Защо не трябва да пиете алкохол пред деца

Дали пиенето на алкохол пред децата е вредно? Научете днес.
Защо не трябва да пиете алкохол пред деца
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Daniel Osuna Sisco

Последна актуализация: 20 февруари, 2023

Консумацията на алкохол е нещо обичайно в почти всички места за отдих; въпреки това има редица причини, поради които не трябва да пиете алкохол пред деца. Този сценарий създава погрешно интернализиране в съзнанието на малките, което увеличава риска те да започнат да пият в ранна възраст.

И както разкрива проучване, споделено в Journal of Studies on Alcohol and Drugs, това води до други психични и емоционални здравословни проблеми не само в детството, но и в юношеството и зрялата възраст. Какви са последствията? Защо децата не трябва да са близо до алкохол? Нека да разгледаме по-отблизо.

Проблемите, породени от алкохола

Като цяло алкохолът е вреден за здравето в големи количества. Всъщност, според данни на Световната здравна организация (СЗО), консумацията на алкохол причинява повече от 3 милиона смъртни случая по света всяка година.

Сред засегнатите има по-високо разпространение сред мъжете, които представляват повече от три четвърти от общия брой годишни смъртни случаи.

Когато става въпрос за анализ на причините за смъртните случаи, свързани с алкохола, откриваме както здравни, така и социални фактори. Ще обясним вредните последици от всеки сценарий.

Как алкохолът вреди на вашето здраве

От здравна гледна точка проблемите, генерирани от алкохола, са многобройни и продължават да се увеличават с изследванията. Сред най-смъртоносните усложнения са следните :

 • Увреждане на черния дроб. Прекомерната консумация на алкохол насища черния дроб и причинява мастни натрупвания в клетките му.
 • Недохранване. Има намеса в усвояването на хранителни вещества от тънките черва; това се насърчава от алкохола.
 • Различни видове рак. Ракът на дебелото черво, гърдата, черния дроб и хранопровода може да бъде причинен от консумация на алкохол, наред с други. Ацеталдехидът, в който алкохолът се превръща, уврежда ДНК.
 • Неконтролирано кръвно налягане. Алкохолът има калории, които в излишък могат да генерират смущения в регулирането на кръвното налягане.
 • Депресия. Това е депресант на централната нервна система, който, когато се консумира често, има тенденция да генерира депресивни разстройства.

Обществените проблеми, причинени от алкохола

Пиене на алкохол пред деца.
Алкохолизмът носи само проблеми – не само в засегнатия човек, но и в семейството и приятелите му.

Въпреки че има голям натиск в обществото да се консумира алкохол и тези, които не го правят, са склонни да изпитват убеждаване или отхвърляне, непропорционалната употреба на алкохол води до много социални проблеми. Някои от социалните конфликти, които могат да възникнат, са следните:

 • Агресивност. Генерира агресивно поведение в семейството и с приятелите, в резултат на загуба на контрол.
 • Проблеми в отношенията и раздяла. Има липса на емпатия и откъсване поради даването на приоритет на пристрастяването пред всичко останало.
 • Ниска производителност. Както на работното място, така и във всяка извършвана дейност, алкохолът може да причини недостатъци в скорошната памет и координация.
 • Социално оттегляне. Отделянето от всички хора, които не споделят начин на живот с прекомерна консумация на алкохол, е невралгичен аспект.
 • Злополуки. Пътнотранспортните произшествия възникват поради различни фактори, но една от основните причини е алкохолът, тъй като намалява скоростта на реакция, вниманието към околната среда и обработката на информация.

Какви проблеми може да причини пиенето на алкохол пред деца?

След като разбрахме напълно различните критични недостатъци, които могат да бъдат причинени, сега насочваме вниманието си към преките проблеми от пиенето на алкохол пред деца.

Пиенето на алкохол пред деца и преждевременната консумация на алкохол

Проучване на Александра Айкен – свързано с възрастта на започване на употребата на алкохол и прогресиране при младите хора – показва, че колкото по-ниска е възрастта на първото питие, рискът от продължаване на проблемното пиене има тенденция да нараства значително.

По същия начин, стимулирането на децата в полза на пиенето нараства при родители, които проявяват афинитет към алкохола при всяка възможност за развлечение, която им се предоставя.

Възприемането на алкохола като начин на живот

Друг от проблемите на пиенето на алкохол пред вашите деца е свързан с интерпретацията им на света около тях. В този ред на идеи, забелязвайки, че родителите им често пият, малките започват да приемат, че това е нещо естествено и че няма вредно въздействие.

Това създава допълнителна мотивация за тях да имитират това поведение, когато са с приятели.

Пиенето на алкохол пред деца и забавянето в емоционалната зрялост

Следвайки линията на злополучните събития, консумацията на алкохолни напитки пред непълнолетни ги насърчава да възпроизвеждат това поведение от ранна възраст.

Ако това се случи, алкохолът има ефекти, които забавят емоционалната зрялост. Защо е така? Е, това е заради прикриването на емоциите и невъзможността да се изправим и преодолеем навреме емоционалните конфликти.

Как да говорите за алкохола с децата си

Разговор в семейство
Избирането на правилния момент и правилните думи е от основно значение за разбирането на посланието и за размисъла на децата по темата.

Въпреки че много родители имат впечатлението, че най-добрият вариант е да избягват темата до последните й последствия, това не е начин на действие, който се препоръчва от специалистите. Напротив, трябва да потърсите място за среща с децата си, за да комуникирате точно за опасностите от алкохола.

Най-добрият начин да обсъждате алкохола с децата си е да използвате яснота през цялото време, като полагате основата за това, с което ще се сблъскат в бъдеще, включително най-важните рискове. Това, че не сте ограничаващи и негъвкави, може да отвори прозорец на възможност за разбиране, когато децата пораснат.

Следвайки тази комуникационна стратегия, децата ще имат желание да изразят своите притеснения относно темата, така че насоките да могат да бъдат прецизирани , когато се появят нови преживявания.

Важността да бъдем реалисти

Реализмът и честността могат да подготвят основата за успеха на родителите с техните деца. Това се състои в това да не поставяме алкохола като нещо забранено, а като социален елемент, който има вредни последици за здравето и развитието, когато се прекали с него.

Добра идея е да покажете на децата, че най-добрият начин да се избегне консумацията му е добрият самоконтрол. В този смисъл даването на добър пример е ключово.

Важно е да давате пример

Пиенето на алкохол пред вашите деца трябва да бъде намалено или дори премахнато, така че да не се натурализира като зависимост или пристрастяване. В този смисъл говоренето по темата от разумна възраст може да повлияе на възприятието.

В случай на епизод, в който едно от децата ви се прибира пияно, експертите казват, че разговорът, който да насочи пътя, трябва да се проведе на следващия ден, когато сетивата му се нормализират. Следователно родителското търпение и разбиране са основни инструменти за преодоляване на предизвикателствата, свързани с алкохола.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aiken A, Clare P, Wadolowski M, Hutchinson D, Najman J, Slade T, Bruno R, McBride N, Kypri K y Mattick R. Edad de iniciación al alcohol y progresión al consumo excesivo de alcohol en la adolescencia: un estudio de cohorte prospectivo. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2018. Disponible en: 110. https://doi.org/ 10.1111 / acer.13525.
 • Abar, C., Abar, B. y Turrisi, R. El impacto del modelado y la permisividad de los padres sobre el consumo de alcohol y las consecuencias negativas experimentadas por beber en la universidad Comportamientos adictivos. 2009.  Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.addbeh.2009.03.019.
 • Rehm J. The risks associated with alcohol use and alcoholism. Alcohol Res Health. 2011;34(2):135-43. PMID: 22330211; PMCID: PMC3307043.
 • Morean M, Corbin W y Fromme K. Edad del primer uso y retraso hasta la primera intoxicación en relación con las trayectorias de consumo excesivo de alcohol y problemas relacionados con el alcohol durante la adultez emergente. Alcoholismo, investigación clínica y experimental. 2012. Disponible en: https://doi.org/ 10.1111 / j.1530-0277.2012.01812.x.
 • Mattick R, Wadolowski M, Aiken A, Clare P, Hutchinson D, Najman J y Kypri K. Oferta parental de alcohol y consumo de alcohol en la adolescencia: estudio de cohorte prospectivo. Medicina psicológica. 2017. Disponible en: doi 10.1017 / S0033291716002373.
 • Sharmin S, Kypri K, Khanam M, Wadolowski M, Bruno R, Attia J, Holliday E, Palazzi K y Mattick R. Efectos de las reglas de los padres sobre el alcohol en el consumo de riesgo y problemas relacionados en la adolescencia: revisión sistemática y metanálisis. Dependencia de drogas y alcohol. 2017. Disponible en: https://doi.org/ 10.1016 / j.drugalcdep.2017.05.011.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.