Защо изтръпват ръцете и краката?

Винаги носете памучни или вълнени чорапи и консумирайте повече храни, богати на желязо
Защо изтръпват ръцете и краката?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Няма съмнение, че това е неприятно усещане. Когато ръцете, дланите, краката, или ходилата ви “заспят”, става трудно да се прави каквото и да е. Не знаете как да ги раздвижите и всичко отново да бъде нормално. В днешната статия ще разберете защо изтръпват ръцете и краката.

Скованост и изтръпване: Какво какво ги причинява?

Както сковаността, така и изтръпването са необичайни усещания, които могат да се появят навсякъде в тялото. Най-често хората ги изпитват в ръцете и краката, дланите, пръстите и ходилата. Някои от най-честите причини за “спящите” крайници са:

 • Заемали сте в една поза в продължителен период от време, независимо дали става въпрос за изправено, или седнало положение (например по време на пътуване или на бюрото си по време на работа)
 • Увреждане на нерв – ако имате прищипан нерв на врата, ще изпитвате тези усещания в ръцете и китките; ако това е в долната част на гърба, ще се усеща в краката и ходилата
  Защо изтръпват ръцете и краката?
 • Натиск върху гръбначните или периферните нерви
 • Херпес зостер (инфекция)
 • Недостатъчно кръвоснабдяване, причинено от възпаление на кръвоносните съдове, атеросклероза или съсирек
 • Небалансирани нива на калий, калций или натрий
 • Липсата на витамин B12
 • Прием на някои лекарства
 • Увреждане на нерв в резултат на прекомерна консумация на алкохол, употребата на тютюневи изделия или излагане на олово
 • Лъчетерапия
 • Жилещи насекоми, акари или ухапвания от животни
 • Алергии към черупкови организми
 • Синдром на карпалния канал (в китката)
 • Диабет
 • Хипотиреоидизъм
 • Инсулт или друго исхемично нарушение или нарушение на мозъчното кръвообращение

Домашно лечение и препоръки за облекчаване на изтръпването на ръцете и краката

Водата е един от най-добрите естествени начини да се “събудят” ръцете и краката, когато изтръпнат. Потопете засегнатата област в студена вода за около 10 минути или докато отмине. Някои хора правят целенасочено усилие да си движат краката, ръцете или друга част от тялото, която е изтръпнала. Други опции са:

Ходене

Направете кратка разходка из стаята, когато започнете да чувствате изтръпване. Може би трябва да изчакате няколко минути, ако имате спазми в единия или в двата крака, но при всяко положение движението е доста ефективен начин да се събудят крайниците, особено ако сте били седнали дълго време.

Ходене


Стоене на пръсти

Това е друго лечение за изтръпнали крака. Застанете на пръсти, сякаш сте танцьори, а след това спуснете петите на пода. Повторете това 10 пъти, за да се стимулира кръвообращението в долните крайници. Ако краката и ходилата ви често изтръпват, правете това упражнение всяка вечер, преди да си легнете, за да не се събудите от неприятни крампи.

Консумирайте повече храни, богати на желязо

Недостигът на желязо може да причини изтръпване в ръцете и краката. Консумирайте повече леща и цвекло – така крайниците ви ще изтръпват по-рядко. Също е добра идея да се ядат повече яйца, мляко, ядки, грах, боб и зеленолистни зеленчуци като спанак и къдраво зеле.

Направете компрес с люти чушки

Това средство също може да помогне за облекчаване на изтръпването. Ще имате нужда от десетина червени люти чушки. Варете ги на силен огън, след това ги увийте в кърпа. Приложете този компрес върху засегнатото място. Топлината от чушките ще намали всякаква болка и дискомфорт. Ако страдате от този проблем често, съхранете мехлема и го затопляйте при необходимост.

Избягвайте определени храни и напитки

Пиенето на кафе или алкохол по време на или след вечеря не се препоръчва. Не се препоръчва и да се консумира тежка храна вечер.

Водете здравословен начин на живот

Откажете цигарите, бъдете активни, плувайте, практикувайте релаксиращи терапии като йога, за да намалите стреса, избягвайте да прекарвате твърде много време в една и съща поза, седнали или прави, и носете по-широки дрехи, защото това улеснява кръвообращението.

Здравословна закуска

Масажи и промяна на позата

Когато започнете да усещате изтръпване, енергично масажирайте или разтривайте съответното място. Може дори да правите това всяка вечер, ако знаете, че някой крайник ще “заспи”. Друга добра тактика е да сменяте позата често. Ако сте в седнало положение, се изправете; ако сте в легнало положение, седнете; ако сте прави, седнете … и така нататък. Ако установите, че ръцете и краката ви изтръпват, когато си легнете, това може да е предизвикано от продължително стоене в една и съща поза без движение. Опитайте се да използвате възглавници за повдигане на засегнатите части на тялото.

Носете подходящи обувки

Винаги носете памучни или вълнени чорапи, защото тези материи абсорбират влагата и предотвратяват изтръпването. Сменяйте чорапите си по 3 пъти на ден (на всеки 8 часа). Обувките трябва да са удобни и изработени от кожа или плат. Уверете се, че подметките са подходящи спрямо извивките на стъпалата ви. Ако това не е така, носете стелки, за да имате по-добра опора. Избягвайте да носите високи токчета или обувки, с които може да се подхлъзнете, докато ходите – уверете се, че подметките са удобни.

Правете упражнения на стена или с топка

Когато се прибирате от работа, събуйте си чорапите и обувките и застанете с гръб, долепен до стената, особено ако краката ви са изтръпнали или сковани. Натиснете пръстите на ръцете и дланите към стената и огънете леко коленете. Когато сте в офиса, вземете гумена топка, хванете я с ръка и стиснете колкото можете по-силно. Съществуват и аксесоари, изработени точно за този вид активност. Можете да направите същото упражнение за краката и ходилата с натискане на гумената топка към земята със стъпалата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.