Как да отслабнем с ходене

Торсът следва да е стегнат, а позицията на тялото – изправена
Как да отслабнем с ходене
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Да, отслабването с ходене е възможно! Налице са обаче специфични стъпки, които трябва да направите, за да стимулирате метаболизма си и да изгаряте повече мазнини.

Ежедневното ходене категорично е здравословно за тялото. То подобрява дишането, мускулния тонус и, при подходящ режим, може да доведе до отслабване. Ходенето не само гори калории, но и ни кара да се чувстваме по-тонизирани и свежи. Днес ще поговорим за това, как да отслабвате с помощта на лесно и достъпно упражнение като ходенето.

Ходете и стегнете тялото си

За много хора няма никаква връзка между ходенето и топенето на мазнини. Факт е обаче, че всяко физическо действие подпомага процеса на преобразуване на глюкозата, мазнините и протеините в енергия. А това означава, че ходенето топи мазнините в тялото ни. Съчетаването на ходенето с балансирана диета ви осигурява лесно и успешно сваляне на излишните килограми.

Планирайте едночасова разходка

Ходене за здраве

Посветете един час от деня си за ходене. Подберете удобно облекло и обувки, така ще направите ходенето по-приятно и неусетно. Удобните обувки са повече от задължителни. За едночасовата си разходка можете да поканите приятел, който ще ви стимулира да не се отказвате.

Установете ритъм на ходене

Ритъм на ходене

Препоръчваме ви да започнете с 2 пъти дневно по 30 минути. По този начин няма да се уморите лесно. След около седмица променете режима и започнете да ходите без прекъсване по цял час.

Когато казваме „ходите”, нямаме предвид разходка с леко темпо. Ходете добре и поддържайте ритъм – това е ключът към горенето на мазнини. Добър начин да стимулирате процеса на отслабване е като редувате 15 минути ходене с 15 минути тичане.

Как да ходите, за да горите мазнини

Ходене за изгаряне на мазнини
 • Не е необходимо да правите големи крачки. Ако претоварвате мускулите си прекалено много, можете да разтегнете някой. Така ще се наложи да преустановите здравословния си навик, който в дългосрочен план ще извае тялото ви. Правете обичайни по размер крачки.
 • Докато ходите, отпуснете раменете и изправете гърба. Не се стягайте, но и не си позволявайте да ходите прегърбени.
 • Правете бързи крачки, но без да променяте големината им. Започнете с нормално темпо, като след 5 минути започнете да увеличавате скоростта.
 • Обърнете внимание на движението на бедрата, докато ходите. Движението трябва да бъде естествено и плавно. Не бива да чувствате болка или пък друго неразположение.
 • Уверете се, че стъпвате нормално. Пръстите задължително първи докосват земята.
 • Дръжте главата си в обичайна позиция. Внимавайте да не гледате неестествено нагоре или пък надолу. Не задържайте погледа си продължително към стъпалата, така ще напрегнете излишно врата си и след тренировката може да усещате болка.
 • Дръжте раменете отпуснати през цялото време.
 • Торсът следва да е стегнат, а позицията на тялото – изправена. Тялото ви трябва да се носи лесно от движението на краката.
 • Дръжте раменете под ъгъл 90 градуса. По този начин ще поддържате постоянно темпо по време на ходенето и ще балансирате. Съветваме ви да не държите ръцете си в юмруци – точно обратното, отпуснете дланите.

Дишайте правилно

Ходене и дишане

Какво се има предвид под „правилно”? Дишайте с корема. Запомнете, че ходенето представлява аеробно упражнение. Правилното дишане е ключово, за да може кръвта да транспортира достатъчно кислород към органите и мускулите. В противен случай тренировката ви няма да донесе очакваните резултати.

Дишайте дълбоко и винаги издишвайте през устата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Balsas, C. (2017). Where the rubber meets the road: Walking, riding, and driving, or walking, walking, walking for our health. Journal Of Transport & Health, 5, 182-188. doi: 10.1016/j.jth.2016.10.006
 • LEE, I., & BUCHNER, D. (2008). The Importance of Walking to Public Health. Medicine & Science In Sports & Exercise, 40(Supplement), S512-S518. doi: 10.1249/mss.0b013e31817c65d0
 • Loftin, M., Waddell, D., Robinson, J., & Owens, S. (2010). Comparison of Energy Expenditure to Walk or Run a Mile in Adult Normal Weight and Overweight Men and Women. Journal Of Strength And Conditioning Research, 24(10), 2794-2798. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20613650

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.