7 грешки, които всички правим в кухнята

· 03.11.2016
Ако не успеете да консумирате цялото съдържание на консервена кутия, прехвърлете остатъка в пластмасов съд и съхранявайте в хладилника

Какво бихте казали за навиците си за чистота и организация в кухнята? Може би мислите, че са доста добри, и че всичко е възможно най-здравословно.

Има обаче някои грешки, които всички правим в кухнята, и с които може би не сте наясно. Продължавайте да четете, за да разберете кои са те!

Тези общи грешки не се ограничават само до лоши навици или бързане. Понякога дори по-строги или често натрапвани процедури могат да станат грешки, които правим всеки ден. Сред тях откриваме следните:

Неправилно съхраняване на пресните билки

Всеки обича добре подправено ястие, което често включва използването на билки като магданоз, босилек или мента. Повечето пъти най-вероятно ги купувате пресни и ги съхранявате в найлонови торби или контейнери.

2-presni-bilki-1

Това е добре, за да ги занесете до дома, без да ги повредите, но след като се приберете, трябва да ги отстраните от контейнерите и да ги съхранявате на хладно място. Ако е възможно, в чаша вода е идеална.

Това ще ги предпази от преждевременно изсъхване.

Важно е също да запазите тези деликатни растения далеч от екстремни температури.

Ако ги съхранявате в близост до печката или в хладилника издържат по-кратко време.

Това е една от тези грешки на всички, които правим в кухнята и могат да накарат този деликатен аромат да се изгуби.

Най-добрата алтернатива да запазвате билките свежи е да купите малък съд и да засадите няколко семена. Всичко, от което се нуждаете е малко място на балкона.

Съхраняване на отворени консерви

3-konserva-domati

Консервираните храни имат редица предимства. Те издържат по-дълго и може да използвате продукти, които са извън сезона. Въпреки това, не забравяйте, че след като отворите консервата, може да ви се наложи да използвате цялото й съдържание.

Консервените кутии обикновено са направени от алуминий или стомана, които са устойчиви на корозия, докато не се изложат на въздух. Когато отворите кутията започва процес на окисляване, и в рамките на часове ръждата може да се смеси с храната.

Ако не използвате цялото съдържание на консервата, не забравяйте да съхраните остатъка в съд в хладилник или фризер. Пластмасови или метални контейнери са най-добрите варианти за тези храни.

Това е една от най-често срещаните грешки в кухнята, защото изглежда, че няма нужда да отстранявате това, което не сте консумирали от оригиналната опаковка.

Неправилно белене на бананите

Въпреки, че това не е вид грешка, която може да доведе до сериозен здравен проблем, това е просто един лош навик, който повечето от нас са приели. Повечето хора белят бананите от горе до долу, когато правилният начин е да се започне от долната страна.

Може да изглежда без значение, но това е най-лесният начин да се справите с този плод.

Откъсване на фолио

4-folio-rolka

И вие ли сте от хората, които късат фолиото, където ви скимне по протежение на ролката? Забелязали ли сте, че има остър ръб от вътрешността на кутията, обикновено под формата на зиг-заг?

Това е често срещана грешка, която хората правят в кухнята. Най-правилното нещо да направите е да измерите колко фолио ви е нужно и след това да го поставите по протежение на ръба на кутията. По този начин всичко, което трябва да направите, е да изтеглите малко за бързо и точно отрязване.

Белене на картофи

Без съмнение това ви се е случвало. Когато белите картофи накрая винаги откривате, че сте отрязали и голяма част от картофа заедно с обелката. Това е грешка, която всички правим в кухнята, но има едно лесно решение.

Следващият път, когато искате да белите картофи, опитайте следното:

  • Измийте го, както обикновено.
  • Използвайте нож, за да направите линия около картофа.
  • Сварете картофа.
  • След като е сготвен, отстранете го от топлина и пуснете студена вода върху него или го поставете в съд с ледена вода.
  • Обелете обелката с пръсти.

Тази процедура е толкова проста, защото кожата се отстранява без никакви усилия. Само помислите за това как промяната на реда на няколко стъпки може да ви спести много време … и много картофи.

Почистване на микровълновата печка

5-mikrovulnova-pochistvane

Вероятно предпочитате да отидете на зъболекар, отколкото да почистите микровълновата в кухнята.

Но може да го направите просто като поставите влажна гъба в нея, включите за 1 минута, а след това отстраните гъбата.

Ще откриете, че водата се изпарява и омекотява всеки остатък във фурната. Всичко, което трябва да направите е да ги почистите. Ще се изумите колко бързо ще отстраните всички хранителни остатъци.

Сервиране на храната в студени чинии

Може би се опитвате да приготвите ястия по най-добрия възможен начин, като ги съхранявате на правилната температура. Но когато ги сервирате в студена чиния, цялото усилие се изгубва!

Храната в изискани ресторанти се сервира в чиния при правилна температура. Ако това е студено ястие, чинията също е студеня. Ако храната е топла, чинията се загрява за поддържане на температурата на храната.

В заключение, правенето на нещата по начина, по който винаги сте ги правили, не означава непременно, че те са правилни.

А вие какви грешки често правите в кухнята? Какви други трикове бихте препоръчали?