяват от настинки. Например в по-голямата част на света погрешно се счита, че настиваме, когато дълго време стоим на студено.

Интересен факт е описанието на настинките в древен египетски текст датиращ около 1500 г. пр.н.е. Днес заради напредването на медицината, можем да кажем коя е  истинската причина за настинките и конкретно да опишем случващото се в човешкия организъм при това състояние.

Затова в тази статия ще ви обясним защо се разболяваме от настинки и всичко по-важно, което трябва да знаете за това заболяване. По този начин ще развенчаем някои известни митове за тази болест, която засяга всички ни в даден етап от живота ни.

Защо се разболяваме от настинки

В действителност настинката е вирусна инфекция. Тя е сред най-често срещаните заболявания и обикновено се появява в следствие на заразяване с риновирус или коронавирус. Обикновено настинката преминава бързо в рамките на не повече от 10 дена.

Въпреки че името й може да ви обърка, трябва да знаете, че се разболяваме от настинки не защото сме стояли дълго време на студа. Вярно е, че настинките и зимния сезон са свързани, но не в това се крие причината за появата им. Трябва да разберете, че става въпрос за вирусна инфекция.

Един от най-характерните симптоми на заболяването е хремата.

Настинките не са причинена от зимата и студа. Въпреки че се срещат по-често през този сезон, истинската причина за тях е вирусна инфекция.

Настинките засягат хора на всякаква възраст. Представляват силно заразни вируси, които лесно се разпространяват. Най-честите симптоми на тази вирусна инфекция са кихането и запушването на носа. Други характерни признаци са:

  • Зачервени очи и течащ нос.
  • Главоболие или зачервено гърло.
  • Умора и общо неразположение.
  • Секрети в гърлото и гърдите.

Когато се разболеете от настинка, вирусът, който я причинява, може да бъде предаден по различни начини от тялото ви. Когато кихате, кашляте, говорите, вирусът преминава във въздуха и може да достигне до друг човек. Същото се случва и когато използвате едни и същи предмети или докосвате човек, болен от настинка. Това е друга причина за свързване по-големия брой случаи на настинка със студеното време. Когато е студено хората се събират на по-топли места. А това улеснява предаването на заразата.

Кои са рисковите фактори на настинките?

Фактът, че става въпрос за вирусна инфекция не изключва влиянието на определени фактори, които могат да улеснят разболяването от настинка. Именно тук играе роля студеното време през зимата.

На първо място трябва да разберете, че въпреки че през зимата хората се разболяват по-често от настинки, това може да се случи по всяко време на годината. Същото се отнася и за възрастта – всеки може да се разболее от настинка.

Но вероятността това да се случи при деца на възраст под шест години е по-голяма. Причина за това е недобре развитите хигиенни навици на тази възраст, но най-вече контактът между децата в детската градина или по време на игра.

Децата най-често се разболяват от настинки.

Настинките се срещат по-често при децата, тъй като средата в детската градина и училище улеснява разпространението на вируса.

Друг рисков фактор за разболяване от настинки е отслабналата имунна система. Скорошното боледуване, както и хроничните заболявания оказват значително влияние.

Имунната система зависи от много фактори и вещества, затова е подложена на безброй промени и дефицити, които могат да доведат до отслабването й. Например недостатъчният сън или недостигът на витамин С.

Доказано е и че цигареният дим предразполага хората към разболяване от настинки. Активните и пасивните пушачи са с повишен риск от заразяване. Причината за това е, че цигареният дим уврежда лигавиците на дихателните пътища и улеснява навлизането на вируса в организма.

Препоръчваме ви да прочетете и: Лекувайте кашлицата, алергиите и грипа с лук

Заключение

Хората се разболяват от настинки заради вирусна инфекция. Важно е да разберете това, въпреки че зимата и студеното време са рискови фактори, те не са истинската причина за заболяването.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Common colds: Overview. 2006 Feb 14 [Updated 2018 Nov 15]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279543/
  • Worrall G. Common cold. Can Fam Physician. 2011;57(11):1289–1290.
  • Arroll B. Common cold. BMJ Clin Evid. 2011;2011:1510. Published 2011 Mar 16.
  • Troullos E, Baird L, Jayawardena S. Common cold symptoms in children: results of an Internet-based surveillance program. J Med Internet Res. 2014;16(6):e144. Published 2014 Jun 19. doi:10.2196/jmir.2868

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.