Как да се преборим с лошото храносмилане и подуването на корема

Чай от мента, канела или джинджифил облекчават тези състояния, а портокаловият сок помага, ако сте преяли с мазна храна
Как да се преборим с лошото храносмилане и подуването на корема

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Лошото храносмилане е проблем, който може да причини болки и подуване на корема, повръщане, диария и общо неразположение. То обикновено се причинява от яденето на тежки и мазни храни в големи количества.

Може също да се дължи на употребата на алкохол, въздух, заседнал в храносмилателния тракт и други. Добрата новина е, че можете да се справите с лошото храносмилане и подуването на корема.

Това става с помощта на някои прости натурални средства и съставки. Продължавайте да четете, за да разберете кои са те!

Един от най-често срещаните проблеми, свързани с лошото храносмилане, е подуването на корема. То обикновенно се дължи на въздуха, който се заклещва в храносмилателния тракт след твърде бързо хранене.

Може да възникне и при пиене на газирани напитки или ако говорите, докато ядете. То причинява усещане за изключителна пълнота, сякаш стомахът ще се взриви, и дори дрехите стават прекалено тесни.

Но можете да се преборите с лошото храносмилане и подуването на корема с някои прости техники и промяна на хранителните навици. Искате ли да разберете как?

Съвети за предотвратяване на лошото храносмилане и подуването на корема

  • Яжте бавно и без прекъсване. Важно е да си осигурите достатъчно време за ядене, да дъвчете добре и без прекъсване и да избягвате поглъщането на въздух между храненията. Това е една от основните причини за подуване. Добре сдъвканата храна също така улеснява функцията на храносмилането.
  • Избягвайте да пиете газирани напитки. Ако сте от хората, които пият сода или газирана вода, време е да я премахнете от ежедневното меню. Може да я замените с вода с лимон, обикновена вода, сокове или чай.
  • Разберете към кои зеленчуци е чувствителна храносмилателната ви система. Много хора са чувствителни към някои зеленчуци като карфиол, краставици, тикви, чушки и зеле. Ако консумацията на тези храни предизвиква чувството на подуване или други симптоми на лошо храносмилане, най-добре е да я намалите до умерена и да ги замените с нещо друго.
  • Определете дали страдате от непоносимост към лактоза. Чувствителността към млечни продукти е много често срещана сред населението. Млечните продукти могат да бъдат трудни за храносмилане, в допълнение към подуването на корема, могат да предизвикат диария, гадене и повръщане.
  • Премахнете храни и ястия, които са с високо съдържание на мазнини. Избягвайте пържените и нездравословните храни, много яйца и масло, както и растителните масла.

5 натурални средства за лечение на лошото храносмилане и подуването на корема

Ако страдате от лошо храносмилане и/ или подуване на корема, съществуват няколко домашни средства, които могат да помогнат да се преборите с тях по бърз, натурален и евтин начин. Сега ще ви разкрием как да приготвите 5 натурални лечения. Те могат да облекчат това досадно състояние.

1. Чай от канела

канела срещу лошото храносмилане и подуването на корема

Канелата и свойствата й са много ефикасни в подпомагането на процеса на храносмилането. Например при намаляване на спазми и подуване, причинени от лошо храносмилане. За да приготвите чай от канела всичко, което трябва да направите, е да добавите ½ чаена лъжичка канела на прах към чаша вряла вода. Оставете да се запари няколко минути и след това го изпийте бавно.

2. Портокалов сок

Портокалът може да стане най-добрият приятел в моменти, когато неизбежно консумирате тежка храна. Преди ядене на мазни и тежки храни хапнете 1 портокал или изпийте чаша прясно изцеден портокалов сок. Портокалът ще помогне да повишите нивото на стомашна киселина и ще подобри храносмилането.

3. Сода за хляб

сода за хляб срещу лошото храносмилане и подуването на корема

Усещането за тежест и подуването на стомаха са симптоми, че страдате от лошо храносмилане, причинено от храната, която ядете. Няма нищо по-добро от сода за облекчаване на това. Тя помага в борбата с киселини в стомаха и освобождава въздуха, заседнал в храносмилателния тракт.

Всичко, което трябва да направите, за да приготвите домашен антиацид, е да добавите ½ чаена лъжичка сода за хляб в ½ чаша вода. Ако желаете, можете да добавите малко лимонов сок и след това да изпиете сместа веднага.

4. Чай от джинджифил

Джинджифилът помага за стимулиране на храносмилателните сокове и подобряване на потока от ензими. По този начин помага да се предотврати и облекчи подуването на корема, спазми, газове и болка в резултат на лошо храносмиланеособено след като сте яли тежка храна.

За да приготвите чай, просто добавете няколко парчета настърган джинджифил в чаша топла вода. Оставете да се запари 2 до 3 минути преди пиене.

5. Ментов чай

ментов чай срещу лошото храносмилане и подуването на корема

Ментата е много ефикасна при лечение на всички симптоми на лошото храносмилане. Тя помага на тялото да смила храната правилно. За да приготвите ментов чай, добавете няколко листа мента към чаша вряла вода, след което я покрийте и оставете да се запари в продължение на 10 минути преди консумация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.