Защо толкова хора са луди по зумбата?

Съчетанието на танцувални движения, ритъм, песни и упражнения води до освобождаване на хормони, които се борят със стреса
Защо толкова хора са луди по зумбата?

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Позната ли ви е зумбата? Със сигурност сте чували тази дума поне веднъж или пък имате вече изградена представа за нея. Това, което вероятно не знаете, е защо толкова много хора са луди по зумбата? Тя се отразява добре на тялото и ума, когато я практикувате редовно.

Класовете по зумба се превърнаха в популярно занимание за много хора в цял свят. Те са идеално допълнение към програмата на всеки човек, който иска да отслабне.

Ако все още не знаете какво представлява зумбата и какви са ползите от нея, тогава е добре да продължите да четете.

Какво представлява зумбата?

Зумбата представлява комбинация от латиноамериканска музика като салса, меренге, бачата и фламенко = фитнес, танци и забавление. Идеална е за топене на излишните подкожни мазнини.

Това е физическо занимание за хора на всякаква възраст – от млади до възрастни, полът също е без значение.

Ако сте заинтересовани да пробвате зумба, трябва да знаете, че не е необходима специална подготовка или пък изключителна физическа сила. Достатъчни са ви координация и желание.

много хора са луди по зумбата

Редовното практикуване на зумба може значително да понижи мазнините в тялото. Ще забележите положителното въздействие още през първия месец.

Най-хубавото на зумбата е, че освен че се горят калории, тя тренира цялото тялото, подобрява баланса, ритъма и координацията, като тонизира ръцете, краката и корема.

Готови ли сте да узнаете повече за ползите от зумбата?

Защо хората луднаха по зумбата? Ползите от практикуването на зумба

Подобно на всяко друго физическо занимание, базирано на аеробика, ползите от зумбата за тялото са многобройни.

Освен това е забавна и уникална като начин на трениране. Много кампании против затлъстяването рекламират зумбата и я определят като новия най-добър приятел на човека, който иска да започне да води по-активен начин на живот.

Гори калории

Чрез съчетаването на различни типове движения, които задвижват цялото тяло, часът по зумба може да стопи до 800 калории. Разбира се, резултатът варира в зависимост от продължителността на заниманието и метаболизма на отделния човек.

Въпреки това ежедневното занимание със зумба категорично ще доведе до сваляне на излишните килограми.

Тонизира тялото

неслучайно мнозина са луди по зумбата

Ритъмът на музиката и движенията на тялото, които се базират на аеробиката, оформят фигурата и тонизират мускулите. Накрая разполагате с по-силни ръце, крака и дупе.

Забавно е!

Една от целите на зумбата е да избегне скуката, която една физическа тренировка може да провокира. Вместо това разполагате с динамика и забавление. Тази форма на трениране напълно променя традиционната представа за тренировка. Можете да танцувате и едновременно да извайвате фигурата си.

Подобрява настроението

Подобно на други физически занимания, със зумбата можете да стимулирате освобождаването на ендорфини – хормони, които подобряват самоусещането и даряват с щастие.

Приятните ритми изискват координация. Танцът провокира пълно елиминиране на негативната настройка. Всеки час по зумба допринася за доброто настроение и чувството за удовлетворение.

Бори се със стреса

много хора са луди по зумбата, защото се бори със стреса

Танцувалните движения, ритъмът, песните и упражненията, които зумбата съчетава, водят до освобождаване на хормони, които се борят със стреса. Практикуването на зумба след тежък ден ще донесе желаната релаксация и подобряване на емоционалното здраве.

Понижава производството на млечна киселина

Когато млечната киселина се натрупа в мускулите след тренировка, тя може да провокира парещо усещане. По време на тренировка по зумба такъв проблем не присъства, тъй като производството на млечна киселина се понижава.

Подходяща е за всяка възраст

мнозина са луди по зумбата, защото е подходяща за всяка възраст

Хора на всякаква възраст могат да се наслаждават на часовете по зумба. Всъщност съществуват занимания за начинаещи и напреднали. Те са специално разработени за хора на различна възраст и в различно физическо състояние.

Резултатите ще ви изненадат

Когато се посветите на часовете по зумба и тренирате редовно, излишните килограми ще се стопят. Това е отличен начин за справяне със затлъстяването. С това ползите от зумбата не се изчерпват. За нула време ще се снабдите с мотивация да продължите да поддържате активен начин на живот.

Това е социално хоби

Зумбата предлага възможност да се запознавате с нови хора и да градите познанства. По-големите градове разполагат с десетки центрове, в които можете да практикувате зумба. Ако нямате възможност да тренирате в зала, отделете време и започнете да практикувате зумба у дома.

Разбрахте ли защо толкова много хора са луди по зумбата? Готови ли сте да опитате и вие?

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Delextrat, A. A., Warner, S., Graham, S., & Neupert, E. (2016). An 8-Week Exercise Intervention Based on Zumba Improves Aerobic Fitness and Psychological Well-Being in Healthy Women. Journal of Physical Activity and Health. http://doi.org/10.1123/jpah.2014-0535

  • Krishnan, S., Tokar, T. N., Boylan, M. M., Griffin, K., Feng, D., Mcmurry, L., … Cooper, J. A. (2015). Zumba® dance improves health in overweight/obese or type 2 diabetic women. American Journal of Health Behavior. http://doi.org/10.5993/AJHB.39.1.12

  • Delextrat, A., Bateman, J., Esser, P., Targen, N., & Dawes, H. (2016). The potential benefits of Zumba Gold® in people with mild-to-moderate Parkinson’s: Feasibility and effects of dance styles and number of sessions. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.05.009

  • Vendramin, B., Bergamin, M., Gobbo, S., Cugusi, L., Duregon, F., Bullo, V., … Ermolao, A. (2016). Health Benefits of Zumba Fitness Training: A Systematic Review. PM and R. http://doi.org/10.1016/j.pmrj.2016.06.010


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.