Запомнете: Не сте загубили никого. Другите са изгубили вас.

Загубата и разделите са тъжна част от живота. Научете как да се справяте с тъгата и винаги помнете: не губете вярата в себе си, само защото сте се разделили с някого.
Запомнете: Не сте загубили никого. Другите са изгубили вас.

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Важно е  да промените начина си на мислене и да осъзнаете, че всичко, което сте изгубили след раздялата, е човек, който не си е давал сметка какво притежава.

Без съмнение в определен етап от живота всеки от нас губи човек, който е означавал много за нас: любим, приятел, член на семейството …

Днес ще поговорим за емоционалната загуба, не за физическата такава. Става въпрос за тези раздели, които по някакъв начин оставят дълбока следа в живота ни. Това са връзки, които ни нараняват и приключват с толкова много неизяснени въпроси.

Най-трудната част от приключването на една връзка, каквато и да е тя, е че в началото никога не можем да посрещнем този факт позитивно и по начин, който би помогнал личностното ни развитие.

След раздяла самочувствието ни обикновено се срива.

Много хора се обвиняват за края на връзката им, а това поставя начало на порочен кръг от саморазрушаващи мисли и чувство за вина. Те си мислят по следния начин: Можех да действам по друг начин” , “ Не заслужавам да бъда обичан”, “ Не бях достатъчно добър за този човек…”

Нека си изясним следното: преодоляването на болката след емоционална загуба означава да контролираме мислите, които се въртят в главата ни .

Най-големият ви враг сте вие самите . Когато става въпрос за емоционални загуби като разделите, понякога действаме като инквизитори на самите себе си.

Това не ни помага. Има няколко простички, ефективни стратегии за управляване на емоциите.

Какво сте изгубили, какво сте оставили зад гърба си и какво ще ви поощри да продължите напред

Хората са по-уязвими отколкото си мислят.

В съвременния живот си слагаме маска, сякаш можем да се справим с всичко . Това ни помага да си мислим, че можем да направим всичко и едва ли не нищо не може да ни нарани.

На определен етап от живота си наистина вярваме в това, защото се радваме на здрави връзки с хората, които обичаме.

Близките приятели, топлите семейни взаимоотношения и щастливите романтични връзки ни дават криле, сила и оптимизъм .

Но понякога липсата на един елемент в тази перфектна верига става причина за пропадане и загуба на всичко.

Изведнъж се оказваме в плен на негативните емоции, които ни превземат, защото не знаем какво да правим, какво да мислим и как да отговаряме.

Струва ни се, че основите на живота се разпадат под краката ни. Не можем да спрем да мислим за загубата си, за раздялата или за човека, който вече е част от миналото ни…и не знаем защо е така.

Не се молете за любов.

Раздялата е болезнена - не мислете какво сте изгубили

Първо трябва да разберете, че всички отрицателни емоции, като гняв, отчаяние, тъга и страх, имат определена цел, за да се появят в съзнанието ни . Те ни помагат да видим реалността, за да можем реагираме адекватно на “опасността”:

 • Негативните емоции са инстинктивни и изострят вниманието ни за това, което ще се случи.
 • Ако е ясно, че другият човек не ни обича повече, няма нищо по-разрушаващо от това да продължаваме да се молим за още един шанс.
 • Раздялата е болезнена. Трябва да почувстваме тъгата, да си поплачем и да останем насаме с мислите си.
 • По-късно ще приемем случващото се и ще продължим напред.

Фокусирането върху миналото и върху „това, което можеше да се случи” не ви помага, а единствено прави отчаянието ви хронично .

Другите са изгубили вас, а не обратното.

Не сте загубили никого, другите са изгубили вас. Мисленето по този начин не ви прави егоцентрик, а просто ви дава емоционална сила . Запомнете:

 • Ако някой не се вписва в надеждите и мечтите ви, не ви оценява, не отговаря на любовта, вниманието и нежността ви, тогава този човек трябва да страда, че ви е загубил, а не вие.
 • Не можете да се обвинявате за тази загуба.
 • Няма смисъл да се срамувате и да се обвинявате; не си мислете, че трябва да се промените, за да отговаряте на очакванията и плановете на другите.
 • Никога не губете уникалността си и това, което ви прави страхотен човек. Ако някой не ви харесва, проблемът е негов; ако не ви разбира, няма причина да се обвинявате.

Подхранвайте любовта към самите себе си, грижете се за самочувствието си и не разрушавайте най-ценните си и красиви качества, над които сте работили толкова упорито, просто защото някой друг не може да ги види или защото вие не отговаряте на очакванията му .

Не губете идентичността си, само защото сте изгубили някого.

Не губете идентичността си, само защото сте изгубили някого.

Защо трябва да губите идентичността си? Не спирайте да се обичате, само защото някой е решил да се отдалечи от вас, когато сте се надявали и сте очаквали близост.

 • Ако изберете да спрете да се грижите за себе си или да пренебрегнете сърцето си, ще се превърнете в тъжен пленник.
 • Ще станете пленник на човека, който ви е казал „не” и е затворил врата за вас като е посадил семената на тъгата в душата ви.
 • Затворете тази глава от живота си и излезте от периода на страданията.
 • Излезте оттам и се опознайте отново.
 • Не търсете любов, която да замести предишната и да ви накара да се чувствате по-добре и да забравите болката.

Най-доброто решение в тези случаи е да оставите времето да ви излекува и да научите веднъж завинаги какво ви прави щастливи. Разберете кои са важните за вас неща и опознайте мечтите си.

Това, което сте загубили вече не съществува за вас. То е в миналото. Това, което ви очаква е радост и нова надежда.

Ако силно ги искате, ще ги откриете.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.