Защо да пием вода веднага след събуждане?

Така ще се радвате на красива кожа, силна имунна система и остър ум
Защо да пием вода веднага след събуждане?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки човек знае, че консумацията на оптимално количество вода е един от най-важните ежедневни навици, които можем и трябва да практикуваме. Водата поддържа организма хидратиран и е жизненоважна за функционирането на всички органи. Много хора нямат представа, че ползите от водата са обвързани с това, в какво време на деня я консумирате. Пиенето на вода в течение на деня е полезно за човека, а експерти съветват да приемаме поне по една чаша вода сутрин на празен стомах. Готови ли сте да научите повече за ползите от консумацията на вода веднага след събуждане?

Подпомага хидратацията на цялото тяло

След като сте прекарали дълъг период от време в сън, нормално е тялото да е изгубило известно количество вода. Няма значение колко вода сте консумирали предния ден, тъй като то се е погрижило да се освободи от излишните течности. Затова е важно да хидратирате организма възможно най-скоро след събуждане.

Една чаша топла вода представлява отличен начин да стартирате деня си. Освен че ще се хидратирате, по този начин ще се освежите и ще разполагате с повече енергия.

Помага на тялото да се освободи от токсините

Консумацията на вода не просто хидратира и подхранва клетките в човешкото тяло. Когато пием вода на празен стомах, ние стимулираме елиминирането на токсините, от които тялото няма нужда. По време на сън организмът се обновява, възстановяват се енергийните депа и се балансират хормоните. Натрупва се вторичен продукт, състоящ от токсини и други отпадъчни вещества, които е препоръчително да изведете от тялото си възможно най-бързо. Консумацията на чаша топла вода рано сутрин подпомага процеса на освобождаване на тялото от вредните субстанции. Ще забележите ползата от ранния прием на вода съвсем скоро. Ще се чувствате по-здрави, а кожата ви ще изглежда по-добре.

Пиенето на вода веднага след събуждане дава отличен старт на метаболизма

Консумирането на вода на празен стомах е страхотен навик, който ще ви помогне да свалите излишните килограми. Приемът на достатъчно количество вода непосредствено след събуждане е ключова стъпка към поддържането на здравословно тегло. Като пиете вода преди хранене, вие се предпазвате от преяждане.

Този прост навик стимулира мощно метаболизма в самото начало на деня и доказано подобрява способността на тялото да гори калории. В допълнение, консумацията на вода след събуждане ни кара да се усещаме сити и намалява риска да ни връхлети неконтролируем глад.

Редуцира киселините

Пиенето на вода веднага след събуждане редуцира киселините

Киселините са често срещан проблем в наши дни. Дължат се на нездравословно хранене или пък практикуването на лоши навици. Макар киселините обикновено да се проявяват в резултат на консумацията на пикантна храна, нерядко те ни атакуват още в най-ранните часове на деня. Започването на деня с чаша топла вода ще ви помогне да понижите киселинността на стомаха сутрин.

Снабдява мозъка с гориво

Убедени сме, че знаете: 75% от мозъка се състои от вода. Когато тялото не е добре хидратирано, мозъкът започва да страда и спира да работи нормално. Когато стартирате деня си с изобилие от вода, мозъкът става по-силен и по-добре се справя с ежедневните предизвикателства.

Подобрява храносмилането и предпазва от запек

Пиенето на вода веднага след събуждане предпазва от запек

Една ключова причина за лошото храносмилане и запека е дефицитът на вода в тялото. Консумацията на вода непосредствено след събуждането стимулира движението на червата и предпазва от бъдещи проблеми, например запек.

Предпазва от болестите и ги лекува

Продължителната консумация на вода представлява важен начин за поддържане на тялото в отлично състояние. Този навик ви предпазва от развитието на здравословни проблеми. За да стимулирате нормалното функциониране на органите, се нуждаете от ключов помощник. Това е водата. Тя защитава тялото и дори лекува много болести. Консумацията на вода на празен стомах е най-добрият начин да извлечете ползи от нея. Дори и вече да сте заболели, препоръчваме ви да пиете поне една чаша вода сутрин. Ще забележите подобренията съвсем скоро.

Позволява да се радваме на здрава кожа

И накрая, нека да допълним списъка с положителни въздействия на водата. Редовният прием на вода сутрин на празен стомах се отразява благоприятно върху здравето на кожата. 1-2 чаши вода преди закуска ви гарантират добре изглеждаща кожа – хидратирана, гладка и жизнена. Консумацията на вода сутрин стимулира еластичността на кожата и я предпазва от ранната поява на бръчки.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.