Защо херпесите се появяват отново?

Малките мехурчета около устните могат да бъдат признак за чревни инфекции, хормонални промени или прекомерен стрес.
Защо херпесите се появяват отново?

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Много хора имат склонността да страдат от повтарящи се заболявания, засягащи органите, които вече са отслабени генетично от лоши навици, хранителни дефицити и т.н. Един от най-често срещаните случаи са херпесите, които са по-скоро проблем на външния вид, отколкото сериозна заплаха за здравето.

В тази статия ще обясним защо някои хора страдат от херпеси често и как можете да се справите с тях по естествен път.

Какво представляват херпесите?

Те са малки язви или мехурчета, които се появяват около устните в резултат на херпес симплекс вирус 1 (HSV-1). Въпреки че са по-чести в зоната около устните, те могат да образуват върху всяка част на тялото.

Обикновено започват с леко изтръпване или сърбеж и след известно време се превръщат в мехур, който причинява повече сърбеж и дори болка.

Херпесите се появяват от време на време, тъй като вирусът остава в организма.

Защо се появяват отново?

Някои хора изпитват симптомите на този вирус само веднъж в живота си. Въпреки това по-често херпесите се появяват от време на време, тъй като вирусът остава в организма.

Като цяло, вирусът HSV-1 се прихваща в детството и се разпространява чрез контакт. Той влиза в тялото през кожата и остава постоянно в нервните клетки.

Когато определени фактори са налице, вирусът се активира и херпесът се появява върху устните. Други хора, които го имат, може да не изпитат симптомите, тъй като вирусът остава неактивен или спящ.

Причини

Точната причина, която задейства вируса, не е известна. Въпреки това някои фактори могат да помогнат за активирането му:

 • Стрес: Стресът причинява дисбаланс в организма и атакува естествените защитни сили. В по-голямата част от случаите огнище не се появява по време на стрес, а едва след като тялото започне да си почива и се опитва да възстанови естествените си ритми.
 • Инфекции и треска, причинени от други патогени, включително тези в други части на тялото.
 • Приемане на лекарства: Взимането на някои лекарства, особено антибиотици, може да отслаби имунната система и да активира херпесния вирус.
 • Хормонални промени: Най-разпространени са тези, свързани с менструалния цикъл или бременността.
 • Екстремно време: Излагането на слънчеви лъчи или екстремни, резки промени в температурата могат да увеличат възможностите за поява на херпес.
 • Хранителни алергии/ нетолерантност: Понякога тялото не усвоява добре определени храни като глутен, лактоза, соя, някои плодове и т.н. Тези случаи могат да се окажат трудни за откриване, защото реакцията на организма невинаги се проявява веднага.
 • Чревни нарушения: Според някои изследователи херпесите може да са признак на възпаление или язви в някои части на чревните стени.
Хранителните алергии може да са причина за херпесите

Натурални лечебни средства

Важно е да се анализират факторите, които предизвикват херпеса, за да се определи кои натурални лечебни средства могат да ви повлияят. Като се научите да се борите с тези причини, огнищата ще се появяват по-рядко.

Ето някои натурални лечебни средства, които ще помогнат за предотвратяването и лечението на огнища:

 • Бирена мая: Тази добавка функционира като детоксикатор на кожата и помага да се балансира нервната система.
 • Ехинацея: Това лечебно растение е най-известно със способността си да укрепва имунната система. Може да се приема в периоди, когато сте по-склонни да се разболявате или при смяна на сезоните.
 • Прополис: Този натурален антибиотик увеличава естествените защитни сили и укрепва организма. Може да се приема вътрешно или да се прилага директно върху херпеса.
 • Псилиум: Ако огнището е свързано с чревни проблеми, това растително влакно може да регулира и улесни храносмилането, без да дразни червата.
Натурални средства против херпесите.

Също така трябва да обърнете внимание на хранителния си режим, да разберете дали имате алергии и да направите тест за хранителна нетолерантност.

Ако премахнете храни, които тялото не може да усвоява, не само ще предотвратите бъдещи огнища, но също така ще забележите подобрение в цялостното здравословно състояние.

Може да ви заинтересува ...
Как да овладеете болезнените херпеси с натурални средства
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да овладеете болезнените херпеси с натурални средства

Сблъсквали сте се с болезнените херпеси, нали? Тогава знаете какъв дискомфорт причиняват и колко дълъг е периодът на възстановяване. • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
 • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
 • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
 • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297