Храни и вредни навици водещи до появата на бръчки

Някои храни и нездравословни навици също могат да причинят преждевременни бръчки, които понякога са истински кошмар за жените
Храни и вредни навици водещи до появата на бръчки

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли, че има храни и вредни навици водещи до появата на бръчки?

Общоизвестен факт е, че бръчките са следствие на процеса на стареене. Най-новите изследвания показват, че не само времето е виновно за тези белези по кожата, особено на лицето. Някои храни и нездравословни навици също могат да причинят преждевременни  белези на старост по лицето. “Защо вече имам бръчки?” е въпрос, който много жени си задават, а в тази статия ще открием някои от отговорите.

Да, появяват се в процеса на стареене, но не е правилно да се мисли, че човек след определена възраст вече е остарял. Можем да остареем преждевременно и именно това трябва да се опитаме да избегнем. С възрастта клетките се делят по-бавно, кожата губи еластичността си и съдържанието на вода. В резултат – появяват се страховитите бръчки.

Видове бръчки

Има три вида бръчки. Класифицират се в зависимост от техния произход, вид и дълбочина:

 • Бръчки поради „гравитация”: причина за тях е гравитацията – сила, която действа върху кожата и я кара да “увисне”. Дали това ще се случи -зависи от гените, типа кожа, как/дали се грижите за нея. Най-често този тип бръчки се появява около краищата на устата, като устните леко увисват.
  навици и храни водещи до появата на бръчки
 • „Динамични” бръчки: образуват се от движения на лицевите мускули: усмихване, говорене, пушене и т.н. Различните движения водят до различен тип бръчки. Ако често ползвате сламка за пиене, например, ще се появят отличителни бръчки около устата, когато говорите. С времето кожата губи все повече колаген и еластичност, бръчките стават все по-видими. Малките линийки – над устните, на челото, около очите – са най-често срещаните от този тип.
 • Смесени бръчки: Тези са от двата типа по-горе – бръчки от гравитация и бръчки поради движение. Типичен пример е вратът, където кожата се отпуска заради гравитацията, а бръчките се образуват поради кимането.

Кои вредни навици водят до появата на бръчки?

Освен че самият процес на стареене влияе върху кожата, прави впечатление, че някои хора получават бръчки по-рано от други. Причината е в лошите навици, съсипващи кожата на лицето:

 • Алкохолни напитки: хората, които пият всеки ден или през целия уикенд, намаляват с 2 години естествения жизнен цикъл на кожата.
 • Водене на заседнал начин на живот: доказано е, че липсата на физически упражнения кара бръчките да се образуват. Правете гимнастика поне веднъж седмично.
 • Безсъние: липсата на сън е свързана с преждевременно стареене на кожата. Сънят стимулира производството на хормон, който помага за възстановяването на колаген в организма.
причини за появата на бръчки
 • Твърде много слънце: ако прекалявате със слънчевите бани, слънцето ще предизвика образуване на линии. Тя става по-дебела и се образуват слънчеви петна. Вероятността да се разболеете от рак на кожата се увеличава.
 • Пушенето – много лош навик: никотинът не позволява на кожата да диша ( всяко “дръпване” от цигарата причинява все повече бръчки около устата, особено на горната устна).
 • Стресът: реакцията на кожата при стрес е подобна на тази при безсъние. Ако сте нервна и напрегната, кожата на лицето ще остарее по-бързо. Ще се появят бръчки, косата ще започне да побелява и да пада (алопеция).
 • Пропускане на закуска: често срещана грешка в днешно време. Много хора не закусват (нямат време или просто не обичат). Първото хранене за деня е най-важното, а би било още по-добре, ако закуската е здравословна и балансирана.
има различни причини за появата на бръчки

Още вредни навици водещи до появата на бръчки

 • Негативна нагласа: хората, които са злопаметни и таят негодувание, са с увеличена активност на нервната система. Това води до понижаване качеството на съня. Заедно с това се влошава и външният вид.
 • Сладки: Ако ядете много сладко, не само че ще напълнеете – рискувате да се разболеете от диабет, да се появят бръчки и акне.

Препоръчваме ви да прочетете и: Домашни средства срещу акне

 • Заболявания: някои от тях предизвикат преждевременни бръчки (поради странични ефекти на медикаментите или самото заболяване). Понякога е трудно да се запази баланс в организма.
 • Внезапна загуба на тегло: хората, имали наднормено тегло, но отслабнали за кратко време, често изглеждат по-възрастни. Подкожната мазнина запълва бръчките и прави кожата да изглежда гладка. Когато загубите тегло, това се променя напълно.
различни козметични продукти предотвратяват появата на бръчки

Храните, водещи до появата на бръчки

Най-големият враг на младата и красива кожа е захарта. Не става дума само за десерти, шоколади или бонбони – за всяка храна, която причинява “гликиране” или реакция (между въглехидрати, протеини и мазнини) при високи температури. Избягвайте мариновани меса, пържени продукти – като риба и чипс. Намалете консумацията на храна, приготвена на силен огън. Винаги гответе на слаб или среден огън, въпреки да отнема повече време. Не пийте твърде много течности по време на хранене.
Консумирайте повече плодове и зеленчуци вместо сладки храни. Те могат да ликвидират свободните радикали. Освен че са богати на антиоксиданти, те са вкусни и от тях не се пълнее. Ще се подмладите с години, ако ги включите в диетата. Бъдете сигурни, че предотвратяват появата на бръчки!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.