Защо херпесите се появяват отново?

Малките мехурчета около устните могат да бъдат признак за чревни инфекции, хормонални промени или прекомерен стрес.
Защо херпесите се появяват отново?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Написано и проверено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Последна актуализация: 07 януари, 2019

Много хора имат склонността да страдат от повтарящи се заболявания, засягащи органите, които вече са отслабени генетично от лоши навици, хранителни дефицити и т.н. Един от най-често срещаните случаи са херпесите, които са по-скоро проблем на външния вид, отколкото сериозна заплаха за здравето.

В тази статия ще обясним защо някои хора страдат от херпеси често и как можете да се справите с тях по естествен път.

Какво представляват херпесите?

Те са малки язви или мехурчета, които се появяват около устните в резултат на херпес симплекс вирус 1 (HSV-1). Въпреки че са по-чести в зоната около устните, те могат да образуват върху всяка част на тялото.

Обикновено започват с леко изтръпване или сърбеж и след известно време се превръщат в мехур, който причинява повече сърбеж и дори болка.

Херпесите се появяват от време на време, тъй като вирусът остава в организма.

Защо се появяват отново?

Някои хора изпитват симптомите на този вирус само веднъж в живота си. Въпреки това по-често херпесите се появяват от време на време, тъй като вирусът остава в организма.

Като цяло, вирусът HSV-1 се прихваща в детството и се разпространява чрез контакт. Той влиза в тялото през кожата и остава постоянно в нервните клетки.

Когато определени фактори са налице, вирусът се активира и херпесът се появява върху устните. Други хора, които го имат, може да не изпитат симптомите, тъй като вирусът остава неактивен или спящ.

Причини

Точната причина, която задейства вируса, не е известна. Въпреки това някои фактори могат да помогнат за активирането му:

 • Стрес: Стресът причинява дисбаланс в организма и атакува естествените защитни сили. В по-голямата част от случаите огнище не се появява по време на стрес, а едва след като тялото започне да си почива и се опитва да възстанови естествените си ритми.
 • Инфекции и треска, причинени от други патогени, включително тези в други части на тялото.
 • Приемане на лекарства: Взимането на някои лекарства, особено антибиотици, може да отслаби имунната система и да активира херпесния вирус.
 • Хормонални промени: Най-разпространени са тези, свързани с менструалния цикъл или бременността.
 • Екстремно време: Излагането на слънчеви лъчи или екстремни, резки промени в температурата могат да увеличат възможностите за поява на херпес.
 • Хранителни алергии/ нетолерантност: Понякога тялото не усвоява добре определени храни като глутен, лактоза, соя, някои плодове и т.н. Тези случаи могат да се окажат трудни за откриване, защото реакцията на организма невинаги се проявява веднага.
 • Чревни нарушения: Според някои изследователи херпесите може да са признак на възпаление или язви в някои части на чревните стени.
Хранителните алергии може да са причина за херпесите

Натурални лечебни средства

Важно е да се анализират факторите, които предизвикват херпеса, за да се определи кои натурални лечебни средства могат да ви повлияят. Като се научите да се борите с тези причини, огнищата ще се появяват по-рядко.

Ето някои натурални лечебни средства, които ще помогнат за предотвратяването и лечението на огнища:

 • Бирена мая: Тази добавка функционира като детоксикатор на кожата и помага да се балансира нервната система.
 • Ехинацея: Това лечебно растение е най-известно със способността си да укрепва имунната система. Може да се приема в периоди, когато сте по-склонни да се разболявате или при смяна на сезоните.
 • Прополис: Този натурален антибиотик увеличава естествените защитни сили и укрепва организма. Може да се приема вътрешно или да се прилага директно върху херпеса.
 • Псилиум: Ако огнището е свързано с чревни проблеми, това растително влакно може да регулира и улесни храносмилането, без да дразни червата.
Натурални средства против херпесите.

Също така трябва да обърнете внимание на хранителния си режим, да разберете дали имате алергии и да направите тест за хранителна нетолерантност.

Ако премахнете храни, които тялото не може да усвоява, не само ще предотвратите бъдещи огнища, но също така ще забележите подобрение в цялостното здравословно състояние.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Usatine, R. P., & Tinitigan, R. (2010). Nongenital herpes simplex virus. American Family Physician. https://doi.org/d8528 [pii]
 • Opstelten, W., Neven, A. K., & Eekhof, J. (2008). Treatment and prevention of herpes labialis. Canadian Family Physician. https://doi.org/10.1186/cc9185
 • Cunningham, A., Griffiths, P., Leone, P., Mindel, A., Patel, R., Stanberry, L., & Whitley, R. (2012). Current management and recommendations for access to antiviral therapy of herpes labialis. Journal of Clinical Virology. https://doi.org/10.1016/j.jcv.2011.08.003
 • Hijikata, Y., Yamada, S., & Yasuhara, A. (2007). Herbal Mixtures Containing the Mushroom Ganoderma lucidum Improve Recovery Time in Patients with Herpes Genitalis and Labialis. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2006.6297

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.