Започнете да укрепвате имунната си система по естествен начин с гъби кладница

17.08.2017
Някога опитвали ли сте гъби кладница? Освен че са много вкусни, те са страхотно средство за укрепване на имунната система по натурален начин. Научете повече в тази статия!

Може и да не знаете, но съществува натурално, прекрасно и ефективно средство за укрепване на имунната система –  консумирането на гъби кладница.

Те са едни от най-здравословните и хранителни гъби, които природата ни е предоставила. Те са вкусни, богати на витамини и минерали, и съдържат също активни субстанции с чудесни противовирусни и антибактериални свойства.

Любопитен факт за гъбите кладница е, че са се използвали като натурални антибиотици в източната медицина още от дълбока древност. Това означава, че насреща си имаме вид храна с лечебни свойства, която може да ползваме във вкусни ястия и разнообразни рецепти.

Било е не по-рано от Първата световна война, когато Източният свят е открил за света чудесните свойства на този вид гъба. Тези свойства включват лекуването на инфекции, както и богатото й хранително съдържание във времена на глад, оскъдица и болести.

В днешното общество нуждите ни не са толкова крайни. Въпреки това, продължаваме да бъдем уязвими. Фактори като стреса, тревожността, постоянното бързане и суматоха отслабват защитните ни реакции ден след ден, без дори да го осъзнаваме.

Опитайте гъбите кладница! Те са натурална алтернатива на типичните витамини, които може да откриете в аптеките. Освен това са вкусни и толкова могъщи от гледна точка на ползите, които носят, че бихте останали изненадани.

В настоящата статия ще си поговорим за тях.

Имунната система и начинът ви на живот

Имунната система е тясно свързана с начина ви на живот

Имунната система е тясно свързана с начина ви на живот, следователно и със следните аспекти:

  • Диетата ви
  • Тренировките
  • Способността ви да се справяте със стреса
  • Броят часове, които спите

Качеството на тези аспекти въздейства на имунната защита и особено на способността на тялото да реагира на болестите, инфекциите, патогените, алергиите и така нататък.

Нещо, което всички знаем, е че не винаги обръщаме необходимото внимание на това с какво се храним, как ни въздейства стресът или на това, че животът ни е по-заседнал отколкото трябва да бъде.

Следователно, постепенно се изморяваме и се подлагаме на по-висок риск от диабет, артрит и всички други автоимунни заболявания.

Да не забравяме, че имунната система се състои от кожа, костен мозък, кръв, тимус, лимфна система, далак и така нататък. Полагането на грижа за тези структури, органи и тъкани означава грижа за цялостното ви здраве.

Вижте още: Топ фактори, които отслабват имунната система

Как може да помогне кладницата

Гъбите кладница са едни от най-високо ценените гъби в Европа

В днешно време гъбите кладница са едни от най-високо ценените гъби в Европа. В най-студените месеци от годината може да ги откриете по живи или мъртви стволове на широколистните дървета.

Може да си ги отглеждате и у дома или да си ги закупите от хранителните магазини. Няма значение как ще ги получите, защото определено няма да съжалявате за покупката си. Всъщност ще започнете да забелязвате ден след ден страхотните ефекти от тези гъби.

Ще ви ги обясним по-долу.

Най-здравословните гъби за тялото ви

  • Сред най-ценните вещества, открити в гъбите кладница, са полизахаридите.
  • Благодарение на тези елементи може да се стимулира активността на макрофагите. Те са вид бели кръвни телца, които отговарят за разпознаването и атакуването на вируси, бактерии и патогени.
  • Също така бета глюканите, присъстващи в гъбите, спомагат да се защити тялото от инфекции и да се укрепи имунната система по време на зима.

Намалете лошия холестерол или LDL с гъбите кладница

Гъбите кладница съдържат ловастатин, вид статин, способен да редуцира лошия холестерол (LDL холестерола).

Освен това ловастатинът предотвратява развитието на атеросклероза и множество сърдечно-съдови заболявания.

Тези гъби са богати на витамини и минерали

Гъбите кладница са чудесни за цялото семейство. Те са страхотен избор за моментите, в коите се чувствате неспокойни, както и при възстановяване от някаква болест, също така са и много хранителни.

  • Те съдържат витамини В, D, C и К, също така и ненаситени мастни киселини (омега 3, 6, 7, 9) и биофлавоноиди.
  • В допълнение към това те са богати на желязо, цинк, калий, фосфор, селен и йод.
  • Гъбите кладница съдържат и фибри. Това принуждава пробиотичните бактерии да се размножават повече, за да се погрижат за храносмилането и здравето на червата.

Да не забравяме, че пробиотиците са от съществено значение за укрепването на имунната система. Удивителното е, че ползите от пробиотиците са дори по-големи при кладницата, понеже живите бактерии в нея създават пребиотичен и пробиотичен двоен ефект. Това е важен фактор за увеличаването на антибактериалната сила на гъбите.

Научете: Естествени начини за укрепване на защитните сили на организма

Как е най-добре да консумирате гъбите кладница?

Как е най-добре да консумирате гъбите кладница?

В магазините може да откриете гъби кладница под множество форми. Например те могат да бъдат обработени, консервирани или комбинирани в предварително готови ястия.

Най-добрият начин да консумирате тези гъби обаче е в цялостния им вид. Само по този начин ще получите всички активни съставки, за да се възползвате от синергичните им, дълготрайни и изключителни ефекти.

Съществуват множество начини да се погрижите за имунната си система, но един от съществените е чрез храната, а гъбите кладница може да ви помогнат.

Не се колебайте да ги включите в менюто си – ще се влюбите в тях!

  • Yang, J. H., Lin, H. C., & Mau, J. L. (2002). Antioxidant properties of several commercial mushrooms. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(01)00342-9
  • Chirinang, P., & Intarapichet, K. O. (2009). Amino acids and antioxidant properties of the oyster mushrooms, Pleurotus ostreatus and Pleurotus sajor-caju. ScienceAsia. https://doi.org/10.2306/scienceasial513-1874.2009.35.326
  • Jedinak, A., Dudhgaonkar, S., Wu, Q. L., Simon, J., & Sliva, D. (2011). Anti-inflammatory activity of edible oyster mushroom is mediated through the inhibition of NF-κB and AP-1 signaling. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-10-52
  • Schneider, I., Kressel, G., Meyer, A., Krings, U., Berger, R. G., & Hahn, A. (2011). Lipid lowering effects of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in humans. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2010.11.004
  • Rop, O., Mlcek, J., & Jurikova, T. (2009). Beta-glucans in higher fungi and their health effects. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00230.x