5 сока срещу камъни в бъбреците

Комбинацията от манго, пъпеш, портокал и грейпфрут е ефикасно средство за прочистване на тялото от токсични субстанции.
5 сока срещу камъни в бъбреците

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Бъбреците играят ключова роля в човешкото тяло. Те филтрират кръвта и елиминират отпадните продукти чрез урината.  Бъбреците са жизненоважни за доброто състояние на човешките органи и  гарантират оптималното им функциониране. Приблизително 10% от хората страдат от камъни в бъбреците през определен етап от живота си.

Камъни в бъбреците могат да се образуват поради много причини. Често са свързани с нездравословно хранене или конкретен физически дефект. Предимно са резултат от влошената работа на бъбреците, която не позволява на организма редовно да се освобождава от токсините, които се натрупват в него. Когато тези субстанции не бъдат изведени навреме от тялото, те кристализират и се превръщат в камъни, провокирайки болка, докато преминават през пикочните пътища.

Съществуват различни лекарства на пазара, които ефикасно се справят с извеждането на камъните от бъбреците. Някои от тях обаче вървят ръка за ръка с нежелани странични ефекти. За щастие природата предлага натурални алтернативи, които стимулират разбиването и елиминирането на камъните в бъбреците. Освен това предпазват човешкото тяло от ново образуване на камъни.

Представяме ви

5 сока срещу камъни в бъбреците

Сок от грейпфрут и алое вера

Сок от грейпфрут и алое вера срещу камъни в бъбреците

Това натурално средство е публикувано през 2003 г. в изданието The Scientific Principles and Practices of Herbal Medicine като добър начин за елиминиране на камъни в бъбреците, лечение на различни проблеми с този орган и прочистване на кръвообращението.

Съставки:

 • Гел алое вера
 • 1/2 чаша сок от грейпфрут (100 мл.)
 • 2 супени лъжици пчелен мед (50 гр.)

Начин на приготовление:

Блендирайте гела от алое вера заедно със сока от грейпфрут. След минута-две добавете пчелния мед.

Сок от манго, пъпеш, портокал и грейпфрут

Сок от манго, пъпеш, портокал и грейпфрут срещу камъни в бъбреците

Четирите плода, които се използват в тази рецепта, облекчават състоянието при камъни в бъбреците. Напитката съдържа мощни антиоксиданти и представлява ефикасно средство за прочистване на тялото от токсични субстанции.

Съставки:

 • 1/2 манго
 • 1 портокал
 • 1 грейпфрут
 • 1/4 пъпеш

Начин на приготовление:

Първо обелете плодовете и премахнете семките. Кората им може да придаде на сока доста кисел вкус, а това не е целта. Измийте плодовете добре и ги сложете в блендера. След това разбъркайте, докато получите хомогенна смес. Консумирайте 2 чаши от този сок дневно.

Сок от морков, ябълка, портокал и краставица

Сок от морков, ябълка, портокал и краставица срещу камъни в бъбреците

Тази комбинация детоксикира тялото, елиминира токсичните субстанции и разтваря камъните в бъбреците.

Съставки:

 • 4 моркова
 • 2 ябълки
 • 2 скилидки чесън
 • 1 краставица
 • 1 портокал

Начин на приготовление:

Обелете и добре измийте всички съставки, преди да ги сложите в блендера. Когато сте готови, блендирайте в продължение на няколко минути. Добавете малко вода, ако е необходимо.

За оптимален резултат консумирайте този сок сутрин.

Сок от червена боровинка

Този вкусен сок е богат на антиоксиданти и субстанции, които се борят с бактериите – например танините, които не позволяват на бактериите да се захващат за стените на бъбреците. Консумацията на сок от червена боровинка се препоръчва за лечение на инфекции на пикочните пътища и хронично образуване на камъни в бъбреците.

Съставки:

 • 1 чаша сок от червена боровинка (250 мл.)
 • 1/2 чаша вода (125 мл.)
 • 1 супена лъжица лимонов сок (15 мл.)

Начин на приготовление:

Смесете всички съставки и консумирайте сока ежедневно. За оптимален резултат е препоръчително да съчетаете сока с прием на задоволително количество вода.

Сок от ананас

Сок от ананас срещу камъни в бъбреците

Ананасът е добре познат с диуретичните си и прочистващи свойства, в резултат на които се елиминират отпадните вещества от организма. Сокът от ананас прочиства бъбреците, предпазва от формиране на камъни и елиминира наличните такива. Докато консумирате тази напитка, организмът извлича още много ползи. Предлагаме следната рецепта:

Съставки:

Начин на приготовление:

Сложете двете съставки в блендер. Разбъркайте добре до получаване на консистенцията, която желаете. Ако предпочитате, добавете малко вода.

Редовната консумация на който и да е от тези сокове е отличен начин да елиминирате камъните в бъбреците и да изведете от организма токсичните субстанции, които могат да провокират различни други здравословни проблеми. Включете соковете в обичайното си меню, за да се насладите на полезните им свойства.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.