7 грешки, които всички правим в кухнята

Ако не успеете да консумирате цялото съдържание на консервена кутия, прехвърлете остатъка в затворен пластмасов съд и съхранявайте в хладилника.
7 грешки, които всички правим в кухнята

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Какво бихте казали за навиците си за чистота и организация в кухнята? Може би мислите, че са доста добри и че всичко е възможно най-здравословно. Всички обаче правим някои грешки в кухнята, с които може би не сте наясно. Продължавайте да четете, за да разберете кои са те!

Тези общи грешки не се ограничават само до лоши навици или бързане. Понякога дори по-строги или често натрапвани процедури могат да станат грешки, които правим всеки ден. Сред тях откриваме следните:

Неправилно съхраняване на пресните билки

Всеки обича добре подправено ястие, което често включва използването на билки като магданоз, босилек или мента. Повечето пъти най-вероятно ги купувате пресни и ги съхранявате в найлонови торби или контейнери.

Една от често срещаните грешки в кухнята - съхранение на подправки.

Това е добре, за да ги занесете до дома, без да ги повредите. След като се приберете, трябва да ги отстраните от контейнерите и да ги съхраните на хладно място.

В чаша вода е идеално. Това ще ги предпази от преждевременно изсъхване.

Важно е също да запазите тези деликатни растения далеч от екстремни температури.

Ако ги съхранявате в близост до печката или в хладилника , издържат по-кратко време.

Това е една от тези грешки в кухнята, които правим всички и деликатният аромат на подправките може да се изгуби.

Най-добрата алтернатива да имате свежи билките е да купите малък съд и да засадите няколко семена. Всичко, от което се нуждаете е малко място на балкона.

Една от основните грешки в кухнята – съхраняване на отворени консерви

Една от често срещаните грешки в кухнята - съхранение на отворени консерви.

Консервираните храни имат редица предимства. Те издържат по-дълго и може да използвате продукти, които са извън сезона. Въпреки това, не забравяйте, че след като отворите консервата, може да ви се наложи да не използвате цялото й съдържание.

Консервените кутии обикновено са направени от алуминий или стомана, които са устойчиви на корозия, докато не се изложат на въздух. Когато отворите кутията започва процес на окисляване, и в рамките на часове ръждата може да се смеси с храната.

Ако не използвате цялото съдържание на консервата, не забравяйте да съхраните остатъка в затворен съд в хладилник или фризер. Пластмасови, съклени или метални контейнери са най-добрите варианти за тези храни.

Това е една от най-често срещаните грешки в кухнята, защото просто решавате да съхраните това, което не сте консумирали в оригиналната опаковка.

Неправилно белене на бананите

Въпреки, че това не е грешка, която може да доведе до сериозен здравен проблем, това е просто един лош навик, който повечето от нас са възприели. Повечето хора белят бананите от горе до долу, докато правилният начин е да се започне от долната страна.

Може да изглежда без значение, но това е най-лесният начин да се справите с този плод.

Откъсване на фолио

Това е една от често срещаните грешки, която хората правят в кухнята.

И вие ли сте от хората, които късат фолиото, където ви скимне по протежение на ролката? Забелязали ли сте, че има остър ръб от вътрешността на кутията, обикновено под формата на зиг-заг?

Това е често срещана грешка, която хората правят в кухнята. Най-правилното нещо да направите е да измерите колко фолио ви е нужно и след това да го поставите по протежение на ръба на кутията. По този начин всичко, което трябва да направите, е да дръпнете рязко за бързо и точно отрязване.

Белене на картофи

Без съмнение това ви се е случвало. Когато белите картофи накрая винаги откривате, че сте отрязали и голяма част от картофа заедно с обелката. Това е често срещана грешка в кухнята, но има едно лесно решение.

Следващият път, когато искате да белите картофи, опитайте следното:

  • Измийте го, както обикновено.
  • Използвайте нож, за да направите линия около картофа.
  • Сварете картофа.
  • След като е сварен, отстранете го от печката и пуснете студена вода върху него или го поставете в съд с ледена вода.
  • Обелете обелката с пръсти.

Тази процедура е много проста и кожата се отстранява без никакви усилия. Само помислите за това, как промяната на няколко последователни стъпки може да ви спести много време … и много картофи.

Почистване на микровълновата печка

Почистване на микровълновата печка

Вероятно предпочитате да отидете на зъболекар, отколкото да почистите микровълновата в кухнята.

Но може да го направите лесно като поставите влажна гъба в нея, включите за 1 минута, а след това отстраните гъбата.

Ще откриете, че водата се е изпарила и всеки остатък във фурната е омекотен. Всичко, което трябва да направите е да ги забършете. Ще се изумите колко бързо ще отстраните всички хранителни остатъци.

Сервиране на храната в студени чинии

Може би се опитвате да приготвите ястия по най-добрия възможен начин, като ги съхранявате на правилната температура. Но когато ги сервирате в студена чиния, цялото усилие се изгубва!

Храната, в изискани ресторанти, се сервира в чиния при правилна температура. Ако това е студено ястие – чинията също е студеня. Ако храната е топла, чинията се загрява за поддържане на температурата на храната.

В заключение:

Правенето на нещата по начина, по който винаги сте ги правили, не означава непременно, че те са правилни.

А вие – какви най-често са вашите грешки в кухнята? Какви други трикове бихте препоръчали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wendt S., Eder I., Wolfel R., Braun P., Lippmann N., Rodloff A., Botulism: diagnosis and therapy. Dstch Med Wochenschr, 2017. 142 (17): 1304-1312.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.